1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Työelämäprofessori linkittää keskussairaalan arjen yliopistomaailmaan
Ajan­kohtai­sta

Työelämäprofessori linkittää keskussairaalan arjen yliopistomaailmaan

Helsingin yliopiston tehtävään nimitettiin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, solubiologian ja andrologian dosentti Pasi Pöllänen Kymsotesta.

Työelämäprofessori linkittää keskussairaalan arjen yliopistomaailmaan Kuva 1 / 1

Helsingin yliopisto on palkannut työelämäprofessorin linkittämään keskussairaaloiden arjen aiempaa tiiviimmin yliopistomaailmaan.

Lääketieteellisen koulutuksen työelämäprofessorina on aloittanut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä solubiologian ja andrologian dosentti Pasi Pöllänen.

Hän työskentelee tutkimus- ja koulutusjohtajana Kymsotessa, joka kokoaa yhteen Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelut perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon.

– Vaikka kliininen työ on päätehtävämme, keskussairaalat ovat myös isoja kouluttajia. Näen, että keskussairaaloissa tarjottavan koulutuksen rakennetta tulisi kehittää, ja keskussairaaloiden koulutusyhteistyötä lisätä, Pöllänen sanoo tiedotteen mukaan.

Keskussairaalat hoitavat ison osan erikoistuvien lääkärien koulutuksesta sekä lääkärien täydennyskoulutuksesta.

Moni erikoistuva työskentelee lähes puolet kuuden vuoden erikoistumisjaksosta keskussairaalassa. Lisäksi lääkärien lakisääteinen täydennyskoulutus kattaa 10 koulutuspäivää vuodessa. Muun muassa niiden järjestämisestä Pöllänen on työssään vastannut vuodesta 2005.

– Olen ehdottanut koko Etelä-Suomen kattavaa lääketieteen koulutuksen kokonaisuuden muodostamista. Uusi erikoislääkärikoulutusmalli mahdollistaisi myös sen, että koulutuspaikat haettaisiin samalla kun saa hyväksynnän koulutukseen, Pöllänen sanoo.

Lue myös

Koulutuspaikkoina keskussairaalat ovat menestyneet hyvin Nuori Lääkäri -yhdistyksen kyselyissä. Pöllänen arvelee sen johtuvan siitä, että yliopistosairaaloita pienemmissä yksiköissä aikaa koulutettavalle löytyy ehkä enemmän ja hänet huomataan paremmin.

– Erikoistuvat lääkärit ovat myös keskussairaaloiden elinehto ja muodostavat merkittävän osan henkilökunnastamme, Pöllänen sanoo

Hän on itse tehnyt käytännön koulutustyötä viime vuoden alkupuolelle asti, ja ollut mukana kehittämässä erikoistumisvaiheen verkkokursseja jo vuosikymmenen ajan.

Hän toivoo, että työelämäprofessuurin avulla saadaan lisää huomiota sille työlle, mitä keskussairaaloissa tehdään lääkäreiden kouluttamisessa.

Kuva: Helsingin yliopisto

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Marina Erhola ehdolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtoon

Erhola työskentelee tällä hetkellä THL:n ylijohtajana ja varapääjohtajana.

Ajassa
Synlabin operatiivinen johtaja on vahvoilla Eksoten johtoon

Rekrytointia valmisteleva työryhmä esittää Eksoten uudeksi toimitusjohtajaksi Timo Sakselaa.

Ajassa
Legionella voi tarttua mullastakin

THL tehostaisi suojautumista legionellaa vastaan.

Kommentti
Vähien tietojen varassa

– Valitettavasti maailmamme eivät kohdanneet riittävästi, kirjoittaa Heidi Wikström Jemenistä.

Ajassa
Rokote vähensi lasten vesirokkotartuntoja

Tuhkarokkotapausten määrä kasvoi, vesikauhulle altistuminen yleistyi, ja puutiaiset aiheuttivat harmia.

Ajassa
Xeljanz-lääkkeen (tofasitinibi) käyttöön rajoituksia

Suositus on voimassa keuhkoveritulppariskin selvityksen ajan.