Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2005 vsk 60 s. 3958

Pohjois-Pohjanmaa lisää ostoja päästäkseen jonoista

Suvi Sariola

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri aikoo hankkia huomattavasti lisää ostopalveluja ulkopuolisilta tuottajilta saadakseen yli kuusi kuukautta leikkausta odottaneiden jonot puretuksi ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön erityisseurantaan ovat jonojensa vuoksi joutuneet myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Kainuun maakunta -kuntayhtymä. Pirkanmaallakin jonoista uskotaan selvittävän - kuulonhuoltojonoa ehkä lukuun ottamatta. Kainuu yrittää ensi vuonna hankkia ostopalveluja paremmalla menestyksellä kuin tänä vuonna.

Koko Pohjois-Suomi mukana talkoissa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on noin 3 800 potilasta, jotka ovat odottaneet pääsyä operatiiviseen toimenpiteeseen yli kuusi kuukautta. Lisäksi pääsyä ensimmäiseen polikliiniseen tutkimukseen on odottanut yhtä kauan noin 2 500 potilasta.

Jonottajat ovat kirurgian eri erikoisaloilta. Eniten jonotetaan ortopedisiin, mutta myös esimerkiksi käsikirurgisiin ja plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin. Suurehko potilasryhmä ovat myös suonikohjupotilaat.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi jonojen lyhentymistä sairaanhoitopiireissä käyttämällä vertailuaikana lokakuuta 2002. Johtajaylilääkäri Lauri Nuutisen mukaan ajankohta oli Pohjois-Pohjanmaalle varsin epäedullinen. Ensin Oulun yliopistolliseen sairaalaan oli kohdistunut täydellä painolla lääkärilakko, joka kasasi jonoja, ja viime vuonna jono piteni taas yli tuhannella potilaalla, kun anestesialääkäripula sulki päiväkirurgisia saleja ja ylityöt kiellettiin budjettisyistä. Tänä vuonna operatiivista toimenpidettä odottavien jonoa on sen sijaan lyhennetty 2 000 potilaalla.

Sairaanhoitopiiri on juuri selvittänyt koko Pohjois-Suomen alueen julkisten ja yksityisten palveluntuottajien mahdollisuudet osallistua jononpurkuun. Nuutinen uskoo, että jonot saadaan hoidetuksi ministeriön asettamaan kesäkuun takarajaan mennessä.

Hänen mukaansa ostoja ulkopuolisilta lisätään nyt huomattavasti niin, että ostopalveluin hoidetaan jatkossa kaikkiaan yli 2 000 potilasta, kun kesään mennessä ulkoa oli ostettu noin 550 toimenpidettä.

- Kevään aikana on tehty ja nyt jatketaan toimenpiteitä esimerkiksi Raahen ja sen ympäristökuntien omistamassa Raahen sairaalassa, Oulun Diakonissalaitoksella ja Sairaala Botniassa.

Osaltaan jonoja on ollut lyhentämässä myös sairaanhoitopiirin ja Oulun Diakonissalaitoksen säätiön yhdessä perustama Pohjois-Suomen Leikkaus Oy.

Keväällä ja kesällä tehtiin myös useita satoja päiväkirurgisia leikkauksia ylitöinä. Nyt Tehy on kieltänyt jäseniltään ylityöt. Nuutisen mukaan piirissä selvitetäänkin mahdollisuuksia käyttää Leikkaus Oy:tä työajan ulkopuoliseen työhön.

Pirkanmaa palautti jonosta sata potilasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ongelmana on johtajaylilääkäri Ossi Auvisen mukaan kolme potilasryhmää: tekonivelpotilaat, kuulonhuoltotoimenpidettä odottavat ja plastiikkakirurgiset potilaat. Hän arvioi, että jonot saadaan hoidetuksi kesäkuun määräaikaan mennessä kuulonhuoltotoimenpiteitä lukuun ottamatta. Kuulonhuoltotoimenpiteitä odottaa 1 500 potilasta.

Tekonivelpotilaille on Tampereella meneillään hoitokokeilu, jossa nivelrikkopotilaita hoidetaan kuntoutushoidolla, kun leikkauksen tarve ei ole selvästi kiireellinen. Tekonivelleikkausta odottaneiden 750 potilaan jonosta onkin palautettu satakunta potilasta ns. Nottinghamin mallin mukaiseen seurantaryhmään perusterveydenhuoltoon.

Lue myös

- He kuuluvat potilasryhmään, joka ei ole kiireellisen hoidon tarpeessa. Tässä mallissa potilaille aloitetaan arvioinnin jälkeen kuntoutushoito, fysiatrinen hoito, jolla treenataan lihaksistoa. Sillä voidaan lykätä leikkausajankohtaa ainakin osalla potilaista. Potilaat ovat seurantaryhmässä, jota arvioidaan kaiken aikaa, Auvinen toteaa.

Kainuu olisi ostanut, myyjiä ei löytynyt

Myös Kainuun maakunta -kuntayhtymä selvittää ensi viikolla jonotilannettaan sosiaali- ja terveysministeriölle. Kainuussakin ongelmana ovat ortopediset potilaat.

Kainuun keskussairaalassa on vain yksi oma ortopedi, ja kun ulkopuolista apua ryhdyttiin etsimään, ortopedian jonossa oli yli kolmesataa potilasta.

- Tarjouspyyntö lähetettiin kahdeksalle isolle toimijalle, mutta leikkauskapasiteettia löytyi täksi vuodeksi vain yhdestä sairaalasta, josta saimme ostetuksi sata ortopedistä leikkausta, kertoo sosiaali- ja terveysjohtaja Tuomo Pääkkönen.

Ensi vuotta koskevat tarjouspyynnöt ovat lähdössä näinä päivinä ja Pääkkönen sanoo olevansa nyt toiveikkaampi.

- Jospa sitä kapasiteettia nyt alkaisi irrota, kun jonoja on purettu joka puolella.

Erikoissairaanhoidon jonoissa on Kainuussa kaikkiaan 500-600 potilasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030