Lehti 27: Liitto toi­mii 27/1992 vsk 47 s. 2538

Lääkäriliitto hakee korvausta Penttilän konkurssipesältä

Lääkäriliiton hallitus käsitteli 27.8. liiton hotelli- ja koulutuskeskushanketta, jota koskeva projekti on keskeytynyt Penttilä-yhtiöiden ajauduttua kesäkuussa konkurssiin. Hallitus päätti anoa vanhingonkorvausta Penttilä-yhtiöiden konkurssipesältä, jonka valvonta pidetään 19.10. Hallitus katsoi, että hankkeen lopullinen arviointi ja sitä koskevat päätökset tulisi tehdä vasta korvauskysymyksen ratkettua. Koska jäsenistön taholta on tullut tiedusteluja asiasta, kerrataan seuraavassa hankkeen vaiheet.

Liiton päättäville elimille esiteltiin vuoden 1990 syksyllä suunnitelma Sipooseen rakennettavasta hotelli- ja koulutuskeskuksesta, jonka tarkoituksena oli tarjota jäsenistölle korkealuokkaiset ja edulliset koulutus- ja majoitustilat alle puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta ja samalla vahvistaa liiton vakavaraisuutta. Vaikka taloudellinen tilanne oli jo silloin epävarma, pidettiin ajankohtaa kuitenkin rakentamisen kannalta edullisena laskeneiden urakointikustannusten takia.

Valtuuskunta hyväksyi tammikuussa 1991 Penttilä-yhtiöiden kanssa tehtävän esisopimuksen alustavine rakennussuunnitelmineen ja valtuutti hallituksen tekemään sen edellyttämät urakkasopimukset. Toukokuussa liitto osti Penttilä-yhtiöiltä Sipoonlahden perukassa sijaitsevan tontin ja sitä koskevat rakennussuunnitelmat. Kaikkiaan liitto on sijoittanut hankkeeseen 10,2 miljoonaa markkaa, josta valtaosa koostuu tontin hinnasta.

Viime syksynä Penttilä-yhtiöt teki tontilla sovitut maanrakennustyöt. Varsinaista rakennustyötä koskevan urakkatarjouskierroksen perusteella rakentajaksi valittiin Rakennus-Penttilä, jonka kanssa tehtiin lisäksi sopimus hotellitilojen vuokraamisesta ja mahdollisesta lunastamisesta viiden vuoden kuluttua. Penttilä-yhtiöt ryhtyi joulukuussa urakkasopimuksen mukaisiin perustamistöihin.

Vuodenvaihteessa Penttilä-yhtiöillä alkoi olla taloudellisia vaikeuksia, jotka johtuivat suurelta osin yleisen taloudellisen tilanteen kiristymisestä. Rakennusurakan aloittamiseen tarvittavien vakuuksien takauskäytäntöä oli kiristetty siten, ettei Rakennus-Penttilä saanutkaan kokoon vaadittua 15 %:n vakuutta. Aloittamansa rakennustyöt yhtiö joutui lopettamaan helmikuussa. Viime kevään ajan Penttilä-yhtiöiden toimitusjohtaja yritti saada rahoitusta kuntoon sekä kotimaisista että ulkomaisista lähteistä. Yritysten epäonnistuttua Rakennus-Penttilä sekä useimmat Penttilä-yhtiöiden hotellit asetettiin konkurssiin 1.6.

Hankkeen toteutumisen alkaessa näyttää epävarmalta, liitossa ryhdyttiin pohtimaan vaihtoehtoisia ratkaisuja. Näitä ovat mm. tontin ja siihen liittyvien suunnitelmien myynti, projektin jäädyttäminen myöhemmin toteutettavaksi tai hankkeen jatkaminen uuden urakoitsijan ja vuokralaisen kanssa. Valtuuskunnan kevätkokouksen aikana ei tilanne vielä ollut niin selvillä, että ratkaisuja olisi voitu tehdä.

Lue myös

Kesän aikana suoritettujen selvittelyjen nojalla hallitus on päätynyt siihen, että tässä vaiheessa liitto keskittyy hakemaan vahingonkorvausta Penttilä-yhtiöiden konkurssipesältä sillä perusteella, että yhtiöiden kanssa sovittu vuokrasopimus ja siihen liittyvä lunastusehto ovat rauenneet.

Lääkäriliitolla on sopimusten vakuutena kiinnitykset kahteen Penttilä-yhtiöiden omistamaan hotellikiinteistöön sekä yhtiöiden omistajien henkilökohtaiset takaukset konkurssin varalta. Alustavien arvioiden mukaan yhtiöiden varat vastaavat kutakuinkin velkoja. Konkurssipesän valvontaan mennessä pesän varat, velat ja muut siihen kohdistuvat vaatimukset sekä saatavien etuoikeusjärjestys selvitetään tarkemmin.

Lääkäriliiton mahdollisuudet saada vahingonkorvausta kiinteistöprojektin keskeytymisestä ovat siis arvioitavissa valvontapäivän 19.10. jälkeen, jolloin voidaan myös tehdä projektia koskeva lopullinen arviointi. Mitä sen jälkeen tehdään Sipoon tontille, siitä päättää liiton valtuuskunta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030