Tiedeyhteisö epäilee yhä ­Suomen ­narkolepsiaa

Lancet palautti äskettäin suomalaistutkijoille artikkelin, jossa pyrittiin osoittamaan kausaliteetti narkolepsian ja Pandemrix-rokotteen välillä. Selittävää mekanismia ei tunneta ja aiheeseen vaikuttaa tieteellinen bias, Lancetista todettiin.

Tiedeyhteisö  epäilee yhä ­Suomen ­narkolepsiaa Kuva 1 / 1
Euroopan lääkevirasto (EMA) totesi heinäkuussa Suomen ja Ruotsin narkolepsia­tutkimukset hyvin tehdyiksi ja rajoitti niiden perusteella Pandemrix-rokotteen käyttöä alle 20-vuotiailla. Kansain­välinen tiedeyhteisö kuitenkin epäilee yhä ­suomalaisten ja ruotsalaisten havaintoja sika­influenssarokotteen ja narkolepsian ­yhteydestä. Konkreettisesti tämän ovat havainneet suomalaistutkijat, jotka ­yrittävät saada arvostettuihin ulkomaisiin lääketieteen lehtiin julki tieteellisiä artikkeleitaan aiheesta.

Äskettäin mm. Lancet palautti tutkijoille artikkelin, jossa pyrittiin osoittamaan kausaliteetti. ”Yksityiskohtaisen ja pitkän keskustelun jälkeen tieteellinen toimitus katsoi parhaaksi hylätä kaksi narkolepsia-artikkelianne, koska selittävää mekanismia ei tunneta…”, ilmoitettiin suomalais­tutkijoille. Toisena hylkäysperusteena oli tieteellinen bias eli vääristymä, joka liittyy narkolepsian saamaan valtavaan ­julkisuuteen. Sen ajatellaan ehkä ­synnyttäneen ylidiagnosointia.

– Näitä samoja seikkoja on esitetty aiemmin myös EMA:n järjestämissä asiantuntijakokouksissa, kertoo rokotusten ja immuunisuojan osaston johtaja Terhi Kilpi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomalaistutkijat vetosivat Lancetin pää­toimittajaan, jotta hän pyörtäisi ­toimituskunnan hylkäyspäätöksen, mutta turhaan. Perusteluina oli, että lehdellä on arvioitavana sen lukijakuntaa paljon ­kiinnostavampia käsikirjoituksia.

Pyrkimyksiä saattaa suomalaisten havainnot myös kansainvälisen tiede­yhteisön tietoon ei silti lopeteta, vaan artikkelien tarjoamista jatketaan. Kilven mukaan tyrmäykset eivät myöskään ­horjuta suomalaistutkijoiden käsitystä kausaliteetista.

Ulla Järvi
kuva: PantherMedia

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kohututkijaa voi odottaa kuolemantuomio

Ihmisalkion geenien muuntelijaa syytetään lahjonnasta ja tiedemaailman sääntöjen rikkomisesta.

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Taas uusi tuhkarokkotapaus Suomessa

Jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

Ajassa
Lobbaa meitä, lääkäri

Neljä kunnallispoliitikkoa kertoo, miksi he toivovat lääkäreiltä nykyistä enemmän yhteydenottoja. Yksi heistä on Nelli Nurminen.

Tieteessä
Vanhemman psyykeongelma altistaa kiintymyssuhdehäiriölle

Erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen häiriöön.

Tieteessä
Paluu psykiatriseen sairaalahoitoon vaihtelee alueittain

Kymenlaaksossa palasi vuoden kuluessa 28 prosenttia, Länsi-Pohjassa 53 prosenttia.

Liitossa
Johanna Suur-Uski teki voittajaposterin

Johanna Suur-Uski on selvittänyt rintasyöpään liittyvien sairauspoissaolojen sosioekonomisia eroja.