1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Terhokoti aloittaa yt-neuvottelut
Ajan­kohtai­sta

Terhokoti aloittaa yt-neuvottelut

Potilaiden hoito jatkuu normaalisti. Yt-neuvottelujen piirissä on Terhokodin koko henkilökunta.

Terhokoti aloittaa yt-neuvottelut Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Terho-säätiön ylläpitämässä Terhokodissa on päätetty käynnistää koko henkilökuntaa koskeva yhteistoimintamenettely, mutta potilaiden hoito jatkuu normaalisti.

Perusteena on tuotannollisista ja taloudellisista syistä johtuva työvoiman mahdollinen vähentäminen, joka johtuu toiminnan pitkäaikaisesta ja kuluvana vuonna kiihtyneestä tappiollisuudesta.

Tappiollisuuden keskeisimpinä syinä ovat Terhokodin käyttöasteen voimakas aleneminen viime vuosina ja "kustannuksiin verrattuna alhaiset hoidon hinnat".

– Tänä vuonna Terhokodin 17 vuodepaikasta on ollut keskimäärin käytössä 11 vuodepaikkaa. Käyttöaste on 65 prosenttia, kun se vielä vuonna 2013 oli 100 prosenttia. Tämä ei mahdollista toimintaa taloudellisesti kestävällä pohjalla, Terho-säätiön hallituksen puheenjohtaja Annikki Thodén toteaa tiedotteessa.

Terhokodin potilaista enemmistö tulee HUS-alueelta lähetteellä, joka hyväksytetään HUS Palliatiivisella poliklinikalla. Lähetteiden määrä on viime vuosina vähentynyt. Lisäksi potilaat lähetetään Terhokotiin entistä myöhemmin.

– Tällöin potilaat tulevat usein myös hyvin monioireisina, mikä edellyttää moniammatillista ja riittävän osaavaa henkilökuntaa. Tällä hetkellä lähes joka viides potilas kuolee samana tai seuraavana päivänä meille tultuaan, kertoo Thodén tiedotteessa.

Lue myös

Koko henkilökunta mukana yt-neuvotteluissa

Neuvottelujen piirissä on Terhokodin koko henkilökunta, 41 henkilöä.

– Jatkamme keskusteluja HUS:n kanssa koko yt-prosessin ajan. Terhokoti on ainutlaatuinen toimija, ja yhteistyökumppanit ymmärtävät sen. Meillä on toimiva keskusteluyhteys, Thodén painottaa tiedotteen mukaan.

Terhokodin ylilääkäri Annika Riska ja johtaja Susanna Huuskonen pitävät tilannetta erittäin valitettavana ja toivovat, että Terhokodin toiminnan jatkamiseksi löytyisi ratkaisu.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Koronatilanne on erittäin vakava"

Alle puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää.

Ajassa
Vuoden yleislääkäriksi valittiin Marita Räsänen

Suomen yleislääkärit GPF ry palkitsee vuosittain Vuoden yleislääkärin, jota kollegat ovat ehdottaneet.

Ajassa
”Kevään koronatilanne toistuu muutamassa viikossa”

Olemme seuraavien 4–6 viikon aikana varmaankin samassa tai ehkä pahemmassa tilanteessa kuin keväällä, arvioi toimialajohtaja, professori Ville Pettilä HUS:sta.

Kolumni
Hoitosuhteet vankipotilaiden kanssa

Tärkeää on ollut yhteisön kyky monen eri ­tason keskusteluun, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Ajassa
Toisiolaki torppasi tutkimusta

Toisiolain piti helpottaa rekisteritutkimusta, mutta nyt jopa potilasturvallisuus voi olla uhattuna.

Pääkirjoitus
Virtuaaliset Lääkäripäivät – etänä lähelläsi

Lääkäripäivien 2021 teema on Terve vai sairas?