20196 osumaa

Lupaava sepsistutkimus keskeytettiin

Lupaavana pidetystä TAK-242-molekyylistä ei näytäkään olevan apua sepsiksen hillitsemiseen. Asiaa selvittänyt satunnaistettu, lumekontrolloitu ja kaksoissokkoutettu monikeskustutkimus keskeytettiin tulosten perusteella, kun vasta noin neljäsosa suunnitelluista potilaista oli rekrytoitu mukaan. Ensisijaisena tavoitteena oli selvittää TAK-242-molekyylin vaikutukset IL-6-tasoon ja toissijaisesti IL-6-tason laskun vaikutus 28 päivän kuolleisuuteen. Hypoteesina oli, että molekyyli laskee IL-6-tasoa ja siten parantaa kuolleisuutta, mutta näin ei tapahtunut.

Sanna Hoppu

Mikroskooppikuvia sepelvaltimon sisältä

Optinen koherenssitomografia (OCT) on tullut vauhdilla sepelvaltimon sisäiseen kuvantamiseen. Menetelmä antaa yhdellä alle 3 sekunnin vedolla histologisen tarkan (resoluutio 12-19 mikrometriä) kuvan kokonaisen sepelvaltimopäähaaran alueelta ulottuen noin 2 mm:n syvyyteen suonen sisäpinnalta. OCT on luotettavin menetelmä plakkirepeämien, suonen sisäisten trombien ja stenttiongelmien toteamiseen.

Juhani Airaksinen

Diabeetikoilla yhä suuri ylikuolleisuus muuhun väestöön verrattuna

Diabetesta sairastavien määrä lisääntyy Suomessa. Samanaikaisesti sekä koko väestön että diabeetikoiden kuolleisuus on jatkuvasti pienentynyt, mutta diabeetikoiden kuolleisuuden on aiemmissa tutkimuksissa todettu olevan suuri verrattuna muun väestöön kuolleisuuteen. Tutkimuksemme tavoitteena oli selvittää diabeetikoiden kuolleisuudessa tapahtuneita muutoksia vuosina 1996-2007 ja tarkastella diabeetikoiden ylikuolleisuutta eri kuolinsyihin.

Erja Forssas, Reijo Sund, Kristiina Manderbacka, Martti Arffman, Pirjo Ilanne-Parikka, Ilmo Keskimäki

Avoin artikkeli Alkuperäis­tutkimus 26-31/2010 Kommentteja

Diabetesriskiä voidaan vähentää perusterveydenhuollon keinoin Taudin ilmaantuvuus pieneni D2D-hankkeessa

Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelman Dehkon 2D-hanke (D2D) toteutettiin viidessä sairaanhoitopiirissä vuosina 2003-2007. Sen tavoitteena oli tehostaa tyypin 2 diabeteksen riskihenkilöiden tunnistamista ja kehittää sekä arvioida suuren riskin henkilöille perusterveydenhuollossa annettavaa elämäntapaneuvontaa.

Timo Saaristo, Leena Moilanen, Jari Jokelainen, Heikki Oksa, Eeva Korpi-Hyövälti, Juha Saltevo, Mauno Vanhala, Leo Niskanen, Markku Peltonen, Jaakko Tuomilehto, Matti Uusitupa, Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi

Avoin artikkeli Alkuperäis­tutkimus 26-31/2010 Kommentteja

Lihavuuden ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyydessä on selviä alueellisia eroja SuomessaD2D-hankkeen tuloksia

Kansallisen diabetesohjelman Dehkon tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman toimeenpanohanke, D2D, toteutettiin viidessä sairaanhoitopiirissä vuosina 2003-2007. Tässä artikkelissa käsittelemme lihavuuden ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyyttä ja alueellisia eroja Suomessa D2D-hankkeen loppuvaiheessa.

Titta Salopuro, Timo Saaristo, Eeva Korpi-Hyövälti, Heikki Oksa, Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi, Juha Saltevo, Mauno Vanhala, Leo Niskanen, Elena Moltchanova, Jouko Sundvall, Jaakko Tuomilehto, Matti Uusitupa, Markku Peltonen

Avoin artikkeli Alkuperäis­tutkimus 26-31/2010 Kommentteja

Lääkäri 2008 - uusinta tutkimustietoa lääkäreistä: Nuoren lääkärin vanhemmat yhä useammin lääkäreitä

Lääkäri 2008 -tutkimus on jatkoa tutkimuksille Nuori lääkäri 88, Lääkäri 93, Lääkäri 98 ja Lääkäri 2003. Yhteiskunnassa ja terveydenhuollossa on 20 vuoden aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia, jotka ovat heijastuneet lääkärien työskentelyolosuhteisiin ja sijoittumiseen työmarkkinoilla. Myös lääkärikunnan demografinen rakenne on muuttunut.

Teppo Heikkilä, Harri Hyppölä, Jukka Vänskä, Irma Virjo, Hannu Halila, Mauri Isokoski, Juho Ruskoaho, Santero Kujala, Kari Mattila

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030