• Tuomas Keränen

Työnantajan suunnitelmat huolestuttavat Meilahden sisätautipäivystyksessä

Nuoret sisätautilääkärit ovat huolissaan kireästä aikataulusta ja uusista vastuista.

Työnantajan suunnitelmat huolestuttavat Meilahden sisätautipäivystyksessä Kuva 1 / 1

Sisätautipäivystäjät ovat huolissaan päivystystoimintojen yhdistämiseen liittyvästä toimenkuvan muutoksesta Meilahdessa Helsingissä.

Työnantaja HYKS Akuutti aikoo lopettaa Haartmanin ja Malmin sairaaloiden anestesiapäivystyksen 7. päivänä tammikuuta. Anestesiologin työt jaettaisiin muille Meilahden kampuksen päivystäjälle.

Tammikuussa 2019 Meilahden kakkossisätautipäivystäjä vastaisi Meilahdesta käsin koko Haartmanin sairaalan valvontaosastosta ja vuodeosastojen konsultaatioista puhelimitse ja paikan päälle saapumalla. Erikoistuvat sisätautipäivystäjät saisivat suunnitelman mukaan konsultaatioapua Meilahden valvontaosaston senioripäivystäjältä.

Aikataulu muutoksille on kireä, mikä huolestuttaa ammattikuntaa.

– HYKS:n erikoistuville sisätautipäivystäjille tämä toisi velvollisuuden mennä hoitamaan myös Haartmanin valvonnan ja vuodeosastojen konsultaatiota. Se on luonnollisesti aiheuttanut heissä suurta huolta, sanoo luottamusmies Eeva-Maija Nieminen.

Haartmanin lääkärit taas kokevat potilasturvallisuuden vaarantuvan, jos sairaalasta poistuu talon oma anestesiologi. Haartmanin 27 erikoistuvaa ja ulkopuolista päivystäjää ovat vedonneet anestesiapäivystyksen säilyttämisen puolesta. Pääluottamusmies Seija Ginström kertoo, että myös seniorilääkärit ovat vetoomuksessa mukana.

– Talon anestesiologi on myös vastannut valvontaosaston hoidosta vapauttaen sisätautipäivystäjät hoitamaan yhtä potilasmäärältään Suomen suurinta päivystystä. Huolena on, tuleeko apu riittävän nopeasti hätätilanteissa ja heikentyykö potilasturvallisuus, pohtii Ginström.

Niemisen mukaan yhtälössä ei ole mietitty potilaan kokonaishoitoa tarpeeksi. Vuodeosastoilla on paljon asioita, jotka vaativat huomiota. Työ ei ole helppoa.

– Olen huolissani, että miten nuoret lääkärit jaksavat, hän jatkaa.

Positiivista on, että muutoksen myötä Akuutti aikoo palauttaa Meilahden toisen sisätautipäivystäjän yöksi. Työnantaja poisti toisen päivystäjän yöajalta viime vuonna.

Tuumaustauko toiveissa

Kokonaisuudessa on paljon kysymyksiä, joihin kaivataan vastauksia työnantajalta.

– Tulee vaikutelma, että meidän puolella ei tiedetä, kuinka paljon töitä on Haartmannin puolella. Mihin vuorokauden aikaan ne ajoittuvat? Ovatko ne esimerkiksi illalla siihen aikaan, kun meidän omalla päivystyspoliklinikalla on töitä, sanoo Nieminen.

Asian tiimoilta järjestetään tiistaina yt-kokous, jossa toivotaan selvyyttä kokonaisuuteen.

– Toivon, että saataisiin potilaiden hoidon ja potilasturvallisuuden kannalta oikea ratkaisu. Ehdotukseni on, että otettaisiin asiassa tuumaustauko ja kuultaisiin lääkäreitä Meilahdessa ja Helsingin kaupungilta, sanoo Nieminen.

– Jos halutaan välttää lääkäritilanteen kriisiytyminen tammikuussa, pitää ottaa Haartmanin kollegoiden huolet vakavasti ja päästä yhteisymmärrykseen, jatkaa Ginström

Kuva: Sami Perttilä

Lisää aiheesta

Haartmanin anestesiapäivystyksen siirtymäaika rauhoitti huolia
Oliko tämä yllätys?
Työaikalaki uudistaa päivystämisen

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Uutta tietoa klotsapiinin haittavaikutusten farmakogenetiikasta

Yhteyksiä löytyi klotsapiinin aiheuttaman syljenerityksen lisääntymisen, väsymyksen ja antikolinergisten oireiden ja tutkittujen geneettisten vaihteluiden välillä.

Ajassa
Lääkäriliitto: Tartuntataudeille alttiiden potilaiden hoidossa tulisi käyttää ensisijaisesti rokotettua henkilöstöä

Lääkäriliitto on antanut lausunnon hallituksen esitykseen tartuntatautilain muuttamisesta.

Tieteessä
Uutta tietoa klotsapiinin haittavaikutusten farmakogenetiikasta

Yhteyksiä löytyi klotsapiinin aiheuttaman syljenerityksen lisääntymisen, väsymyksen ja antikolinergisten oireiden ja tutkittujen geneettisten vaihteluiden välillä.

Tieteessä
Alzheimer-potilaat käyttävät unilääkkeitä ja vahvoja kipulääkkeitä yleisesti päällekkäin

Pitkäaikainen päällekkäiskäyttö oli yhteydessä muun muassa keuhkosairauksiin, osteoporoosiin ja aiemmin koettuun lonkkamurtumaan.

Ajassa
BMJ: Brexit aiheuttaa haittaa terveydenhuollolle

Lääkärijärjestöt vastustavat Brexitiä, koska pelkäävät Brexitin vaarantavan kansalaisten terveyden.

Ajassa
Harva terveyskeskus yltää suositukseen koululääkäreiden määrässä

THL selvitti henkilökunnan määriä perusterveydenhuollossa.

Ajassa
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus esittää alustayhtiön perustamista

Tavoitteena on luoda asiakaslähtöinen ja parhaita ammattilaisia houkutteleva kokonaisuus.

Ajassa
HYKS:n tapa perustaa uusia anestesialääkärin virkoja närästää

Aktiivivapaa pitäisi pitää päivällä ennen päivystysvuoroa.