Lehti 18-19: Liitto toi­mii 18-19/1997 vsk 52 s. 2322

Luottamuslääkäritoiminta käynnistyy syksyllä LÄÄKÄRI, HAE APUA TERVEYSONGELMIISI

Lääkärit ovat hyviä hoitamaan potilaitaan, mutta huonoja tunnistamaan omia terveysongelmiaan ja hakemaan niihin apua. Omia oireita vähätellään, töissä sinnitellään sairaanakin, hoitoa ei ehditä eikä oikein osatakaan hakea. Useat tutkimukset ja arkipäivän kokemukset osoittavat, että lääkärit käyttävät terveyspalveluja tai jäävät sairauslomille selvästi muita ammattiryhmiä harvemmin. Seurauksena on usein vakava uupuminen ja sairauksien paheneminen jopa kohtalokkaalla tavalla.

Lääkäriliitossa ongelma on tiedostettu ja lääkärien hoitoon hakeutumisen helpottamiseksi on valmisteltu luottamuslääkärijärjestelmää. Liitto on kouluttanut runsaat 20 lääkärien terveysongelmien hoitoon perehtynyttä kollegaa, jotka ovat valmiit neuvomaan ja auttamaan kaikissa terveyttä, hoitoa ja kuntoutusta koskevissa asioissa. Järjestelmää rakennettaessa on kiinnitetty erityistä huomiota tietosuojaan, joustavuuteen ja alueelliseen kattavuuteen.

Lääkärillä on oikeus olla tavallinen potilas

Lääkäriksi koulutetulle potilaan rooliin asettuminen on vaikeaa. Huoli tietosuojasta saattaa estää hakeutumisen lähimpään palvelupisteeseen. Kiusalliseksi avun hakemisen voi tehdä myös lääkärien tapa olla perimättä kollegalta korvausta hoidosta. Kollegan kohtaaminen vastaanotolla saattaa olla myös hoitavalle lääkärille hämmentävä kokemus.

Näitä rooliongelmia on käsitelty luottamuslääkärien koulutuksessa, jossa on korostettu, että sairastunutta kollegaa on kohdeltava kuin ketä tahansa potilasta. Luottamuslääkärit ovat kokeneita lääkäreitä, jotka tuntevat lääkärien terveysongelmia ja osaavat neuvoa, mistä niihin saa apua. Useisiin ongelmiin löytyy ratkaisu jo puhelinkeskustelulla, mutta luottamuslääkärit ovat myös valmiit henkilökohtaisiin tapaamisiin.

Luottamuslääkäri neuvoo kaikissa terveysongelmissa

Luottamuslääkäritoiminta on tarkoitettu kaikille Lääkäriliiton jäsenille kaikenlaisissa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Apua tarjotaan niin somaattisten sairauksien kuin mielenterveyden häiriöiden, päihderiippuvuuden tai työhön liittyvien ongelmien hoitoon. Luottamuslääkärin puoleen kääntyminen ei mitenkään leimaa sinua "ongelmalääkäriksi". Toiminta on ehdottoman luottamuksellista ja henkilötietosi jäävät vain oman luottamuslääkärisi tietoon. Niitä ei ilmoiteta muille luottamuslääkäreille eikä Lääkäriliittoon.

Luottamuslääkäri auttaa hoidon käynnistämisessä

Lue myös

Luottamuslääkärin tärkein tehtävä on neuvoa ja auttaa tutkimusten ja hoidon käynnistämisessä. Joissain tapauksissa luottamuslääkäri voi toimia myös hoitavana lääkärinä, mutta yleisenä tavoitteena on ohjata lääkärit käyttämään tavanomaisia terveyspalveluja. Luottamuslääkäreillä on taustallaan eri erikoisalojen spesialisteista koottu asiantuntijaverkosto, jota voidaan potilaan suostumuksella konsultoida. Luottamuslääkäri antaa tarvittaessa neuvoja myös kuntoutukseen hakeutumisesta tai eläkevaihtoehdoista.

Luottamuslääkäreistä ilmoitellaan Lääkärilehdessä

Luottamuslääkärijärjestelmä on tarkoitus käynnistää heti kesäkauden jälkeen. Alkusyksystä ilmestyy Lääkärilehden teemanumero, jossa toimintaa esitellään tarkemmin sekä julkaistaan luottamuslääkärien yhteystiedot.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030