1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. PALKO:lta suositus lanneselän selkäydinkanavan ahtauman leikkaushoidosta
Ajan­kohtai­sta

PALKO:lta suositus lanneselän selkäydinkanavan ahtauman leikkaushoidosta

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto PALKO hyväksyi suosituksen lanneselän selkäydinkanavan leikkaushoidosta ja sen jälkeisestä kuntoutuksesta aikuispotilailla.

PALKO:lta suositus lanneselän selkäydinkanavan ahtauman leikkaushoidosta Kuva 1 / 1 Kuva: Pixmac

PALKO toteaa, että leikkaushoidon harkintaan tulee ohjata potilas, jolla on yli kuusi kuukautta kestänyt merkittävästi haittaava katkokävelyoire tai jolla on edelliseen liittyen tai yksin yli kolme kuukautta kestänyt hermojuuriperäinen oire.

Leikkaus kuuluu palveluvalikoimaan vaikeissa ja keskivaikeissa tilanteissa silloin, kun konservatiivisella hoidolla ei saada riittävää helpotusta oireisiin. Eri leikkaustekniikoiden välillä ei todettu eroja hoitotuloksessa. Leikkauksessa selkäydinkanavaa ahtauttavat rakenteet poistetaan ja siihen voidaan yksilöllisen harkinnan mukaan yhdistää luudutus.

Kuntoutus leikkauksen jälkeen

PALKO:n mukaan kotiutuessa ohjataan kaikille leikkauspotilaille omatoiminen harjoittelu kuntoutumisen edistämiseksi. Potilaiden toipumisen edistymistä tulee seurata riittävästi ottaen huomioon tehdyn leikkauksen laajuus.

Pelkän avarrusleikkauksen jälkeen ei aina tarvita rutiininomaista käyntikontrollia leikanneessa yksikössä, vaan toipumisen seuranta on mahdollista järjestää myös sähköisiä kanavia käyttäen.

Luudutusleikkauksen jälkeen potilas käy paikallisesti sovitun toimintamallin mukaisesti ensimmäisten kuukausien aikana leikanneessa yksikössä kontrollikäynnillä sekä fysioterapeutilla että kirurgilla. Kontrolleja jatketaan leikkauksen jälkeen leikanneessa yksikössä noin 1-2 vuoteen saakka joko fysioterapeutilla tai lääkärillä.

Lue myös

Leikanneessa yksikössä kirjoitetaan kotiutusvaiheessa avarrusleikkauksen jälkeen 2-6 viikon ja luudutusleikkauksen jälkeen 2-3 kuukauden sairauspoissaolotodistus. Tämän jälkeisen mahdollisen sairauspoissaolon tarve määritetään ensisijaisesti työterveyshuollossa tai perusterveydenhuollossa, jossa tulee huolehtia myös toipumisen riittävästä seurannasta työkyvyn suhteen.

Leikkauksen jälkeinen kuntoutus kuuluu palveluvalikoimaan silloin, kun potilaan toipuminen viivästyy. Kuntoutustarpeen arvio on hyvä tehdä 4-6 viikon kuluttua leikkauksesta. Kuntoutuksen toteuttamisessa voidaan noudattaa PALKO:n biopsykososiaalisesta kuntoutuksesta pitkittyvässä tai toistuvassa selkäkivussa antaman suosituksen mukaisia menettelyjä.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronavirus aiheutti ammattitaudin 26 työntekijälle

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä.

Ajassa
Terveyden edistämisen määrärahan haku alkoi

Tavoitteena on vähentää koronakriisin negatiivisia vaikutuksia.

Ajassa
Koronasovelluksen koekäyttö alkaa

Varsinainen käyttö alkaa syyskuussa.

Tieteessä
Oireisesta aikuisesta koronaviruksen jatkotartuntoja kouluympäristössä

THL selvitti kahdessa helsinkiläisessä koulussa todetun koronatartunnan altistukset ja jatkotartunnat.

Ajassa
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön koronaeristyskeskus oli pakko sulkea

Koronaeristyskeskus Lesboksen saarella Kreikassa jouduttiin sulkemaan, koska paikallisviranomaiset määräsivät kaupunkisuunnitteluun liittyviä sakkoja ja uhkasivat oikeustoimilla.

Tieteessä
Uutta tietoa diabeetikon jalan ahtauttavasta valtimotaudista

Alaraajojen valtimotauti diabetesta sairastavalla aiheuttaa korkean kuolemanriskin ja valtimohaava alaraajan amputaatioriskin väitöstutkimuksen perusteella.