Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2003 vsk 58 s. 1413

Ulosmarssijat vaativat tasa-arvoa koulutukseen

Ulla Järvi

Maan kaikkien lääketieteellisten tiedekuntien opiskelijat marssivat keskiviikkona ulos opinahjoistaan.

Turun lääketieteellisessä tiedekunnassa syksyllä alkava muuntokoulutus harmittaa lääketieteellisten tiedekuntien opiskelijoita. Oma opiskelu sujuu ahtaissa tiloissa, ylisuurissa ryhmissä jatkuvasti rahasta ja ajasta taistellen. Yhtäkkiä Suomessa sitten onkin varaa uudelleenkouluttaa terveydenhuollon ammattihenkilöstöä lääkäreiksi.

- Olemme yrittäneet vaikuttaa tähän asti keskustellen ja neuvotellen yliopiston sisällä. Näkemyksillämme ei ole ollut mitään vaikutusta, vaan nyt muuntokoulutus vaan jyrätään. Päätimme ulosmarssillamme osoittaa kovaäänisesti, mitä mieltä asiasta olemme, sanoo Turun lääketieteellisen tiedekunnan kandiseuran puheenjohtaja Tuomo Meretoja.

Ajatus ulosmarssista lähti liikkeelle Turusta, jossa muuntokoulutus on alkamassa syksyllä. Meretojan mukaan muut kandiseurat halusivat heti tulla mukaan tukemaan turkulaisia. Uhka tasa-arvon menettämisestä on yhteinen.

Lääkäripula on pakottanut lääketieteellisiä tiedekuntia lisäämään sisäänottomääriä yli resurssien. Kun vielä 1997 otettiin kaikkiaan 350 uutta opiskelijaa suorittamaan lääketieteen lisensiaatin tutkintoa, määrä nousi viime syksynä jo kuuteen sataan.

- Maamme jokaisessa viidessä lääketieteellisessä tiedekunnassa on pulaa välttämättömistä ryhmäopetustiloista ja opettajaresursseista, Meretoja huomauttaa. Kandidaattiopetuksessa yhtä potilasta on tutkimassa jopa seitsemän kandidaattia. Osastokierroilla opetus- ja hoitohenkilökunnan lisäksi samaan potilashuoneeseen ahtautuu lähes parikymmentä kandia. Sairaalle ihmiselle tällainen joukkio vaivoja tutkimassa on raskasta ja kiusallista.

Turun lääketieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvosto hyväksyi maaliskuun alussa aiesopimuksen terveydenhuoltoalan ammattihenkilöiden uudelleen koulutuksesta, joka alkaa jo tämän vuoden syksyllä. Koulutuksessa aloittaisi noin 25 opiskelijaa. Opetus on tarkoitus toteuttaa yhdessä perinteisellä tavalla opiskelemaan valittujen kanssa.

Lääketieteen opiskelijat ovat ällistyneet sekä erillisestä pääsykokeesta että kaavaillusta erityisopetuksesta Satakunnan sairaanhoitopiirissä. Opiskelijoista muuntokoulutus näyttää saavan sellaisia etuoikeuksia, joista he ovat saaneet vain haaveilla.

Lue myös

Periaatteellisella tasolla lääketieteen opiskelijoilla ei ole mitään sitä vastaan, että lääkärikoulutusta laajennetaan ja monipuolistetaan. Se ei kuitenkaan voi asettaa opiskelijoita eriarvoiseen asemaan.

Kun normaali lääketieteen opiskelija voi saada sivuaineopintoihinsa neljä opintoviikkoa lääkärin työssä toimimisesta, aiotaan sairaanhoitajan työstä hyväksyä jopa 20 opintoviikkoa. Varsinaisesta tutkinnosta saisi toiset 20 opintoviikkoa. Yhteensä nämä vastaisivat jo yhden vuoden opintoviikkoja.

- Tällainen on selvää epätasa-arvoistamista, ja tuntuu täysin käsittämättömältä! Tuomo Meretoja puuskahtaa.

Opiskelijat myös ihmettelevät kiirettä, sillä alunperin muuntokoulutuksen piti alkaa vasta syksyllä 2004.

EU-rahoitusta havitteleva muuntokoulutus on opetusministeriön ilmoituksen mukaan aloitettava jo tänä vuonna, jotta rakennerahaston ja työvoima- ja elinkeinokeskuksen varat koulutukseen saadaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030