Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2005 vsk 60 s. 3600

Tays, Valkeakosken aluesairaala ja perusterveydenhuolto tiivistävät yhteistyötään

Ulla Toikkanen

Valkeakosken aluesairaala ja Taysin yleislääketieteen yksikkö kehittävät seudullisia hoitoketjuja peruserikoissairaanhoidolle tärkeistä sairausryhmistä. Pilottihankkeena on luotu alaraajan laskimosairauksien hoitoketju Valkeakosken aluesairaalan vastuualueella. Hanke on osa kansallista terveysprojektia.

- Tavoitteena on ollut se, että Käypä hoito -suosituksen mukainen porrastus perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä selvenee. Pyrimme kehittämään hoidon tasavertaisuutta ja laatua. Pilottiprojekti tähtää myös siihen, että jatkohoito erikoissairaanhoidon jälkeen toimii sujuvasti. Koulutusta annetaan terveyskeskuksissa, ja tietoa kerätään vastedes koulutuksen vaikutuksista. Hoitomalli tulee Terveysporttiin, kertoo Valkeakosken aluesairaalan apulaisylilääkäri Anne-Marja Hammar.

Valkeakosken aluesairaalan vastuualueella on parhaillaan menossa myös lääninhallituksen rahoittama kumppanuusmallihanke, jonka osia ovat hallinnon kehittäminen samoin kuin aluekoulutus- ja konsultointimallin luominen. Koulutusprojektissa hyödynnetään kehitettyjä hoitoketjuja.

- Tänä syksynä psykiatrian pilotointikoulutuksena on lääkkeiden sekakäyttäjien ja päihdeongelmaisten ammatillinen kohtaaminen. Aihe tukee myös seudullisia hoitoketjuja, sanoo projektisihteeri, TtM Anu Vähäniemi Kaivannon sairaalasta Kangasalalta.

Valkeakosken aluesairaalassa on selvitetty sitä, mitä merkitsee epikriisien myöhäinen lähettäminen potilaan jatkohoidolle.

- Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä päämääränä on se, että suurin osa epikriiseistä lähetetään 5 päivän sisällä ja loput 10 päivän aikana. Valkeakoskella epikriisit läksivät vuosi sitten joskus jopa 6 tai 8 viikon päästä eteenpäin. Projektin myötä tilanne on huomattavasti parantunut, Vähäniemi kuvaa.

Lue myös

Yhdessä osaprojektissa pyritään muun muassa yhtenäistämään kotiuttamisen käytäntöjä. Mukana hankkeessa on henkilökuntaa Valkeakosken ja Kaivannon sairaaloista, Kangasalan seudun kansanterveystyön kuntayhtymästä, Etelä-Pirkanmaan terveydenhuollon kuntayhtymästä samoin kuin Lempäälän, Toijalan ja Valkeakosken terveyskeskuksista, Lempäälän sosiaalitoimistosta sekä Viialan vanhainkodista.

Vähäniemen mukaan asiakkaan koti- ja jatkohoidon suunnittelu on ollut puutteellista. Samoin tiedon kulkemisessa, asiakkaan neuvonnassa ja yhteistyössä eri toimijoiden kesken on ollut parantamisen varaa.

Uusittu hoitotiedote otetaan koekäyttöön syyskuun puolivälissä Valkeakosken sairaalassa ja Lempäälän terveyskeskuksessa.

- Hoitotiedote on samanmuotoinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030