Ajan­kohtai­sta

Turkin lääkäriliiton johto yhä pidätettynä

Tietoja vapautumisista ei ole tullut torstainakaan.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Turkin lääkäriliiton hallituksen johdon kaikki 11 jäsentä pidätettiin tiistai-aamuna. Uutistoimistotietojen perusteella jäsenet ovat edelleen vankilassa, tietoja vapautumisista ei ole keskiviikon ja torstain aikana tullut.

Turkin lääkäriliitto julkaisi 24.1. sotaa vastustavan yleisen julkilausuman. Lausuma muistutti, että sota on terveysongelma ja aiheuttaa valtavia inhimillisiä tragedioita. Elämän kunnioittaminen ja rauhan edistäminen ovat lausuman mukaan lääkärin velvollisuuksia.

Turkki aloitti reilu viikko sitten maaoperaatiot ja ilmaiskut kurdien joukkoja vastaan Pohjois-Syyriassa. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan tuomitsi julkilausuman allekirjoittajat kaksi päivää sen julkaisun jälkeen "terroristien rakastajiksi".

Maailman lääkärijärjestö WMA on ilmaissut tukensa lausumalle ja on tuominnut pidätykset.

WMA:n keskiviikkoiltana välittämien tietojen mukaan syyttäjän pitää tehdä päätös vangitsemisesta seitsemän päivän sisällä pidätyksestä. Aikaa voidaan kuitenkin tarvittaessa jatkaa. Syyttäjä ei ole WMA:n mukaan antanut minkäänlaisia viitteitä päätöksestään.

Lue myös

Turkin lääkäriliiton toimistoon tehtiin myös kotietsintä tiistaina ja tietokoneiden kovalevyjä takavarikoitiin.

Suomen Lääkäriliitto on myös tuominnut pidätykset eikä pidä niitä millään tavalla hyväksyttävinä. Liiton mukaan lääkärin eettinen velvollisuus on hoitaa kaikkia potilaita, riippumatta etnisestä ryhmästä, kansallisuudesta tai kielestä.

Artikkelia päivitetty 1.2. kello 12.15 vangitsemiseen ja takavarikkoon liittyvillä tiedoilla.

kuva: Fotolia

Kirjoittajat

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030