Ajan­kohtai­sta

Unettomuuden lääkkeetön hoito jalkautui sairaanhoitopiireihin

HUS:ssa ja Essotessa on haettu ratkaisuja unettomuuteen lääkkeettömillä hoidoilla VESOTE-hankkeessa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

VESOTE-hankkeen piloteissa on saatu rohkaisevia kokemuksia niin potilaille kuin henkilökunnalle unettomuuden lääkkeettömästä hoidosta.

HUS:n alueella VESOTE-hankkeessa keskityttiin edistämään unettomuuden lääkkeettömän hoidon toimintamallin jalkauttamista osaksi terveyskeskusten palvelua.

– HUS:n unihoitajat kouluttivat terveyskeskusten hoitajia unettomuuden lääkkeettömään hoitoon. He tekivät alkuun töitä pareina, jonka jälkeen terveyskeskusten hoitajat vähitellen ottivat vastuuta itselleen, kertoo projektipäällikkö, ylilääkäri Tapani Hämäläinen.

Hoitopolku tähtää unettomuuden tehokkaaseen hoitoon ja seurannaishaittojen ennaltaehkäisemiseen, kuten työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen, sairastavuuden vähentämiseen sekä lääkeriippuvuuksien ja lääkehaittojen ehkäisemiseen.

– Potilaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä saamaansa hoitoon. Iso osa potilaista saa myös apua unihäiriöönsä, sillä jalkautamme näyttöön perustuvaa toimintamallia, Hämäläinen toteaa.

Unettomuuden hoitopolku -toimintamalli perustuu vahvasti eri ammattiryhmien yhteistyöhön terveydenhuollossa.

– Hoitajan rooli on toimintamallissa hyvin keskeinen. Kokemukset ovat olleet erittäin rohkaisevia, mutta ihan helppoa tämäntyyppisen toimintamallin läpivieminen yhteisössä ei ole, Hämäläinen huomauttaa.

Luonto rauhoittaa

Etelä-Savon VESOTE-hankkeessa toteutettiin sosiaali- ja terveyspalveluissa pilotti unettomuuden lääkkeettömästä hoidosta luontoliikunnan ja mindfulnessin keinoin. Pienryhmään valittiin mukaan mielenterveys- ja päihdepuolen työikäisiä asiakkaita, joilla oli uniongelmia. Ryhmä tapasi kaksi kertaa viikossa kahden kuukauden ajan.

– Liikuimme luonnossa, ja jokaisella kerralla hyödynsimme mindfulness-harjoitteita. Teimme luonnossa esimerkiksi huolenpoisto- ja pelonpoistoharjoituksia, kertoo Essoten mielenterveys- ja päihdepuolen liikunnanohjaaja Jouni Haatainen.

Lue myös

– Moni koki luonnon rauhoittavaksi. Asiakkaat oppivat ryhmän avulla rentoutumaan, mikä on unihäiriön hoidossa todella tärkeää

Behavioraalisia ja kognitiivisia sekä ryhmämuotoisia hoitoja ei hyödynnetä tarpeeksi

Käypä hoito -suosituksen mukaisia behavioraalisia ja kognitiivisia sekä ryhmämuotoisia hoitoja ei hyödynnetä Suomessa riittävästi, vaikka ne on todettu kustannustehokkaiksi.

UKK-instituutin hallinnoima VESOTE-kärkihanke vahvistaa ja kehittää sosiaali- ja terveydenhuollossa vaikuttavaa ja tavoitteellista elintapaohjausta. Hankkeessa on mukana 11 sairaanhoitopiiriä, useita kuntia sekä järjestöjä.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030