1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yksinäisellä nuorella kuusinkertainen riski turvautua nukahtamislääkkeisiin
Ajan­kohtai­sta

Yksinäisellä nuorella kuusinkertainen riski turvautua nukahtamislääkkeisiin

Uusi kansallinen hanke tarkastelee yksinäisyyttä myös kansanterveyden näkökulmasta.

Yksinäisellä nuorella kuusinkertainen riski turvautua nukahtamislääkkeisiin Kuva 1 / 1

Yksinäisyyden kansanterveydellisen ja -taloudellisen uhkan torjumiseksi alkaa kansallinen monivuotinen hanke, jonka taustalla on yksinäisyystutkija ja Turun yliopiston kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila sekä hankkeen perustaja, opiskelija Emil Salovuori.

Hankkeessa keskitytään nuorten yksinäisyyteen kansanterveydellisenä ja sosiaalisena haasteena.

Suomalaisista 15-vuotiaista nuorista yli 11 000 kokee, ettei heillä ole yhtään ystävää, kertoo Jyväskylän yliopiston johtama HBSC-tutkimus. Tutkimuksen mukaan yksinäisyys kuusinkertaistaa nuorten riskiä turvautua nukahtamislääkkeisiin.

Yksinäisyys vaikuttaa haitallisesti myös aikuisten terveyteen. Itä-Suomen yliopiston aineistossa pitkäkestoinen yksinäisyyden kokemus nosti riskikertoimia muun muassa kansansairauksinakin pidetyille sydän- ja verisuonisairauksille, tyypin 2 diabetekselle ja masennukselle.

Lue myös

Yksinäisyyttä on viime aikoina nostettu esiin niin mediassa kuin tutkimuksessakin. Vuosina 2015–2017 toteutettiin Itä-Suomen yliopiston koordinoima Suomalaisten yksinäisyys -hanke, jossa oli mukana tutkijoita ja kolmannen sektorin toimijoita. Hankkeen tuotoksena julkaistiin muun muassa Yksinäisten Suomi -kirja (toim. Juho Saari).

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.