Jäsen

Verovähennysoikeus pois?

Hallitusneuvotteluissa on ollut esillä suunnitelma poistaa ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Tuleva hallitus saattaa poistaa oikeuden vähentää ammattiliittojen jäsenmaksut verotuksessa. Esityksen on tehnyt kokoomus.

Valtiovarainministeriö arvioi, että muutos kasvattaisi vuotuisia verotuottoja 220 miljoonaa euroa.

Käytännössä kyse olisi veronkiristyksestä ammattiliittoihin kuuluville palkansaajille.

– Perusteluna verovähennysoikeuden poistolle on esitetty, että jäsenmaksua ei voitaisi pitää tulonhankkimiskuluna. Mielestäni peruste on erikoinen ja väärä. Minun on vaikea nähdä mitään enemmän tulonhankkimiskuluksi katsottavaa menoa kuin ay-jäsenmaksu, kommentoi Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen

Lue myös

Akavan mukaan ammattiliiton jäsenmaksun verovähennysoikeus on olennainen osa yhdenvertaista työmarkkinajärjestelmää. Oikeudesta luopuminen nakertaisi perustaa käytännöltä, jossa palkansaajat sopivat ansiokehityksestä ja muista työssäkäynnin ehdoista työnantajaosapuolen kanssa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko muistuttaa, että ammattiliitot ovat tärkeä osa hyvinvointivaltiota ja erittäin merkittävä kumppani myös uudelle hallitukselle. Juko lähettää Säätytalolle terveisiä: liittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen ei ole oikea leikkauskohde.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030