Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2001 vsk 56 s. 4851

Pitäisikö kolesterolilääke korvata myös diabeetikoille?

Ulla Järvi

- Nykytiedon valossa on erittäin aiheellista kysyä, miksi diabeetikkojen insuliinin kela-korvauksien puolesta taistellaan, mutta kolesterolilääkitys ei vieläkään ole erityiskorvattava?

Näin kysyttiin viime viikolla Helsingissä parissakin tilaisuudessa. Diabetesliitto vietti Maailman Diabetes-päivää teemanaan ennaltaehkäisy, missä yhteydessä pohdittiin taudin muuttunutta kuvaa. Sydän- ja verisuonitautien kohonneet riskit diabeetikoilla olivat korostuneesti esillä.

Professori Marja-Riitta Taskinen HYKS:sta katsoi puolestaan tiukasti Diabetesliiton suuntaan ja toivoi edunvalvonnan tiivistämistä lääkekorvauskysymyksissä.

Taskinen arvioi tiedotusvälineille 13.11. American Heart Associationin kongressissa julkaistun suuren Heart Protection Studyn merkitystä. HPS on toistaiseksi maailman laajin kolesterolilääketutkimus, jossa simvastatiinia tutkittiin viiden vuoden ajan 20 536 ihmisen keskuudessa. 40 mg:n päiväannoksella saatiin kokonaiskuolleisuuden riski alenemaan 12 prosenttia ja sydänkuolemien riski 17 prosenttia.

Lue myös

- Mullistavinta tietoa saatiin liki 6000 diabeetikon ryhmässä, jossa sydäntapahtumien riski väheni 25 prosenttia sellaisilla tyypin 1 ja tyypin 1 diabeetikoilla, joilla ei aikaisemmin ollut koronaarisairautta, toteaa Marja-Riitta Taskinen. Naisilla lääkitys toimi yhtä tehokkaasti kuin miehillä.

Tyypin 2 diabeetikkojen riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on 3-4 kertaa suurempi kuin ei-diabeetikon. Oireettoman diabeetikon riski on siis yhtä suuri kuin jo sepelvaltimotautiin sairastuneen ei-diabeetikon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030