Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2003 vsk 58 s. 1411

Professori Jari Vuori: Terveydenhuollon kannustejärjestelmät uusiksi!

Ulla Järvi

Suomessa ei ole lääkäripulaa, eikä kannustinpalkkauksen järjestäminen voi olla mikään ongelma. Kyse on työnjohdon puutteiden ja vanhojen valtarakennelmien tuottamasta kriisistä. Suomalaisen terveydenhuollon hierarkiahan periytyy suoraan 50-luvulta! jyrisi professori Jari Vuori Sairaanhoitajapäivillä Helsingissä viime viikolla.

Vuori toimii terveyshallintotieteen professorina Kuopiossa ja sanoo olevansa lopen kyllästynyt puheisiin hoitotyöntekijöiden määrän riittämättömyydestä ja terveydenhuollon työntekijöiden uupumuksesta. Hänestä ei ole mikään ihme, että ihmiset uupuvat ja kokevat työnsä eettisen pohjan murenevan, kuten tutkimukset osoittavat.

- Terveydenhuollossa ei nykyisin oteta huomioon työn syvällistä merkitystä, joka on auttaminen. Eettisiä ammattialoja ei voi kehittää vain rahan ja suoritusten ehdoilla. Näillä aloilla työn merkitys on aivan toinen kuin liukuhihnalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö rahallakin ole palkitsijana merkitystä, Vuori sanoo.

Lisää rahaa oikeaan paikkaan

Hän korostaa, ettei terveydenhuollon tuotantoa nosteta laittamalla työnteon houkuttimeksi pelkkää rahaa. Kannustinjärjestelmiä on Vuoren mukaan muutettava ihmisten ikää ja elämäntilanteita vastaaviksi.

- Länsimaisen talouskasvun määrittämät kannusteet ja motivointi eivät toimi perheellisten ja pääosin naisvaltaisten terveydenhuollon ammattien harjoittajilla. Nuorten ja ikääntyneiden työntekijöiden kaavamainen palkka-, vapaa- ja koulutuskohtelu on vanhakantaista henkilöstöpolitiikkaa. Nuo ulkoiset kannusteet voisivat lisätä nuorten työmotivaatiota. Nuorilla perheellisillä ja perhettä suunnittelevilla voisi pohtia korkeampaa ikälisää kuin perhevelvoitteista jo vapautuneilla. Heille taas voisi suunnata muunlaista motivaatiota, esittää Vuori.

Hän mukaansa moraalitonta on sekin, ettei hoitotyön kutsumuksellisuutta tunnusteta myös rahallisesti.

Lue myös

- Kutsumuksellisuudesta on päinvastoin tullut kirosana. Terveyspoliittinen järjestelmä on jopa käyttänyt ihmisten kutsumusta hoitajien inhimillisten resurssien riistäjänä. Jatkuva tehokkuuden, nopeuden ja säästämisen vaatiminen vähentää vajaamiehityksellä työtä tekevien moraalia. Suorituskeskeinen työntekijä pääsee aina helpommalla kuin kollega, joka haluaa toteuttaa kutsumustaan ja kohdata potilaan myös inhimillisellä tasolla, Vuori pohtii.

Hänen mielestään myös terveydenhuollossa vakiintuneet sijaisten ja määräaikaisten työntekijöiden käyttäminen syövät pohjaa osaamiselta. Osaaminen kun vaatisi pitkäjänteistä työntekoa ja itsensä kehittämistä. Pätkätyöt myös estävät äänettömän ammattitaidon siirtymisen nuoremmalle sukupolvelle.

Vaikka puhuukin synkistä ilmiöistä, näkee Jari Vuori valoakin terveydenhuollossa.

- Yhteiskunnan ikääntyminen pakottaa muutokseen, hän toteaa hieman ironisesti. Terveydenhuollon organisaatioiden tulevaisuus on kiinni siitä, miten työntekijöitä kohdellaan! Vuori toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030