1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tuhkarokkotapaus Pohjanmaalla
Ajan­kohtai­sta

Tuhkarokkotapaus Pohjanmaalla

Pohjanmaalla on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella.

Tuhkarokkotapaus Pohjanmaalla Kuva 1 / 1

Useita ihmisiä on altistunut tuhkarokolle Pohjanmaalla Luodon kunnassa, kertoo THL. Tuhkarokkotartunta on todettu esikouluikäisellä lapsella, joka on ollut perheensä kanssa matkalla ulkomailla.

Altistuneisiin kuuluvat muun muassa lapsen perhe ja perheen lähipiiriä. Lisäksi lapsi on oleskellut tarttuvuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä sekä yleisötapahtumassa.

Mahdollisia altistuneita on kartoitettu eilisestä lähtien ja työ jatkuu edelleen. Tartunnan jäljitykseen osallistuvat Vaasan sairaanhoitopiiri ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, kuntien tartuntatautihenkilökunta ja valtakunnallisesti THL.

THL muistuttaa, että tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9–11 vuorokautta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus.

Tuhkarokkoon sairastunut tartuttaa neljää vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Lue myös

Tuhkarokkoa esiintyy parhaillaan epidemian laajuisesti useissa Euroopan maissa, joissa rokotuskattavuus ei ole riittävän korkea. Laumasuojan muodostumiseksi MPR-rokotuskattavuuden pitäisi olla vähintään 95 prosenttia.

kuva: Fotolia

lisää aiheesta: Tuhkarokkotapaus Suomessa - mitä tehdä?

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.