Lehti 30-32: Ajan­kohtai­sta 30-32/2002 vsk 57 s. 2986

WHO valmistelee maailmanlaajuista ruokavalio- ja liikuntaohjelmaa

Ulla Järvi

2000-luvun maailma on monella tapaa muuttunut. Pikaruoka on trendikästä afrikkalaisessa suurkaupungissa, jonka asukkaat hyppäävät mieluummin bussiin kuin kävelevät. Kustannustehokkaassa Japanissa perinteiset perheateriat ovat katoamassa kiireen tieltä. Varsinkin yksin syövien lasten ja nuorten ateriat köyhtyvät. Tsekki on olutkulttuurin ja sovinismin maa. Prahassa muodikkaimmat nuoret naiset korostavat nyt itsenäisyyttään käymällä tyttöporukalla oluttuvissa kumoten reippaasti kolpakoita. Vanhoissa itäblokin maissa muistetaan karvaasti Neuvostoliiton vaikutusvallan vuodet. Terveysvalistus saa ihmisten niskakarvat pystyyn; enää heitä ei komennella!

- Terveyskäsitys ja siten terveysvalistus ovat tiukasti kulttuurisidonnaisia. Elämäntapoihin puuttuminen on hienovaraista työtä, jossa tarvitaan nimenomaan paikallisia järjestöjä ihmisten arjen asiantuntijoiksi.

Näin todettiin heinäkuussa Helsingissä järjestetyssä Kotitalouden maailmanjärjestön (IFHE) valtuuskunnan kokouksessa. Järjestön tarkoituksena on herättää keskustelua perheiden ja kotitalouksien kansallisista ja kansainvälisistä ongelmista ja edistää mm. koulutuksen ja valistuksen avulla ihmisten hyvinvointia. Terveyskasvatus on olennainen osa järjestön työtä.

Lue myös

- WHO on juuri käynnistänyt laajan ohjelman maailmanlaajuisen ruokavalio- ja liikuntaohjelman, johon se etsii kumppaneiksi nimenomaan paikallisia järjestöjä. Kodit ja perheet ovat keskeisin hyviin tai huonoihin elämäntapoihin vaikuttava taho ihmisen elämässä, muistutti yksi tilaisuuden pääpuhujista, professori Pekka Puska WHO:sta.

Arkiliikunnan puute on jo huomattu nykyihmisen ongelmaksi Afrikkaa myöten.

- Maalaiset toki liikkuvat yhä arkisissa toimissaan kävellen liikenneverkostojen puuttuessa, mutta kaupunkilaiset ovat samanlaisia kautta maailman. Heille ohjelmoitu ja suunniteltu liikunta on tarpeen. Meidän kotitalouden ammattilaisten pitääkin rohkaista ihmisiä ja kokonaisia perhekuntia kävelemään! kannusti kotitalouden apulaisprofessori Nwakego Molokwu Nigeriasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030