1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Työelämäprofessori linkittää keskussairaalan arjen yliopistomaailmaan
Ajan­kohtai­sta

Työelämäprofessori linkittää keskussairaalan arjen yliopistomaailmaan

Helsingin yliopiston tehtävään nimitettiin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, solubiologian ja andrologian dosentti Pasi Pöllänen Kymsotesta.

Työelämäprofessori linkittää keskussairaalan arjen yliopistomaailmaan Kuva 1 / 1

Helsingin yliopisto on palkannut työelämäprofessorin linkittämään keskussairaaloiden arjen aiempaa tiiviimmin yliopistomaailmaan.

Lääketieteellisen koulutuksen työelämäprofessorina on aloittanut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä solubiologian ja andrologian dosentti Pasi Pöllänen.

Hän työskentelee tutkimus- ja koulutusjohtajana Kymsotessa, joka kokoaa yhteen Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelut perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon.

– Vaikka kliininen työ on päätehtävämme, keskussairaalat ovat myös isoja kouluttajia. Näen, että keskussairaaloissa tarjottavan koulutuksen rakennetta tulisi kehittää, ja keskussairaaloiden koulutusyhteistyötä lisätä, Pöllänen sanoo tiedotteen mukaan.

Keskussairaalat hoitavat ison osan erikoistuvien lääkärien koulutuksesta sekä lääkärien täydennyskoulutuksesta.

Moni erikoistuva työskentelee lähes puolet kuuden vuoden erikoistumisjaksosta keskussairaalassa. Lisäksi lääkärien lakisääteinen täydennyskoulutus kattaa 10 koulutuspäivää vuodessa. Muun muassa niiden järjestämisestä Pöllänen on työssään vastannut vuodesta 2005.

– Olen ehdottanut koko Etelä-Suomen kattavaa lääketieteen koulutuksen kokonaisuuden muodostamista. Uusi erikoislääkärikoulutusmalli mahdollistaisi myös sen, että koulutuspaikat haettaisiin samalla kun saa hyväksynnän koulutukseen, Pöllänen sanoo.

Koulutuspaikkoina keskussairaalat ovat menestyneet hyvin Nuori Lääkäri -yhdistyksen kyselyissä. Pöllänen arvelee sen johtuvan siitä, että yliopistosairaaloita pienemmissä yksiköissä aikaa koulutettavalle löytyy ehkä enemmän ja hänet huomataan paremmin.

– Erikoistuvat lääkärit ovat myös keskussairaaloiden elinehto ja muodostavat merkittävän osan henkilökunnastamme, Pöllänen sanoo

Hän on itse tehnyt käytännön koulutustyötä viime vuoden alkupuolelle asti, ja ollut mukana kehittämässä erikoistumisvaiheen verkkokursseja jo vuosikymmenen ajan.

Hän toivoo, että työelämäprofessuurin avulla saadaan lisää huomiota sille työlle, mitä keskussairaaloissa tehdään lääkäreiden kouluttamisessa.

Kuva: Helsingin yliopisto

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Matala vasta-ainetaso ennustaa maitoallergian paranemista

Vasta-ainetaso auttaa arvioimaan, kenelle kannattaa aloittaa siedätyshoito.

Ajassa
EMA selvittää kapesitabiinin käyttäjien seulonnan tarvetta

Entsyymipuutos voi olla lääkkeen käyttäjälle hengenvaarallinen.

Tieteessä
Suojaako rotavirusrokote tyypin 1 diabetekselta?

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus pieneni australialaislapsilla rokotteen antamisen jälkeen, selviää JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Ajassa
Thaimaasta palanneilla matkailijoilla useita chikungunya-tartuntoja alkuvuonna

Viisi suomalaista matkailijaa samasta turistiryhmästä sairastui kuumetautiin tammikuussa.

Ajassa
Mehiläinen teki päätöksen lääkärien ikärajoista

Mehiläisessä vastaanottoa pitävillä lääkäreillä ei ole absoluuttista yläikärajaa.

Kommentti
Tietoisten valintojen äärellä

Pakkaan laukkuni ja suuntaan uuteen, outoon maahan, kirjoittaa Heidi Wikström.