Ajan­kohtai­sta

Tuhkarokkotapaus Pohjanmaalla

Pohjanmaalla on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Useita ihmisiä on altistunut tuhkarokolle Pohjanmaalla Luodon kunnassa, kertoo THL. Tuhkarokkotartunta on todettu esikouluikäisellä lapsella, joka on ollut perheensä kanssa matkalla ulkomailla.

Altistuneisiin kuuluvat muun muassa lapsen perhe ja perheen lähipiiriä. Lisäksi lapsi on oleskellut tarttuvuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä sekä yleisötapahtumassa.

Mahdollisia altistuneita on kartoitettu eilisestä lähtien ja työ jatkuu edelleen. Tartunnan jäljitykseen osallistuvat Vaasan sairaanhoitopiiri ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, kuntien tartuntatautihenkilökunta ja valtakunnallisesti THL.

THL muistuttaa, että tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9–11 vuorokautta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus.

Tuhkarokkoon sairastunut tartuttaa neljää vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Lue myös

Tuhkarokkoa esiintyy parhaillaan epidemian laajuisesti useissa Euroopan maissa, joissa rokotuskattavuus ei ole riittävän korkea. Laumasuojan muodostumiseksi MPR-rokotuskattavuuden pitäisi olla vähintään 95 prosenttia.

kuva: Fotolia

lisää aiheesta: Tuhkarokkotapaus Suomessa - mitä tehdä?

Kirjoittajat

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030