Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2003 vsk 58 s. 5141

Ukrainalaisperheen tapaus harvinainen

TEO on antanut ratkaisun myös ukrainalaisperheen maastapoistamista koskevassa tapauksessa. Sekä perhettä lääkinnyt lääkäri että sairaanhoitaja saivat kirjallisen varoituksen. Maasta poistettavan perheen jäsenille oli annettu ruiskeena rauhoittavia lääkkeitä ja neuroleptejä vastoin heidän tahtoaan.

Ratkaisun mukaan tapauksessa oli rikottu potilaslain säännöksiä potilaan hoitamisesta yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Lääkäri oli myös menetellyt lääkkeiden määräämistä koskevien vaatimusten vastaisesti, koska oli kirjoittanut perheen lääkemääräykset vain sairaanhoitajalta suullisesti saamiensa tietojen perusteella.

Lue myös

- Lääkärin tulee muistaa, mikä on hänen tehtävänsä. Hän toimii potilaansa parhaaksi ja toimenpiteet, jotka hän tekee, hän tekee sairauden parantamiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi. Tämä rooli ja lääkärin identiteetti on pidettävä kirkkaana. Olisi onnetonta, jos lääkärin näkeminen herättäisikin pelkoa. Lääkärin tai sairaanhoitajan tehtävänä ei ole toimia poliisin apulaisena poliisin hoitaessa niitä tehtäviä, jotka kuuluvat poliisille. Poliisilla on aivan omat ohjeensa ja koulutuksensa hallita väkivaltaisia tilanteita. Lääkäriä ei tule samaistaa sellaisiin tilanteisiin, Äärimaa toteaa.

Sairaanhoitaja oli TEO:n mukaan pistänyt ukrainalaisperheen lapsia ilman, että ruiskussa oli lääkettä - psykologisen vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Äärimaa muistuttaa, ettei lääkärin tai sairaanhoitajan tehtävänä ole toimia pelottelukoneiston osana:

- Injektiolla pelottelu ei kuulu lääkärin tai sairaanhoitajan arsenaaliin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030