Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2005 vsk 60 s. 3227

Suomi kannattaa EU:n ehdotuksia

Ulla Järvi

Lasten lääkehoidon ja -tutkimuksen ongelmiin on viimein herätty. Euroopan komissio julkaisi viime syksynä komissaari Olli Rehnin silloisen pääosaston asetusesityksen lasten lääketutkimusten lisäämiseksi. Ministerineuvosto aloitti käsittelyn syksyllä, parlamentti tänä keväänä, ja lopullista hyväksymistä odotetaan ensi vuonna.

Lastenlääkeasetuksessa kaikista uusista lääkkeistä pitäisi kehittää myös lapsille sopiva, tutkittu lääke. Poikkeuksen muodostaisivat ne lääkkeet, joita lapset eivät tarvitse. Kehitys- ja tutkimustyö "palkittaisiin" kuuden kuukauden lisäsuojatodistuksen pidennyksellä. Lisäksi patenttisuojattomien vanhojen lääkkeiden kehittämistä lapsia varten tuettaisiin erilaisin kannustimin.

Lakiesitys ei ole kuitenkaan edennyt kitkatta. Euroopan lääkevirasto EMEA ja lääketeollisuus ovat kannattaneet esitystä, mutta muun muassa potilaita ja lääkealan lehtiä edustava Medicines in Europe Forum on kritisoinut voimakkaasti lääketutkimuksen lisäämisen tarvetta ja painopisteitä. Forum pelkää, ettei lastenlääkkeitä tutkita harvinaisissa sairauksissa. Toisaalta Forum tahtoisi lisää tutkimuksia mikrobi-, astma- ja masennuslääkkeistä.

EMEA antoi elokuun puolivälissä oman suositusluonnoksensa lastenlääketutkimuksista. Virasto pyytää nyt yhteiskunnan ja tiedeyhteisön eri tahoja ottamaan kantaa suositukseen ensi vuoden tammikuun loppuun mennessä (www.emea.eu.int).

- Suomi on toistaiseksi varsin ponnettomasti seuraillut Euroopan kehitystä ja EU:n lakiehdotuksen etenemistä, kommentoi dosentti Kalle Hoppu.

Lue myös

Uuteen lastenlääkeasetukseen sosiaali- ja terveysministeriö on ottanut positiivisen kannan. Myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on käsitellyt ehdotusta.

- Lääkelaitos on nimennyt lasten lääkkeet toiseksi "vaikuttamisensa painopistealueeksi EU:ssa". Mitään konkreettisia kansallisia tukitoimia ei kuitenkaan ole ollut havaittavissa, eivätkä esimerkiksi Suomen Akatemia tai Tekes ole lähteneet mukaan lastenlääketutkimuksen rahoittajaverkostoon, Kalle Hoppu sanoo.

Hopun mukaan parhaillaan kuitenkin viritellään suomalaista lastenlääketutkimusverkostoa lastenlääkärien omin voimin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030