Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/2004 vsk 59 s. 876

Suomi keskittää kehityspoliittista osaamistaan

Ulla Toikkanen

Hallitus hyväksyi helmikuussa kehityspoliittisen ohjelman, joka ohjaa Suomen kehitysyhteistyötä hallituskauden ajan. Ohjelma sitoutuu YK:n vuosituhatjulistukseen ja sen tärkeimpään tavoitteeseen, köyhyyden poistamiseen. Kehitysyhteistyömäärärahoja lisätään siten, että vuonna 2007 niiden osuus on noin 0,44 prosenttia bruttokansantulosta tämänhetkisen kansantulon kasvuarvion perusteella. YK:ssa sovittuun 0,7 prosentin osuuteen bruttokansantulosta pyritään vuoteen 2010 mennessä, ottaen huomioon yleinen talouskehitys.

Suomi ohjaa suurimman osan määrärahoista kahdenväliseen kehitysyhteistyöhön ja kasvattaa pitkäaikaisten kehitysyhteistyömaiden osuutta 60 prosenttiin maa- ja aluekohtaisesta tuesta vaikuttavuuden parantamiseksi. Suomen pitkäaikaisia yhteistyömaita ovat Afrikassa Mosambik, Tansania, Etiopia, Sambia ja Kenia, Latinalaisessa Amerikassa Nicaragua ja Aasiassa Vietnam sekä Nepal. Apu keskitetään maille, joissa yhteistyön edellytykset kehittyvät myönteisesti. Vuotuista tukea pyritään lisäämään vähintään kymmeneen miljoonaan euroon kussakin maassa. Egyptissä, Namibiassa ja Perussa edistetään kauppaa, investointeja ja yksityisen sektorin yhteistyötä.

Ulkoasiainministeriön terveysalan neuvonantaja Gisela Blumenthal kertoo, että terveydenhuolto on ollut pitkään kehitysyhteistyön tärkeimpiä osa-alueita.

Lue myös

- Toimiva terveydenhuolto on erittäin hyvä tapa vähentää köyhyyttä kehitysmaissa. Meidän tavoitteinamme ovat hyvät peruspalvelujärjestelmät. Erityisesti naisten pitää päästä käyttämään palveluja, jotka eivät saa sijaita liian kaukana. Maksujen täytyy olla kohtuullisia.

- Muun muassa Namibian pohjoisosissa työllämme on ollut selvää vaikutusta niin terveyskeskusten kuin terveysministeriön toimintaan. Olemme tukeneet köyhien alueiden klinikoita, henkilöstön jatkokoulutusta ja terveydenhuollon hallintoa, Gisela Blumenthal toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030