Ajan­kohtai­sta

SuPer ja Tehy aloittavat ensi viikolla ylityö- ja vuoronvaihtokiellot

– Lääkärit hoitavat omat työnsä entiseen tapaan, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer julistaa kunta-alalle ja kaikille yksityisen sektorin työpaikoille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Tämä kielto kohdistuu hallituksen toimiin, joilla se aikoo heikentää alle 20 henkilöä työllistävien yritysten työsuhdeturvaa.

Myös terveysalan ammattijärjestö Tehy julistaa jäseniään koskevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vastustaakseen hallituksen esitystä työsuhdeturvan heikentämisestä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Virkasuhteiset tehyläiset eivät ole kiellon piirissä.

Sekä Superin että Tehyn ylityö- ja vuoronvaihtokiellot alkavat 26.9.2018 kello 6.00 ja päättyvät 28.9.2018 kello 23.59.

Työnantajalla on vastuu riittävistä henkilöstöresursseista

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen sanoo, että henkilöstöryhmillä on omat tehtävänsä. Lääkärit hoitavat omat työnsä entiseen tapaan.

– Työnantajalla on vastuu riittävistä henkilöstöresursseista. Jos tällainen ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuisi hyvin pitkään, sillä voisi olla välillisiä vaikutuksia, mikäli suunniteltua toimintaa poliklinikoilla tai esimerkiksi leikkausyksiköissä joudutaan ajamaan alas henkilöstöpulan vuoksi, Pärnänen mainitsee.

Lue myös

Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm puolestaan toteaa, että lähes kaikki kuntapuolen lääkärit ovat viranhaltijoita, jotka eivät edes voi osallistua poliittisin mielenilmaisuihin.

– Joskus on tullut kysymyksiä siitä, että pitääkö lääkärin tehdä osa sairaanhoitajien työstä. Vastaus on ei. Tietysti jos potilasturvallisuus vaarantuisi, tuohan on viime kädessä veteen piirretty viiva, Lindholm huomauttaa.

Kuva Pantermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030