Lehti 25: Liitto toi­mii 25/1992 vsk 47 s. 2301

Tarvitaanko terveydenhuollon oikeusturvakeskusta?

Terveydenhuollon keskushallinto näyttää olevan jatkuvassa muutostilassa. Sosiaali- ja terveyshallitusta suunniteltiin vuodesta 1974 alkaen, ja kun se viimein viime vuonna saatiin perustetuksi ollaankin sen toimintaa jo hajottamassa. Nyt kaavaillaan hallintotehtävien siirtämistä uudelle terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle, jolloin sosiaali- ja terveyshallitus jäisi täysin tutkimus- ja kehittämislaitokseksi.

Marit Henriksson

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen perustamista on valmisteltu sosiaali- ja terveyshallituksessa kovalla kiireellä kesän aikana, sillä uudistus pyritään toteuttamaan jo kuluvan vuoden joulukuussa. Lääkäriliiton kantaa asiaan kysyttiin elokuun alussa, ja lausunnossaan liitto toi esiin, ettei se pidä uuden keskuksen perustamista aiheellisena vaan katsoo sen vain lisäävän byrokratiaa ja kustannuksia.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskukseen olisi tarkoitus sijoittaa ammattihenkilöstön valvontaa, oikeuslääkintää ja oikeuspsykiatriaa koskevien asioiden käsittely. Lääkintöhallituksen lakkauttamisen jälkeen näitä tehtäviä ovat hoitaneet sosiaali- ja terveyshallituksen erityisistunnot, mutta nyt ne siirrettäisiin terveydenhuollon oikeusturvakeskukseen perustettaville lautakunnille.

Lääkintöhallituksen lakkauttamista perusteltiin aikanaan hallintotasojen vähentämisellä ja tavoitteeksi ilmoitettiin hoidettavien asioiden jakaminen toisaalta ministeriön ja toisaalta paikallishallinnon kesken. Keskeiset hallintoasiat oli tavoitteena sijoittaa suoraan ministeriöön ja samalla delegoida käytännönläheinen päätösvalta paikallistasolle. Lääkäriliitto katsoo, että tässä perusajatuksessa tulisi tehdyn linjavalinnan mukaisesti pysyä. Hallintoasioita varten ei pitäisi perustaa uusia virastoja vaan keskittää ne sosiaali- ja terveysministeriöön.

Uudelle yksikölle kaavailtu nimi ei liiton mielestä vastaa sen toimialaa: olisihan erikoista jos lääkärit valmistuttuaan hakisivat laillistusta oikeusturvakeskuksesta. Liitto ehdottaakin, että jos uusi toimintayksikkö kuitenkin välttämättä on perustettava, voitaisiin sille antaa äskettäin vapautunut nimi, lääkintöhallitus. Hoitaisihan uusi keskus pitkälti samoja tehtäviä kuin lääkintöhallitus ennen.

Syyksi erillisen keskuksen perustamiselle on esitetty, ettei yksilöasioiden hoitaminen kuulu ministeriön toimialaan. Mitään lainsäädännöllisiä esteitä tähän ei kuitenkaan ole, ja muillakin hallinnonaloilla ministeriöt käsittelevät yksilöasioita. Siksi liitto katsookin, että oikeusturvakeskukselle suunnitellut toiminnat voitaisiin aivan hyvin sijoittaa sosiaali- ja terveysministeriön osastoksi tai toimistoksi.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskusta koskevan asetusluonnoksen mukaan ammatinharjoittamista koskevien asioiden lautakunnassa käsiteltäisiin terveydenhuoltohenkilöstön ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamista, menettämistä ja takaisinsaamista sekä kurinpitoa koskevia asioita. Lääkäriliitto korostaa, että ammatinharjoittajien valvonnasta tulee huolehtia saman organisaation, joka vastaa yleisestä ohjauksesta ja säännösten laatimisesta, muuten voidaan päätyä ristiriitaiseen ohjaukseen. Tämäkin puoltaisi valvonnan sijoittamista ministeriöön eikä erilliseen yksikköön.

Lue myös

Suunniteltu oikeusturvakeskus olisi hyvin johtajavaltainen. Lautakuntien käsittelyyn määrättyjä asioita lukuunottamatta muut päätökset jäisivät käytännössä johtajan tahdon mukaan ratkaistaviksi. Suunnitellun organisaation rakenne ja laajuus eivät käy asetuksesta ilmi, ja epäselväksi jää myös lääketieteellisen asiantuntemuksen asema siinä.

Sosiaali- ja terveyshallituksen organisaatio pannaan muutenkin uusiksi syksyn aikana. Nykyiset viisi osastoa aiotaan lakkauttaa ja niiden päälliköt siirtää pääjohtaja Vappu Taipaleen alaisiksi projektijohtajiksi. Oikeusturvakeskukselle suunniteltujen tehtävien lisäksi pois on siirtymässä myös lääkevalvonnan hallinto, jota varten ensi vuonna aiotaan perustaa erillinen sosiaali- ja terveysministeriön alai- nen lääkelaitos. Sosiaali- ja terveyshallituksen toimialaksi jäisi näin vain tutkimus, suunnittelu ja koulutuspalvelujen myynti. Julkisesti puhutaan, että seuraava organisaatiomuutos olisi koko viraston lakkauttaminen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030