1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Soten kaatuminen kirvoitti kielenkannat
Ajan­kohtai­sta

Soten kaatuminen kirvoitti kielenkannat

Poliitikot ja lääkärit pohtivat sote-uudistuksen kaatumista julkisuudessa. "Hetkellinen epätoivo epävarmuuden jatkumisesta iskee", tviittaa yleislääkäriksi erikoistuva.

Soten kaatuminen kirvoitti kielenkannat Kuva 1 / 1

Sote-uudistuksen perjantainen kaatuminen ja hallituksen ero kirvoittivat runsaasti kommentteja.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta muistutti, että uudistuksen tarve ei ole hävinnyt mihinkään.

– Sote-uudistus tarvitaan ja tehdään joka tapauksessa. Taustasyyt uudistukselle eivät ole millään tavalla muuttuneet. Ikääntyneiden määrä ja palvelujen tarve kasvavat, mikä aiheuttaa kovan paineen sote-palvelujen rahoitukselle, hän sanoi tiedotteessa.

Opposition edustajilta ei herunut ymmärrystä hallituksen toimille.

Kansanedustaja ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi tuoreeltaan Ylellä ratkaisua oudoksi. Hän sanoo toivoneensa, että hallitus olisi löytänyt sote-uudistukseen ratkaisun tämän vaalikauden aikana.

Rinteen mielestä valmistelu ei ole mennyt hukkaan

– Toivon, että hallitus voisi jatkaa maakuntien rahoitusta, hän sanoi Ylellä.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Pekka Haavisto kommentoi aihetta Twitterissä.

– Sote-mallin ongelmat olleet tiedossa jo pitkään, ja niistä on eduskuntakäsittelyssä varoitettu. Uudistus kaatuu nyt hallituksen kyvyttömyyteen korjata moneen kertaan todettuja ongelmia, hän sanoi.

Lääkärit keskustelivat somessa

Myös moni lääkäri kommentoi soten kaatumista somessa.

– Yleislääkäri kuulee sote-uudistuksen kaatuneen ja hetkellinen epätoivo epävarmuuden jatkumisesta iskee (vaikkei uudistuskaan välttämättä hyvä olisi ollut). Sitten syvä hengitys ja seuraava potilas, kirjoittaa yleislääketieteeseen erikoistuva Isa Teeriaho Twitterissä.

HUS:n hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen laati Uuden Suomen blogiin Soten hautajaispuheen.

Hän pohtii mahdollisuutta, että paljon palveluja käyttävät potilaat olisivat jääneet sotessa ilman riittäviä palveluja eivätkä terveyserot kenties olisikaan kaventuneet.

– Terveyserojen kaventamiseen sotessa ei ollut selvää mekanismia, sillä markkinaperusteisesti toimivassa terveydenhuollossa erot yleensä enemminkin kasvavat kuin vähenevät, Lehtonen kirjoitti.

Paljon palveluja tarvitsevien tueksi oli kaavailtu asiakassuunnitelmaa, mutta sen rooli jäi hänen mukaansa epäselväksi, vaikka tavoite olikin hyvä.

Palasteltu uudistus saa kannatusta

Lääkäriliiton kanta on, että mammuttimaisen kertauudistuksen sijaan kannattaa tavoitella vaiheittaista kehittämistä. Myös pääministeri Juha Sipilä myönsi Ylen Ykkösaamu-lähetyksessä lauantaina, että uudistus olisi kannattanut ja kannattaa tehdä palastellen.

Lääkäriliiton mukaan uudistuksen tavoitteina tulee olla perustason vahvistaminen, hoitoketjujen toimivuus, terveyspalvelujen laadun ja kustannusvaikuttavuuden turvaaminen ja saatavuuden varmistaminen.

Soten valmistelussa pitkään mukana ollut sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila kertoi, mitä virkamiespuolella nyt tapahtuu.

– Soten valmistelua viedään virkatyönä eteenpäin rakenteesta riippumatta sisältöä kehittäen uuteen hallitusohjelmaan saakka, Varhila tviittasi.

Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Matala vasta-ainetaso ennustaa maitoallergian paranemista

Vasta-ainetaso auttaa arvioimaan, kenelle kannattaa aloittaa siedätyshoito.

Ajassa
EMA selvittää kapesitabiinin käyttäjien seulonnan tarvetta

Entsyymipuutos voi olla lääkkeen käyttäjälle hengenvaarallinen.

Tieteessä
Suojaako rotavirusrokote tyypin 1 diabetekselta?

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus pieneni australialaislapsilla rokotteen antamisen jälkeen, selviää JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Ajassa
Thaimaasta palanneilla matkailijoilla useita chikungunya-tartuntoja alkuvuonna

Viisi suomalaista matkailijaa samasta turistiryhmästä sairastui kuumetautiin tammikuussa.

Ajassa
Mehiläinen teki päätöksen lääkärien ikärajoista

Mehiläisessä vastaanottoa pitävillä lääkäreillä ei ole absoluuttista yläikärajaa.

Kommentti
Tietoisten valintojen äärellä

Pakkaan laukkuni ja suuntaan uuteen, outoon maahan, kirjoittaa Heidi Wikström.