Jäsen

Lääkäriliitto ja Tehy: Terveydenhuollon kriisi uhkaa Euroopan turvallisuutta

EU­-vaalien alla järjestöt haluavat kiinnittää huomiota muun muassa henkilöstöpulaan ja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.

Sari Kosonen
Adobe

Terveydenhuollon henkilöstöpula, geopoliittinen tilanne ja kasvavat terveysuhat asettavat Euroopan turvallisuuden koetukselle. Lääkäriliiton ja Tehyn mukaan EU:n on toimittava päättäväisesti terveydenhuollon kriisin ratkaisemiseksi.

– Lupaus toimivasta terveydenhuollosta on lupaus vakaudesta, Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita tiivistää tiedotteessa

Terveydenhuollon henkilöstöpula ei ole vain Suomen ongelma, vaan koko Euroopan. 

– Henkilöstön vähäisyys ja työssä koettu väkivalta heikentävät vakavasti terveydenhuollon laatua ja saatavuutta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo. 

Liitot vaativat, että EU:n on kiireesti vahvistettava työsuojelusääntelyä, jotta ala voi houkutella ja pitää työntekijöitä. 

Koska kilpailu osaavasta henkilöstöstä on kova, myös keskustelua eettisen rekrytoinnin merkityksestä ja periaatteista on jatkettava myös EU-tasolla. Muuten köyhemmät maat kärsivät. 

Teknologian kehitys tuo mahdollisuuksia, mutta myös riskejä. 

– Hyvin toimeenpantu Euroopan terveysdata-alue edesauttaa terveysalan tutkimusta ja helpottaa potilastiedon saatavuutta siinä maassa, missä potilasta hoidetaan. Toimeenpano vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta yhdessä terveydenhuollon ammattihenkilöiden kanssa, jotta potilaiden tiedot pysyvät turvassa, Rytkönen toteaa. 

Tietoturvan ohella myös informaatiovaikuttamiseen ja hybridiuhkiin on varauduttava. 

Ilmastonmuutos tuo uusia haasteita terveydenhuoltoon. 

– Odotamme näkevämme lisääntyviä helleaaltoja ja tartuntatauteja, mikä asettaa erityisen haasteen terveyspalveluille. Sairaaloiden ja muiden terveydenhuollon toimintayksiköiden energiatehokkuutta on parannettava, kierrätystä edistettävä ja lääkinnälliset laitteet ja tarvikkeet on hankittava ympäristön kannalta kestävällä tavalla, Koivuviita sanoo.

Tehy ja Lääkäriliitto järjestävät 27. toukokuuta yhteisen EU-vaalipaneelin otsikolla Terve Eurooppa! Siinä puolueiden europarlamenttiehdokkaat kertovat näkemyksistään.

Lue lisää: Liitto julkisti EU-vaalitavoitteensa

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030