1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tanskan lääkärit moittivat Epiciä
Ajan­kohtai­sta

Tanskan lääkärit moittivat Epiciä

Sjellannin alueen lääkärien mielestä uudessa potilastietojärjestelmässä melkein kaikki on huonommin kuin ennen.

Tanskan lääkärit moittivat Epiciä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Tanskalainen Politiken-lehti kirjoitti 2. helmikuuta, että kahdeksan kymmenestä Tanskan ylilääkäriyhdistyksen teettämään kyselyyn vastanneesta lääkäristä arvioi, että lääkityksen hallinta on tullut huonommaksi verrattuna aiemmin käytössä olleeseen järjestelmään. Seitsemän kymmenestä oli sitä mieltä, että heidän on nyt vaikeampi hahmottaa potilaan hoidon kokonaiskuvaa, ja yhtä usea vastasi, että heillä on vähemmän aikaa puhua potilaiden kanssa.

Selvityksen mukaan ylilääkärit ehtivät tavata 17 prosenttia vähemmän potilaita. Leikkausajan varaamiseen menee uudella järjestelmällä 10 minuuttia, kun aikaisemmin siihen riitti 4 minuuttia. Leikkauskertomus syntyi ennen 8 minuutissa, mutta nyt siihen tarvitaan 14 minuuttia.

Ylilääkäriyhdistys selvitti lääkärien ajankäyttöä nyt neljännen kerran. Edelliseen kertaan verrattuna erilaisiin toimiin menee nyt hieman vähemmän aikaa, mutta silti merkittävästi enemmän kuin aiemman tietojärjestelmän kanssa.

Lue myös

Ylilääkäriyhdistyksen puheenjohtaja Lisbeth Lintz myöntää, että joitakin pieniä asioita on saatu parannettua. "Mutta järjestelmän oltua käytössä jo useita vuosia, meidän ei pitäisi olla tilanteessa, että tehtävät vievät enemmän aikaa kuin aikaisemmin."

Sjellannin ensimmäiset sairaalat ottivat yhdysvaltalaisen Epic-yhtiön potilastietojärjestelmän käyttöön neljä vuotta sitten. Marraskuussa 2017 siihen liittyivät kaikki Sjellannin sairaalat. HUS:n käyttöönottama Apotti pohjautuu samaan Epic-järjestelmään.

Sjellannin saarella sijaitsee Kööpenhamina, ja alueen väkiluku on yli kaksi miljoonaa.

Kirjoittajat
Pertti Saloheimo

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tartuntoja 2 487, kuolleita 40

Varmistettuja tapauksia on tullut 179 lisää.

Kommentti
Pullon henki menettämässä puhtiaan?

Oltaisiinko epidemian huippu jo saavuttamassa vastoin kaikkia ennusteita, pohtii Heikki Peltola.

Ajassa
Influenssakausi on ollut laimea

Merkittävää ylikuolleisuutta ei ole havaittu missään ikäryhmässä.

Blogi
Ainoa mitä pitää pelätä, on pelko itse

Alikersantti Rokan sanoin ”jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka”, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Ajassa
Milloin COVID-19-potilas lasketaan parantuneeksi?

HUS julkaisi ohjeita siitä, milloin eristys voidaan purkaa ja koska potilas voidaan todeta parantuneeksi.