Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2009 vsk 64 s. 1746 - 1747

Yksityinen syöpäklinikka tarjoaa vaihtoehdon

Jaana Ahlblad

Kahden fyysikon ja yhden onkologin ilmaan heittämä ajatus omasta syöpäklinikasta räätälöidyissä puitteissa muuttui todeksi varsin nopeassa ajassa, vain kolmessa vuodessa. Suunnittelutyön hedelmä, Helsingin Ruoholahdessa kanavan rannalla sijaitseva Docrates, aloitti toimintansa uusissa tiloissa tällä viikolla.

Suomen ensimmäistä yksityisomisteista syöpäklinikkaa johtaa toinen fyysikoista, toimitusjohtaja Harri Puurunen. Toinen fyysikko, Pekka Aalto, on hallituksen puheenjohtaja ja johtavana ylilääkärinä toimii LT, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu.

Omaa henkilökuntaa, kuten syöpätautien erikoislääkäreitä sekä fyysikoita, röntgenhoitajia ja sairaanhoitajia, klinikalla on noin 30. Lisäksi tiloissa työskentelee kymmenen ammatinharjoittajalääkäriä, muun muassa neurologi, hematologi ja lastenlääkäri.

Docrateen rekrytointi tapahtui pääosin puskaradiomenetelmällä ja kiinnostuneita oli yhtiön mukaan ympäri Suomea. Henkilöstön määrää on tarkoitus lisätä toiminnan laajentuessa.

Kumppanit samaan kompleksiin

Uutuuttaan hohtavissa, liki 2 600 neliömetrin tiloissa toimiva Docrates on liisannut käyttöönsä muun muassa PET-, MK- ja TT-kuvantamislaitteet sekä kaksi lineaarikiihdytykseen perustuvaa sädehoitolaitetta. Tiloissa toimii yhteistyökumppaneita, kuten merkkiaineita tuottava MAP Medical Technologies.

- Näin voimme hyödyntää radioaktiivisessa kuvauksessa lyhytikäisiäkin merkkiaineita. PET-kuvauksen saatavuus on tähän asti ollut heikkoa, mutta lähitulevaisuudessa se tulee peittoamaan muun muassa magneettikuvauksen, ylilääkäri Joensuu uskoo.

Klinikalla aiotaan tehdä myös paljon tutkimus- ja tuotekehitystyötä lääke- ja laitevalmistajien kanssa. Onkolyyttisten syöpävirusten tutkimista varten rakennuskompleksiin on näillä näkymin sijoittautumassa Oncos Therapeutics. Yhtiö, joka tavoittelee mullistavansa syövänhoidon kuten Hippokrates mullisti lääketieteen.

- Perinteiset lääkeyhtiöt eivät ole kokeneet syöpävirusten tutkimusta omakseen, liekö uskalluksen puutetta, mutta me olemme valmiit aloittamaan niillä kliinisen tutkimuksen, Joensuu sanoo.

Docrates ostaa leikkaus- ja laboratoriopalvelut ulkoa. Vuodeosasto saadaan käyttöön loppuvuodesta, kun Sairaala Eira muuttaa Ruoholahteen.

Asiakaskuntaa ympäri Eurooppaa

Kolmikon Docrateelle luoma liiketoimintastrategia on selvä. Vuonna 2012 klinikalla hoidetaan noin 1 500 potilasta, joista noin 900 sädehoitopotilaita. Liikevaihtoa kertyy tuolloin yli 10 miljoonaa euroa vuodessa. Toimitusjohtaja Puurusen mukaan nykyisten tilojen mahdollistama liikevaihto jää alle 20 miljoonan, mutta Docrateen konsepti on monistettavissa ulkomaille.

Toisaalta johtokolmikko kehuu tämänhetkistä tilannetta, kun "taustalla ei ole aggressiivisia pääomasijoittajia".

Docrates tavoittelee asiakkaita Suomen lisäksi muualta Euroopasta. Selvää on, että kaikilla ei näihin palveluihin ole varaa, sillä sädehoitojakso ja sytostaattihoidot maksavat useita tuhansia euroja. Puurusen mukaan pääosa potilaista maksaa hoitonsa itse.

Klinikan tavoite on täydentää julkisen sektorin palvelua. Puurunen arvioi, että kolme prosenttia vuosittain syöpään sairastuvista suomalaisista hoidettaisiin Docrateessa. Joensuun mielestä klinikka voisi toimia yhteistyössä julkisen terveydenhuollon kanssa esimerkiksi tasaamalla kuvausten ruuhkahuippuja.

HYKS:n syöpäklinikan ylilääkäri Heikki Joensuu suhtautuu ajatukseen harkiten.

- Ruuhkahuiput hoidetaan ensisijaisesti julkisen sektorin omin voimin, esimerkiksi tekemällä lisätöitä tai organisatorisin muutoksin. Syöpähoitojen ostopalveluista yksityissektorilta ei HYKS:llä ole kokemusta. Jos tällainen tilanne tulisi eteen, pitää palvelu kilpailuttaa, sillä tarjoajia saattaisi olla useampia kuin yksi.

"Ei näy HYKS:ssä"

HYKS:n Joensuun mukaan syövän lääkehoitojen kysyntä on ollut Suomessa selvässä kasvussa, mutta samaan aikaan onkologisten hoitojen resurssointi ja henkilökunnan koulutusmäärät eivät ole olleet riittävät.

Lue myös

- Tästä syystä yksityissektorille avautuu markkinoita. Julkisen sektorin tehtävänä on kuitenkin tarjota laadukas syövän hoito viiveettä kaikille sitä tarvitseville, varallisuudesta riippumatta.

Joensuu arvioi, että Helsingissä sijaitsevan yksityisklinikan luonnollinen markkina-alue on HUS-piiri, sillä sädehoito käsittää useimmiten lukuisia päivittäisiä hoitokäyntejä. Hän ei kuitenkaan usko Docrateen toiminnan näkyvän HYKS:n potilasmäärissä.

- HYKS:ssä potilas saa laadullisesti korkeatasoisen hoidon ja yksityissektoria reippaasti halvemmalla, joten arviomme on, että yksityissektorin uusi kapasiteetti ei juuri tule näkymään sädehoidon käyntimäärissä. Todennäköisesti yliopistosairaalat johtavat myös syöpähoitojen kehitystä tulevaisuudessa.

Konepellin alla perhevoimaa

Pekka Aalto, Timo Joensuu ja Harri Puurunen hallitsevat Docrateen osake-enemmistöä. Yhtiötä omistavat lisäksi noin 30 piensijoittajaa sekä Helsingin Lääkärikeskus. Sen taustalta Docrateen hallituksessa istuu Helsingin Lääkärikeskuksen toimitusjohtaja KTM Antti Aho. Helsingin Lääkärikeskus kuuluu Aho Group -konserniin, jonka johtaja, ekonomi Tuomo Purola on Docrateen viides hallituksen jäsen.

Aho Groupin alku on Helsingin Lääkärikeskuksessa, jonka lääkintöneuvos Juhani Aho perusti vuonna 1966. Konserniin kuuluvat lisäksi Yhtyneet Laboratoriot Oy, Rukakeskus Oy ja Pyhätunturi Oy.

Docrateen toimitilat omistaa kiinteistösijoittaja, jonka taustalla ovat Nordea Henkivakuutus Suomi, Varma Eläkevakuutus sekä Valtion eläkerahasto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030