Lehti 26: Liitto toi­mii 26/1994 vsk 49 s. 2594

Internet-palvelut FiMnetissä

Kansainvälinen, alkujaan yliopisto- ja tutkijamaailman piiristä alkanut Internet-verkko on jatkuvasti voimakkaasti esillä tiedotusvälineissä. Sen laajenemisvauhti on valtava ja sen kautta saatava informaatiomäärä kasvaa räjähdysmäisesti. Internet koostuu suuresta joukosta tietokoneita, jotka on kytketty toisiinsa. Kukaan ei ylläpidä Internet-verkkoa keskitetysti. FiMnet-verkko puolestaan on pääasiassa Telen ylläpitämän valikkopalvelun, TeleSammon palveluista rakennettu palveluverkko. FiMnet tarjoaa mahdollisuuksia Internet-verkon palveluiden käyttöön.

Lauri Parikka

Internetin palvelut koostuvat useista eri ohjelmista ja protokollista. Internet-slangi sisältää koko joukon uusia lyhenteitä ja sanoja opiskeltavaksi. Tärkeimmät ohjelmat ja samalla protokollat ovat Telnet ja FTP (File Transfer Protocol). Telnetillä muodostetaan pääteyhteyksiä Internet-verkon sisällä koneesta toiseen. FTP puolestaan on protokolla ja ohjelma tiedostojen siirtoon koneiden välillä. Tiedon hakuun tarkoitettuja ohjelmia ovat mm. Gopher, WAIS (Wide Area Information Server) ja WWW (World Wide Web). Kaikkia palveluita voidaan käyttää merkkipohjaisilla päätteillä ja ohjelmistoilla, mutta esimerkiksi WWW-dokumentit sisältävät nykyisin usein kuvaa, ääntä ja jopa videokuvaa, jolloin käyttöliittymäohjelmaksi vaaditaan graafinen ohjelmisto. Tällöin myöskin yhteyden Internet-verkkoon tulee olla toteutettu TCP/IP-protokollaa käyttäen.

Internetissä oleva tieto on paljolti hajallaan ja oppikirjamaisesti esillä. Verkosta löytyy valtava määrä "löyhästi" esillä olevaa informaatiota. Tiedonhakuun on kehitetty monia keinoja ja ohjelmistoja. Tiedon hakeminen on kuitenkin paljolti selaamista ja etenemistä puurakenteisissa valikoissa paikasta toiseen. Tämän vuoksi Internet sinänsä ei korvaa spesifisiä viite- ja tekstitietokantoja, joihin mm. Medline kuuluu. Jos informaation tarve on hyvin tarkasti tiedossa, Medline-haku tarjoaa todennäköisesti parhaan tavan hakea aiheeseen liittyvä ajankohtainen tieto esiin. Internet toimii kuitenkin väylänä myös Medline-tietokantoihin, jos omistat käyttäjätunnuksen johonkin Medline-tietokantaa ylläpitävään tietopankkiin. Tämä tarkoittaa myöskin sitä, että verkosta löytyy paljon ilmaista tietoa, mutta todella järjestelmällisesti kerätty tieto on monesti maksullisena käyttäjätunnuksen ja salasanan takana.

FiMnetin väylät Internet- palveluihin

FiMnet-verkossa on tällä hetkellä mahdollista käyttää Internetin palveluita pääasiassa kahta eri väylää hyödyntäen. Sähköposti, joka FiMnet-käyttäjillä on Elisa-postijärjestelmä, mahdollistaa useiden Internet-palveluiden käytön. Tällöin palvelulle annetaan sähköpostiviestinä pyyntö lähettää paluupostissa haluttu dokumentti käyttäjän sähköpostilaatikkoon. Toinen väylä on MIC-valikon kautta saavutettava Gopher-ohjelmisto, joka tar-joaa merkkipohjaisen yhteyden hyvin moniin Internetin palveluihin.

Sähköposti eli email

Internetin sähköpostiosoitteet poikkeavat Elisan osoitemuodosta. Lähetettäessä Elisasta viesti Internet-osoitteeseen joudutaan tekemään muunnos X.400-osoitemuotoon tai käytettäessä LP3-ohjelmaa voidaan käyttää suoraan Internetin nimi@kone.verkko.maa muotoista osoitetta. Elisassa on myöskin uutena toimintona mahdollisuus lähettää sanoma Internet-osoitteella muuttaen @-merkki (a):ksi. Tällöin sanoma lähetetään komennolla linet nimi(a)kone.verkko.maa.

Whois ja x.500 palvelut

Haettaessa tietoa henkilöistä ja heidän sähköpostiosoitteistaan on Internetissä käytössä esimerkiksi WHOIS ja X.500-palvelut. Näitä voidaan hyödyntää sähköpostin välityksellä seuraavasti:

WHOIS: lähetä viesti, jonka aihe-kentässä on komento help, osoitteeseen mailserv@internic.net. Saat vastaukseksi tarkemmat ohjeet.

X.500: lähetä viesti, jonka aihe-kentässä on komento help, osoitteeseen directory@uninett.no ja taas vastauksena tulee tarkempi ohje haun muodostamiseksi.

FTP sähköpostilla

FTP-tiedostonsiirto vaatii yleensä suoran TCP/IP-yhteyden Internettiin. On kuitenkin mahdollista käyttää sähköpostia FTP-tiedostosiirtoon joko BITFTP tai FTPMAIL palveluiden avulla. Näiden käyttö vaatii FTP-ohjelmiston tuntemista, ja Elisan postilaatikon saa nopeasti täyteen käyttämällä tätä palvelua.

Listserv

Monien alojen keskustelua käydään verkossa nk. postituslistojen välityksellä. Listserv on postituslistajärjestelmä, jolla joukko tietystä asiasta kiinnostuneita ihmisiä ympäri maailmaa vaihtaa kysymyksiä, vastauksia ja mielipiteitä kyseisen asian aihepiiristä. Listan sähköpostiosoitteeseen lähetetty viesti lähetetään automaattisesti kaikille listan tilanneille sähköpostitunnuksille. Lista voi olla myös toimitettu (moderated), jolloin listan ylläpitäjä valitsee ja muokkaa listalle lähetettävän tiedon. Tietoa olemassa olevista listoista saa esimerkiksi MIC:in Gopher-valikoista.

Postituslistalle liittyminen tapahtuu lähettämällä halutun listan ylläpitäjäkoneen listserv-osoitteeseen sähköpostiviesti, jonka tekstinä on komento subscribe listannimi. Esimerkiksi viesti osoitteeseen LISTSERV@UBVM.CC.BUFFALO.EDU sisältäen sanomana subscribe ANEST-L tilaa sähköpostilaatikkoosi listan, jolla keskustellaan anestesiasta ja tietokoneen käytöstä anestesian tutkimuksessa. Hyödyllinen komento subscribe-komennon tilalla on myöskin tietenkin help. Lisäksi on hyvä pitää mielessä komento, jolla voi lopettaa postituslistan tilauksen: unsubscribe listannimi.

MIC-valikon Gopher

Gopher on hajautettu dokumenttien jakelujärjestelmä, joka voi sisältää useita eri tyyppisiä tietomuotoja. Gopher-rivin perässä oleva koodi tai teksti osoittaa minkätyyppisestä tiedosta on kyse. Taulukossa 1 näkyvät kutakin tietotyyppiä vastaavat koodit.

FiMnetissä Gopheria pääsee käyttämään MIC-valikosta, joka löytyy TeleSammon FiMnet-valikon kohdasta 23. Gopher löytyy valikosta kohdasta PH .... KIBICS Gopher. MIC:in Gopherin päävalikko on kuvan 1 näköinen.

Gopherin käyttö on yksinkertaista. Haluttu rivi valitaan nuolinäppäimillä tai kirjoittamalla rivin numero ja painamalla enteriä. Painamalla halutun rivin kohdalla enteriä päästään seuraavaan valikkoon, saadaan rivin osoittama dokumentti ruudulle tai käynnistetään ohjelma, johon kyseinen rivi viittaa. Seuraavalle sivulle siirrytään välilyönti-näppäimellä, edelliselle näppäilemällä b (back) ja edelliselle tasolle päästään painamalla u-kirjainta (up). Gopher-yhteys voidaan lopettaa koska tahansa painamalla q-kirjainta (quit). Ruudulla on myös yleensä näkyvissä tärkeimmät käytettävissä olevat komennot, ja ?-merkillä saa esiin lisää ohjeita. Kaksi tärkeää näppäinkomentoa on ^g eli ctrl-g, joka peruu ja keskeyttää käynnissä olevan toiminnon sekä ^u eli ctrl-u, jolla voi tyhjentää komentorivin vanhasta tekstistä. Gopherista pystyy usein lähettämään selattavan tekstin omaan sähköpostilaatikkoonsa komennolla m, joka kysyy vastaanottajan sähköpostiosoitteen. FiMnet-käyttäjien Internet-osoite on muotoa Etunimi.Sukunimi/O=fimnet/@elisa.fi.

WWW

WWW, W3 eli World Wide Web on tämän hetken kuumin sovellus tiedon levittämiseen Internet-verkossa. WWW perustuu hypertekstisivuihin, jotka voivat sisältää muotoillun tekstin lisäksi kuvaa, ääntä, videota ja erilaisia linkkejä muihin palveluihin. WWW on tarkoitettu Internetin selailutyökaluksi, joka mahdollistaa kaikkien tietopalveluiden käytön yhtenäisellä käyttöliittymällä. Kukin sivu sisältää joukon linkkejä, joita valitsemalla pääsee linkin osoittamaan paikkaan.

Lue myös

WWW:n selailuun on olemassa sekä tekstipohjaisia että graafisia käyttöliittymiä. FiMnet tarjoaa MIC:in Gopher-valikoiden kautta mahdollisuuden käyttää tekstipohjaista Lynx-ohjelmistoa WWW-sivujen katseluun. Tämän käyttöliittymän käyttäminen on yhtä helppoa kuin Gopherin. Nuolinäppäimillä selataan linkkejä eteen ja taaksepäin ja siirrytään sivulta toiselle. Välilyönti vaihtaa seuraavalle sivulle ja g-komennolla voi antaa suoraan halutun hyperteksti-linkin, joka käytännössä avaa yhteyden mihin tahansa Internetin julkisista www- tai telnet-palvelimista. Go-komennoksi voi antaa esimerkiksi http://www.funet.fi/, jolloin pääsee Suomen yliopistoverkon WWW-palvelimeen. Siitä voi sitten edelleen selata Suomen verkkopalveluita. Muita Go-komennon määreitä voi katsella WWW:n Lynx-ohjelman ohjeista kohdasta "Help on URL's".

Kuvassa 2 on esimerkki WWW-yhteydestä New Yorkin yliopiston lääketieteen laitoksen www-palvelimeen.

WAIS

WAIS on tietokantahakuihin kehitetty standardi, joka tarjoaa yhtenäisen käyttöliittymän tiedon hakuun erilaisista tietokannoista. Internetistä löytyy joukko WAIS-palvelimia, jotka ylläpitävät eri aiheisia tietokantoja. MIC:in Gopherista löytyy myös mahdollisuus tehdä hakuja WAIS-tietokannoista.

Lisätietoa

Internet ja sen palvelut vaativat paneutumista peruskäsitteisiin ja ohjelmiin. Kirjakaupoissa on useita alan teoksia, mutta erinomainen opastus Internetiin löytyy verkosta itsestään. Gopher-valikoista löytyy useita kohtia, joista voi hakea tietoa Internetin palveluista ja sovelluksista. Ohjeita voi lukea online-yhteydellä tai imuroida omaan mikroonsa ja tulostaa paperille.

Yksi opas, jonka itse imuroin Internet-verkosta ja jota olen käyttänyt tämä artikkelin lähteenä, on EARN-verkon ylläpidon laatima Guide to Network Resource Tools versio 3.0. Tämän oppaan voi kuka tahansa hakea verkosta lähettämällä sähköpostisanoman osoitteeseen listserv@earncc.earn.net ja laittamalla sanoman sisällöksi komennon get nettools txt. Tällöin paluupostissa tulee sähköpostilaatikkoon tekstimuotoinen 100-sivuinen dokumentti, jonka koko on 248804 merkkiä. Dokumentin saa myös valmiiksi taitettuna PostScript-tulostimella tulostettavana PostScript-tiedostona. Tämän koko on 477421 merkkiä ja komento, jolla sen saa tilattua on get nettools ps.

Toivotan FiMnet-käyttäjille mielenkiintoisia hetkiä Internetin palveluiden parissa. Tämä artikkeli ei suinkaan ole kertonut tyhjentävästi Internet-verkosta, tulemme palaamaan aiheeseen vielä jatkossa uudelleen. Tarkoitus onkin kertoa mahdollisuuksista, joita FiMnet tarjoaa ja rohkaista lukijaa it-seään seikkailulle tiedon maailmaan.

Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta


Kirjallisuutta
1
EARN Association, Guide to Network Resource Tools, 1994.
2
Engst A. Internet Starter Kit for Macintosh, 1993.
3
Kehoe B. Zen and the Art of the Internet, 1992.

Taulukot
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030