Ajan­kohtai­sta

THL kiittää innovatiivisuutta TAYS:n erityisvastuualueella

Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme ja Pirkanmaa kehittävät sote-palvelujaan uudenlaisia ratkaisuja hakien, arvioi THL. Perustason mielenterveyspalvelujen järjestelyissä laitos näki puutteita.

Suvi Sariola
Kuvituskuva 1
Sami Perttila

Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme ja Pirkanmaa kehittävät sote-palvelujaan samansuuntaisesti, kansallisten linjausten mukaisesti vahvistamalla peruspalvelujaan sekä sovittamalla yhteen perus- ja erityistason palveluja, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Laitoksen mukaan alueet myös ottavat muutostyössä huomioon niiden sisällä olevat erilaiset toimintaympäristöt.

Alueet kehittävät palvelujaan hakien uudenlaisia ratkaisuja: Pirkanmaa hakee innovatiivisia ratkaisuja työkyvyn tukemiseen, Kanta-Häme ikääntyvien asumiseen ja Etelä-Pohjanmaa ikääntyvien kuntoutukseen.

Kuntien heikkenevä talous on vahva kannustin kehittää palveluja.

THL:n arvioinnit koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä vuonna 2019 Tampereen yliopistosairaalan erityisvastuualueen kolmella alueella. Vuosittaisen arvioinnin painopisteitä ovat nyt mielenterveyspalvelut ja ikääntyneiden palvelut.

Sairaanhoitopiirialueiden näkökulmasta palvelut voivat vaikuttaa hajanaisesti järjestetyiltä, kun palvelujen järjestäjiä on 8–15 alueesta riippuen, arviossa todetaan.

– Yksittäisen kunnan tai kuntayhtymän näkökulmasta sen järjestämien palvelujen kokonaisuus voi sen sijaan olla hyvinkin tarkoituksenmukainen, sanoo THL:n arviointipäällikkö Eija Rintala tiedotteessa.

– Haaste on, miten sote-uudistuksessa syntyvät isot järjestäjät pystyvät tulevaisuudessa huomioimaan alueiden sisäisesti erilaiset toimintaympäristöt.

Mielenterveyspalvelujen järjestelyt kirjavia

Perustason mielenterveyspalvelujen kirjavat järjestelyt kaikilla kolmella alueella sen sijaan tukevat huonosti palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja laatua, THL arvioi.

Samalla kun mielenterveyspalvelujen painopistettä siirretään varhaiseen tukeen ja peruspalveluja vahvistetaan, pitäisi kyetä järjestämään palvelut vaativiin mielenterveysongelmiin.

Lue myös

Peruspalvelujen ja erikoissairaanhoidon psykiatrian yhteensovittamista arvioidaan alueilla osin jäsentymättömäksi ja konsultaatiokäytäntöjä kirjaviksi. Hoidon porrastuksessa ja työnjaossa on epäselvyyttä.

Nämä seikat voivat viivästyttää hoidon aloitusta tai ovat riskejä hoidon jatkuvuudelle.

Rintalan mukaan tilannetta parantaisi palvelurakenteen ja toimintamallien yhtenäistäminen.

Alueilla on tuettu ikääntyneiden kotona asumista kehittämällä kotiin vietäviä palveluja, kuten kuntoutusta ja päivystysluonteisia palveluja. Kotiin vietävien palvelujen tarjonta kuitenkin vaihtelee paljon kunnittain. Kehittämiseen THL näkee tarvetta kuntoutuksen lisäksi myös kotiuttamisessa, kotisairaalassa ja palliatiivisessa hoidossa.

THL julkaisi viime viikolla arvion Turun yliopistosairaalapiirin sote-palveluista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030