Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2003 vsk 58 s. 4447

Psykologiliitto: Hoitotakuu myös mielenterveyspotilaille

Ulla Toikkanen

Psykologiliitto on huolissaan hoitotakuun toteutumisesta mielenterveyspotilaiden kohdalla. Noin 3 % väestöstä tarvitsee psykoterapiaa. Kela korvaa tänä vuonna harkinnanvaraisena kuntoutuksena noin 6 000 aikuisen ja 4 500 lapsen ja nuoren psykoterapiat. Kelan korvaamaa kuntoutusta saa noin 7 % hoidon tarpeessa olevasta väestöstä.

Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen sanoo, että nyt täytyy lopettaa kiistely siitä, onko hoidon järjestäminen kuntien vai Kelan tehtävä. Lain perusteella vastuu on molemmilla.

- Psykologiliitto pitää kunnallisten mielenterveyspalvelujen kehittämistä erityisen merkittävänä. Hoitotakuujärjestelmä täytyy ulottaa myös mielenterveyspotilaisiin. Kunnan tai kuntayhtymän tulee taata hoitojen, myös psykoterapian, aloittaminen enintään 3 kk kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Psykoterapia pitää järjestää tarvittaessa ostopalveluna asiakasmaksun muuttumatta.

- Lääkkeiden määrääminen tai osastohoito alle 3 kk:ssa ei ole ongelma, mutta muu tarpeellinen hoito laiminlyödään usein, Tikkanen toteaa.

Kela voi korvata psykoterapiaa kuntoutuslain perusteella harkinnanvaraisena kuntoutuksena, ja budjetissa oli varattu 18 miljoonaa euroa tähän tarkoitukseen vuonna 2003. Lisäbudjetissa on osoitettu 4 miljoonaa euroa lisää.

- Tämä ei riitä. Myös Kelan oma kuntoutusryhmä on arvioinut samoin.

Vuoden 2004 budjettiesityksessä Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen koko budjetti on 93,3 miljoonaa euroa. Tänä vuonna psykoterapian osuus on 18,9 % Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen budjetista.

Lue myös

- Kuitenkin ennenaikaisista eläkkeistä 43 % maksetaan mielenterveyshäiriöiden perusteella, ja alle 55-vuotiaiden osuus on 53 %.

Tuomo Tikkanen sanoo, että psykoterapian osuutta täytyy kasvattaa 32 %:iin Kelan harkinnanvaraisesta budjetista, jotta se vastaa todellista kuntoutustarvetta. Tällöin olisi käytössä 30 miljoonaa euroa.

- Silloin poistuisivat psykoterapiakuntoutuksen nykyiset ongelmat, joita ovat terapiahakemusten hylkääminen usein, vaatimus 6 kuukauden hoitosuhteesta ennen kuntoutusterapian saamista samoin kuin jäykät aika- ja käyntikertarajat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030