1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sote aiheuttaa taisteluväsymystä Etelä-Karjalassa
Ajan­kohtai­sta 41/2018 vsk 73 s. 2317

Sote aiheuttaa taisteluväsymystä Etelä-Karjalassa

Sote aiheuttaa taisteluväsymystä Etelä-Karjalassa Kuva 1 / 2
   

Sami Raasakka: "Voimavaroja on mennyt hukkaan, kun suunnitelmia on rukattu aina kulloisenkin tilanteen mukaan. Samoilla resursseilla olisi voitu kehittää omia toimintoja. Vähitellen olemmekin ottaneet sellaisen linjan, että odottelemme päätöksiä ja keskitymme oman toiminnan kehittämiseen. Parannamme omaa kilpailukykyämme ja kehitämme prosessejamme.

Sote-uudistusta enemmän meillä puhuttavat kuntien rahoitusongelmat ja -kriisit. Epävarmuus tulevasta aiheuttaa sen, että kunnat haluavat päästä eroon sote-kiinteistöistään. Nyt isot terveydenhuollon toimijat ostavat kiinteistöjä. Se aiheuttaa kentällä epävarmuutta ja huolestumista. Ei tiedetä, jatkuuko vuokrasopimus vai mitä tapahtuu.

Tuntuu, ettei tässä mitään erityisen positiivista osata odottaa. Kaikki toivovat tietysti, että ratkaisut olisivat sellaisia, että ne parantaisivat potilaiden palveluja.

Eksotessa on muutenkin järjestetty perusterveydenhuolto maakunnallisesti. Nyt kun yhtiöittämisvelvoitteista näytetään olevan luopumassa, vaikuttaa siltä, ettei täällä tarvitse sote-uudistuksessa räjäyttää kaikkea, vaan voimme jatkaa paljolti samalla mallilla.

Lue myös

Voisi sanoa, että jonkinlaista taisteluväsymystä on ilmassa. Ihmiset ovat tyytyneet siihen, että ei voi kuin odotella päätöksiä. Epävarmuus vaivaa."

Sami Raasakka on Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan läntisten terveysasemien ylilääkäri Eksotessa. Hänen vastuullaan on seitsemän terveysasemaa. Pienimmällä on töissä vain yksi lääkäri, suurimmalla 25. Etelä-Karjalan perusterveydenhuollon järjestää maakuntatason kuntayhtymä Eksote.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa seulonta ei tavoita kaikkia

Kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys ei yllä Pohjoismaiden tasolle.

Kommentti
Eksote meni liian pitkälle

Etelä-Karjalan keskussairaalasta on tullut malliesimerkki siitä, mitä tapahtuu jos lääkäripulaa ei hoideta ajoissa, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Avi moittii Siun sotea

Siun sote sai kehotuksen huolehtia riittävästä henkilömiehityksestä.

Kommentti
Vain yhteistyö pelastaa terveyskeskuksen

– Nyt tarkkana, koska sitä saa mitä tilaa, toteaa Minna Mantila.

Ajassa
Haimasyöpä voisi löytyä aiemmin

– Sain vinkkejä opetustyöhön, kiittelee Johanna Arola Sigrid Jusélius Symposiumin antia.

Tieteessä
Milloin kaulavaltimoahtauman hoito on aiheellista?

Kajoavaa hoitoa vaativa ahtauma täytyy diagnosoida viiveettä.