1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sote-malli sopii lääkäreille
Ajan­kohtai­sta 22/2019 vsk 74 s. 1401

Sote-malli sopii lääkäreille

Sote-malli  sopii lääkäreille Kuva 1 / 1

– Isoja yllätyksiä ei tullut, kommentoi Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen hallitusneuvottelijoiden sote-linjausta.

Lääkäriliiton näkökulmasta 18 maakuntaa palvelujen järjestäjänä on tarpeettoman paljon, mutta kuitenkin parempi kuin nykyiset parisataa terveydenhuollon järjestäjänä toimivaa kuntaa ja kuntayhtymää.

Pärnänen pitää hyvänä sitä, ettei maakunnista tule ainakaan tässä vaiheessa niin monialaisia kuin viime hallituskaudella kaavailtiin. Sote-palvelujen ohella niihin suunnitellaan tällä erää pelastustoimea ja ensihoitoa.

– Ympäristöterveydenhuolto kuuluisi kyllä luontevana osana maakuntien tehtäviin.

Sote-uudistusta Lääkäriliitto pitää välttämättömänä.

Maakuntien toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla. Alueiden päätöksenteosta vastaavat suorilla vaaleilla valitut valtuutetut. Erillisinä asioina parlamentaarinen komitea valmistelee maakuntien verotusoikeuden ja monikanavarahoituksen purkamisen.

Näitä suunnitelmia Pärnänen pitää odotusten mukaisina.

"Perusterveydenhuoltoa vahvistettava muilla keinoin"

Valinnanvapaus ei uuden linjauksen mukaan laajene. Yksityinen ja kolmas sektori toimivat julkista sektoria täydentävinä palveluiden tuottajina.

Liitto tuki valinnanvapauden laajentamista edellisellä hallituskaudella, koska se nähtiin keinoksi lisätä perusterveydenhuollon palvelujen saatavuutta. Laajeneminen ei ollut Pärnäsen mukaan kynnyskysymys.

– Nyt täytyy huolehtia siitä, että perusterveydenhuollon palvelujen saatavuus paranee muilla keinoin jo ennen hallintouudistusta.

Lue myös

Lääkäriliitto on ehdottanut hoitotakuun merkittävää kiristämistä, mikä edellyttää lisäresursointia.

– Tämä pitää toteuttaa mahdollisimman pian.

Kahdesta linjauksesta Pärnänen kuitenkin yllättyi.

Hallituksen jatkoselvittelyyn jäi kuntien mahdollisuus toimia tuottajina, vaikka palveluiden perusjärjestäjä ja tuottaja on maakunnallinen organisaatio.

Pieni yllätys on myös se, että hallitus selvittää Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun erillisratkaisun. Asiaa selvitettiin jo viime hallituskaudella ja todettiin, ettei siihen löytynyt tarkoituksenmukaista ratkaisua.

– Veikkaan, että näin siinä tulee käymään tälläkin kertaa.

Kirjoittajat
Heli Väyrynen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.