Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2000 vsk 55 s. 4020

Poliitikot hyväksyivät Varsinais-Suomen palkkaremontin - Lääkäreille paperi ei kelpaa

Ulla Järvi

Tyksin anestesiologien palkankorotus- ja työolojen parantamisvaatimuksista alkanut palkkaremontti meni viime viikon torstaina läpi yhtymävaltuustossa.

Sen sijaan tämän viikon keskiviikkona kokoontuneet Tyksin lääkärit eivät antaneet valtuutta pääluottamusmiehelleen allekirjoittaa sopimuspaperia. Työntekijäryhmistä sen ovat jo allekirjoittaneet anestesiologien edustaja ja Lääkäriliiton Turun paikallisosaston puheenjohtaja.

- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että piirin johto etenee valtuuston päätösten mukaisesti, mutta eri yksiköiden lääkärit voivat kukin toimia parhaaksi katsomallaan tavalla, sanoi Akavan pääluottamusmies Eino Hietanen keskiviikkona.

- Jaloillaan reagoiminen näyttää nyt tehoavan parhaiten, Hietanen huomautti.

Tiistai-illan lääkärikokouksessa eniten närää aiheutti Hietasen mukaan palkkasopimukseen kirjattu prosentuaalinen jako palkkaluokkiin.

Erikoistuville ja erikoislääkärille on sopimuksessa määritelty haarukat, joiden sisään palkka sijoittuu. Palkka nousee erikoistumisen edetessä.

Erikoislääkäreiden palkkahaarukka jaetaan kolmeen osaan. Vähimmäistavoitteena on, että ensi vuoden alussa 30 prosenttia viroista kuuluu alimpaan (palkkahaarukka 15 781- 17 000 mk), 40 prosenttia keskimmäiseen (17 001-18 000 mk) ja 30 prosenttia ylimpään (18 001-19 200 mk) haarukan osaan.

Palkkahaarukkaan sijoittumista muutetaan vuoden 2002 alkaen siten, että lääkärit asetetaan neljälle eri tasolle.

Sopimuksen mukaan lääkäriin, jolla on virassa vaadittavan kelpoisuuden lisäksi tehtävään soveltuva dosentin tai muu erikoispätevyys, peruspalkkaa voidaan korottaa 6-20 prosentilla.

- Tämä paperi tarkoittaa sitä, että vaikka meillä olisi yksikössä enemmistö pitkään taloa palvelleita lääkäreitä, heidät pitäisi silti jakaa väkisin eri palkkaluokkiin määrättyjen prosenttiosuuksien mukaan, Eino Hietanen sanoi.

Hän kuitenkin korosti, että talon virkamiesjohdolla on ollut halua korjata palkkojen jälkeenjääneisyyttä, joten neuvotteluja voitaneen sopimuksen yksityiskohdista jatkaa.

- Nyt kiire painoi päälle, sillä paperi piti saada yhtymävaltuuston kokoukseen. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisi varmaan muidenkin henkilöstöryhmien osalta päästy yhtä tyydyttävään sopimukseen kuin nyt anestesiologeilla on, Hietanen uskoi. Anestesiologithan saivat muista ryhmistä erillisen palkka- ja työolojen parannusratkaisun.

Tyytymättömyyttä osavastuualueillakin

Lue myös

Yhtymävaltuuston hyväksymä 34 miljoonan markan palkkaratkaisu koskee koko piirin kaikkia henkilöstöryhmiä.

Yhtymävaltuusto oli yksimielinen, ja muutamassa asiasta käytetyssä puheenvuorossa korostettiin palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamisen välttämättömyyttä. Samaan hengenvetoon kuitenkin muistutettiin monien kuntien kiristyvästä taloudesta.

- Me emme tiedä, mistä lisärahat kunnassa otetaan, tunnusti valtuuston varapuheenjohtaja, auralainen Hannele Tanner-Penttilä.

- Olemme kuitenkin nyt ajamassa niiden ihmisten asiaa, jotka tällä alueella tarvitsevat sairaanhoidon palveluja, Tanner-Penttilä totesi.

Vaikka poliitikot muistuttivatkin kuntien ahdingosta, ei kaikilla osavastuualueilla olla täysin tyytyväisiä palkkaremonttiin, jota moititaan liian keskussairaalakeskeiseksi.

Liikehdintää saattaa siis olla Varsinais-Suomessa odotettavissa muuallakin ja muissakin henkilöstöryhmissä kuin vain Tyksin lääkärikunnan piirissä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030