160 osumaa

Moniallergiseksi epäillyn vauvan ripuli - tapauksen ratkaisu

Vanhemmat toivat kahdeksan kuukauden ikäisen pojan terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle pitkäkestoisen ripulin ja painonlaskun vuoksi. Vauvalla oli epäilty ruoka-allergiaa ja ravintona oli tällä hetkellä ainoastaan aminohappopohjainen äidinmaidonkorvike. Hän sai lääkkeenä hydroksitsiinisiirappia. Vauva oli jäntevä eikä selviä kuivuman merkkejä havaittu, mutta hän oli väsyneen oloinen.

Laura Merras-Salmio, Jussi Merenmies, Raili Kauppinen

Papa-seulonta edelleen avainasemassa kohdunkaulan syövän ehkäisyssä

Ensimmäisten ihmisen papilloomavirusinfektiota vastaan suunnattujen rokotteiden myynti Euroopan unionin alueella on alkamassa. Papilloomavirusrokotteesta odotetaan suurta menestystarinaa, jopa tulevien sukupolvien seksuaaliterveyden takaajaa. Suomessa keskustellaan siitä, pitäisikö rokote liittää kansalliseen rokotusohjelmaan. Kuitenkin toistaiseksi käydystä keskustelusta puuttuu - joko epähuomiossa tai tarkoituksella - lähes kokonaan kriittis-analyyttinen näkökulma.

Laura Kotaniemi-Talonen, Nea Malila, Ahti Anttila, Matti Hakama

Vain pieni osa aloitetuista lipidilääkityksistä keskeytyy

Lipidilääkkeiden käyttäjille tehdyn kyselyn perusteella lääkitys onnistuu hyvin. Vain noin joka kymmenes potilas oli itse joko lopettanut lääkityksensä tai pienentänyt annostusta. Tavallisimmin syynä tähän oli lääkkeiden korkea hinta. Lääkehoito on ollut myös tuloksellista: lääkkeiden käyttäjien lipidipitoisuudet ovat laskeneet merkittävästi.

Jaana Martikainen, Antti Reunanen, Timo Klaukka, Laura Viikari, Jorma Viikari

Avoin artikkeli Alkuperäis­tutkimus 18-19/1995 Kommentteja

Valtakunnallisella arvioinnilla taattua laatua lääketieteen opetukseen

Lääkärilehden keskustelupalstalla on viime aikoina käyty keskustelua ongelmalähtöisestä opiskelusta (PBL) ja oppimisen tasosta Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa (SLL 40, 42, 44 ja 46/2004). Haluamme tuoda tähän keskusteluun mukaan opiskelijanäkökulman, sillä aiemmista puheenvuoroista on ollut havaittavissa tietämättömyyttä opiskelun nykytodellisuudesta. Haluaisimme myös laajentaa keskustelua PBL vs. perinteinen opetus -linjoilta koskemaan opetuksen tavoitteita ja niiden toteutumista käytännössä. Oppimisen ja opetuksen taso ovat mielestämme koko Suomen lääkärikunnan asioita, sillä asiansa osaava tuore kollega on kaikkien ammatinharjoittajien etu.

Jonas Kantonen, Sari Vähäaho, Tuukka Tarvasmäki, Aki Uutela, Venla Kemppainen, Eino Palin, Laura Mäkitalo

Miten tuoretta nivelreumaa hoidetaan Suomessa?

Nivelreuman hoidon tavoitteena on potilaan oireettomuus. Nivelreuman eurooppalainen hoitosuositus kehottaa aloittamaan tuoreen nivelreuman hoidon metotreksaatti-monoterapialla ja glukokortikoidilla sekä lisäämään hoitoon biologisen lääkkeen, jos hoitovastetta ei saavuteta 3 kuukaudessa. Suomessa on totuttu käyttämään synteettisiä reumalääkkeitä voimaperäisemmin: nivelreuman Käypä hoito -suositus vuodelta 2009 neuvoo hoitamaan hyvin aktiivista tuoretta nivelreumaa kolmen reumalääkkeen yhdistelmällä (metotreksaatti, sulfasalatsiini ja hydroksiklorokiini) ja liittämään hoitoon pieniannoksisen glukokortikoidin (ns. REKO-yhdistelmähoito).

Heidi Mäkinen, Vappu Rantalaiho, Laura Pirilä, Hannu Kautiainen, Kari Puolakka

Avoin artikkeli Alkuperäis­tutkimus 44/2013 Kommentteja
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030