Lehti 22: Ajan­kohtai­sta 22/2000 vsk 55 s. 2402

Pitääkö yliopistosairaala liian tiukasti kiinni nuorista lääkäreistä?

Ulla Järvi

Keskussairaaloiden ja aluesairaloiden ylilääkärit kokevat nuorten lääkärien jäävän mieluummin yliopistopaikkakunnalleen kuin hakeutuvan töihin pikkukaupunkeihin. Yliopistoja ja yliopistollisia sairaaloita moititaan jopa itsekkäiksi.

Sitouttavatko yliopistosairaalat nuoret lääkärit todellakin pitkillä tutkimusprojekteilla, professori Kari Mattila Tampereen yliopistosta?

- On tuo toisaalta tottakin. Yliopistot pyrkivät tekemään asiallista ja kunnollista tutkimustyötä, johon kunnianhimoinen ihminen luonnollisesti sitoutuu. Toisaalta on niinkin, että kliininen urakierto vaatii myös tutkimuksellista meriittiä.

Tutkimustyötä voi tehdä myös alue- ja keskussairaaloissa. Miksi yliopistosairaala silti vetää paremmin puoleensa, dosentti Esko Kumpusalo Kuopion yliopistosta?

-Yliopistosairaalat ovat viime vuosina selkeästi profiloituneet. Niissä erikoistutaan hyvin suppeillekin erikoisaloille ja hankitaan mielenkiintoisia projekteja, jotka houkuttelevat myös kliinisesti suuntautuneita kunnianhimoisia lääkäreitä. Yliopistosairaaloihin kertyy näin erikoisosaamista, joka edellyttää useiden vuosien sitoutumista.

-Pitää ottaa huomioon myös nuorten ihmisen perheen perustaminen ja puolison työpaikan saaminen. Elämä on ehtinyt rakentua opiskelukaupunkiin.

Eikö yliopistoissa sitten välitetä siitä, jos alue- ja keskussairaaloihin tai terveyskeskuksiin ei riitä lääkäreitä, Esko Kumpusalo?

- Totta kai välitetään. Valtion viranomaisten, sairaanhoitopiirien ja yliopistojen lääketieteellisten tiedekuntien välille ollaan parhaillaan luomassa toimivaa keskusteluyhteyttä. Mm. Terveydenhuolto 2000-luvulle -projekti pyrkii luomaan viiteen miljoonapiiriin alueellisia yhteistyöryhmiä, joissa kehitetään konkreettisia malleja erikoislääkärikoulutuksen tehostamiseksi.

Lue myös

Voiko tällaisista ryhmistä olla käytännön hyötyä, vai jäädäänkö puheiden tasolle, Kari Mattila?

-Koko maassa hyvin toimivaa järjestelmää on varmasti vaikea luoda. Jokaisella alueella on lähdettävä liikkeelle omista lähtökohdista. Ainakin meillä Pirkanmaalla näyttää ihan hyvältä, ja odotamme yhteistyöstä konkreettisia tuloksia.

- Pitää kuitenkin muistaa, että erikoislääkärikoulutus on vuosien pituinen prosessi. Siten sen kehittäminen ja muuttaminenkin kestää, eikä tuloksia voi odottaakaan vuodessa tai parissa. Vaikka nyt heti lisäisimme erikoistumisvirkoja, valmiita erikoislääkäreitä ei saada tämän hetkistä vajetta täyttämään.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030