1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Töitä kesälle 2020?
Kommentti

Töitä kesälle 2020?

Rekrytoinnin ja työnhaun ryhtiliikkeelle olisi tarvetta.

Töitä kesälle 2020? Kuva 1 / 1

Media-alalla hiertää tapa, jolla toimittajaopiskelijat palkataan kesätöihin. Journalistiliiton opiskelijoiden viime vuonna julkaisemassa kannanotossa moitittiin suuria mediataloja siitä, että ne ovat jatkuvasti aikaistaneet kesärekrytointiaan. Nykyisin työnantajat hakevat kesätoimittajia jo edellisen vuoden lokakuussa.

"En tiedä, ketkä muut kuin kesätyön hakijat ovat niin kummallisessa työmarkkina-asemassa, että kolmen kuukauden määräaikaisuuksia on haettava seitsemän kuukautta etukäteen", sanoi Journalistiliiton opiskelijatoiminnasta vastaava Martta Kallionpää tuolloin.

Kandidaatille varma kevään merkki on se, että töitä aletaan etsiä yli vuoden päästä alkavalle kesälomalle.

Medisiinarin on helppo samaistua toimittajaopiskelijoiden tuskaan, sillä lääketieteen opiskelijat ovat vielä toimittajiakin oudommassa tilanteessa. Kandidaatille kun varma kevään merkki on se, että töitä aletaan etsiä yli vuoden päästä alkavalle kesälomalle.

Näppituntuman perusteella pahimman "kesätyöpaniikin" vuosikurssiin aiheuttavat kolmannen vuoden jälkeen suoritettavat amanuenssipalvelut, mutta myös neljännen ja viidennen vuoden jälkeisiä kesätöitä aletaan joukolla kuumotella viimeistään edellisen kesän aikana.

Syitä rekrytoinnin jatkuvalle aikaistumiselle on monia. Työnantajat pyrkivät olemaan aikaisin liikkeellä, jotta eivät jää ilman työntekijää. Siitä heitä tuskin voi moittia. Varsinkin pieniltä työnantajilta puuttuvat usein resurssit varsinaisen rekrytoinnin järjestämiseen, ja silloin on helpompaa sopia kesätyöt ja amanuenssuurit heti, kun niitä joku sattuu kysymään.

Toisaalta opiskelijoiden piirissä tiedetään, että varsinkin halutuimmat työpaikat sovitaan pitkälle etukäteen. Työpaikan haku kannattaa siis aloittaa aikaisin ainakin, jos haluaa asustella kesän yliopistokaupungissa. Jostain syystä myös uhka ilman työpaikkaa jäämisestä nostaa keväisin päätään opiskelijoiden keskuudessa, vaikka se täysin aiheetonta onkin.

Eikä töiden sopimisessa yli vuosi etukäteen sinänsä ole mitään vikaa. Olen syyllistynyt siihen itsekin. Tarjoaahan sovittu työpaikka parhaimmillaan mielenrauhan koko vuoden ajaksi.

Kääntöpuolena on se, että näin paljon etukäteen sovitut työsuhteet ovat kovin alttiita tilanteen muuttumiselle. Rekrytoivan ihmisen vaihtuminen ja organisaatiomuutokset johtavat hämmästyttävän usein siihen, että sovittua työpaikkaa ei seuraavan vuoden keväällä enää muisteta organisaatiossa. Pahimmillaan työntekijälle ei ole tarvetta enää lainkaan.

Lue myös

Opiskelijoiden puolelta ohareita tapahtuu silloin, kun opinnot eivät etenekään ajoissa. Yli vuosi etukäteen ei voi tietää, aiheuttaako sairastuminen tai muu elämäntilanteen muutos opintojen keskeytymisen. Huhua on myös siitä, että osa olisi pelivaran kasvattamiseksi sopinut kesälle useamman työpaikan, joita sitten viime tingassa perutaan.

Lääketieteen alalla olisi tarvetta rekrytoinnin ja työnhaun ryhtiliikkeelle. Osa työnantajista onkin alkanut palkata kesäsijaiset vasta syksyllä saatujen hakemusten ja haastatteluiden perusteella. Tavan soisi yleistyvän, sillä se on ainut tapa välttyä joka vuosi aikaistuvan sähköpostirekrytoinnin kierteeltä ja turhalta panikoimiselta.

Myös journalistiopiskelijoiden osalta piinaan on tulossa helpotusta, sillä ainakin Ylen ja Helsingin Sanomien päätoimittajat ilmoittivat syksyllä Twitterissä olevansa valmiita harkitsemaan rekrytoinnin myöhentämistä tammikuulle. Se on osoitus siitä, että myös työmarkkinat muuttuvat, jos niitä päättäväisesti muutetaan.

Joel Kontiainen

Kirjoittaja on Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseuran puheenjohtaja ja neljännen vuoden lääketieteen kandidaatti.

kuva: Laura Vesa

Kirjoittajat
Joel Kontiainen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lasten pääsyssä psykiatriseen hoitoon sijaishuollossa on puutteita

Vuoropuhelua lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon välillä tulisi kehittää, kertoo Valvira.

Ajassa
Ammatti vaikuttaa munuaissyövän riskiin

Lääkäreillä 19 prosenttia suurempi riski sairastua kuin väestössä keskimäärin.

Ajassa
Uusi soten kehittämisohjelma panostaa perustasoon

Perusterveydenhuolto on jäänyt sivuun, kun resursseja on suunnattu erikoissairaanhoitoon, totesi ministeri Krista Kiuru.

Ajassa
Naudoilta löytyi moniresistenttiä salmonellabakteeria

Eläintautien tilanne on Suomessa pääosin hyvä.

Tieteessä
Ulkomaalaistaustaiset kärsivät muita useammin D-vitamiinin puutoksesta

Ruokatottumuksissa ja D-vitamiinin puutoksessa näkyivät ryhmien väliset erot.

Tieteessä
Ihokeliakian diagnoosi viivästyy useammin naisilla

Väitöstutkija selvitti myös, voiko ihokeliakiasta parantua.