Lehti 6: Liitto toi­mii 6/1994 vsk 49 s. 603

Lääkärien itseapuryhmä toimii aktiivisesti

Neljä vuotta sitten perustettu AA-henkinen lääkärien itseapuryhmä toimii edelleen aktiivisesti. Vuonna 1988 valmistui lääkäreiden burn out -tutkimus, joka kaikessa koruttomuudessaan kertoi lääkäreiden olevan alkoholin suurkuluttajia. Lääkärit käyttivät, ja ilmeisesti edelleen käytävät, enemmän alkoholia kuin tavallinen keskivertokansalainen. Tiedostettu tosiasia oli sekin, että me lääkärit emme hevin lähde kollegoiltamme apua hakemaan, vaan pyrimme pärjäämään itse ja myöskin lääkitsemme itse itseämme.

Lääkärikoulutus ei kuitenkaan ole tehnyt meitä immuuneiksi sairauksia vastaan, ei myöskään alkoholismiksi ja päihderiippuvuudeksi nimitettyjä sairauksia vastaan.

Perinteisesti lääkäreiden juomista on pyritty peittelemään ja joskus jopa ihannoimaan, mutta useimmissa tapauksissa riippuvuuden synnyttyä tilanne on pikkuhiljaa ajautunut työkyvyttömyyteen (usein "kunniallisilla" diagnooseilla), itsemurhaan tai sosiaaliseen kurjistumiseen. Juomista on jopa onnistuttu jatkamaan beetasalpaajien ja bentsodiatsepiinien avulla. Monista lääkäreistä on tullut eteviä sekakäyttäjiä, ja loppuunpalamisen vauhti on kiihtynyt.

Päihderiippuvuuden salakavaluus piilee suurelta osalta siinä, että taudinkuvaan kuuluu oleellisena osana ajatusmaailman vääristyminen ja ongelman kieltäminen: mitä älykkäämpi ongelmainen, sitä terävämpiä ja uskottavampia ovat selitykset, ja tämän vuoksi omaan tilanteeseen havahtuminen viivästyy.

Lääkäriliiton keskusteluryhmät käynnistettiin syyskesällä 1989. Tarkoituksena oli saada oman juomisensa suhteen ymmällä olevat kollegat kuulemaan omasta ongelmastaan toipuneiden kokemuksia ja tietoa alkoholismista. Ryhmä kokoontuu edelleen jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkilauantaina Lääkäritalolla luottamuksellisissa olosuhteissa. Yleensä joku meistä "aktiivisti raittiista" lääkäreistä alustaa pienen luennontapaisen avulla alkoholismiin liittyvän keskustelun.

Tukihenkilöt valmiita auttamaan

Osa vetäjistä on ollut mukana Lääkäriliiton tukihenkilökoulutuksissa ja olemme käytettävissä, jos joku on halukas kahdenkeskiseen ongelmansa pohtimiseen. Tukihenkilöiden puhelinnumeroita saa Lääkäriliiton koulutusosastolta.

Lähes joka kerta joukkoomme on tullut uusia, ongelmaansa selvyyttä etsiviä kollegoita, myös hammaslääkäreitä (eläinlääkäritkin ovat tervetulleita). Keskustelutilaisuus on edelleen avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

Heti toiminnan alussa havaitsimme, että tarvitsemme myös syvällisempää alkoholiongelmaan paneutumista varten suljettua ryhmää. Niinpä tammikuussa 1990 aloitti toimintansa AA-henkinen vertaisryhmä. Alkuun kokoonnuimme vain Lääkäritalon kokouksen jälkeen, mutta nyttemmin joka lauantai. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat lopettaa juomisen. Keskimäärin 10-14 henkeä tapaa toisensa Bullan kulmassa pyrkien löytämään keinoja elämanhallintaan ilman alkoholia ja muita päihteitä. Opettelemme kohtaamaan elämän ilot ja surut "a naturel".

Lue myös

Pidämme tätä ikiomaa ryhmäämme porttina varsinaiseen AA-toimintaan siirtymiselle, koska kynnys suoraan yleisiin AA-ryhmiin menemiselle on monelle lääkärille liian iso. AA:ssa on toki ollut lääkäreitä jo kauan ennen oman ryhmämme perustamista. Toinen perustajistahan oli tri Bob.

Osa meistä kuuluu IDAA:han (International Doctors in AA), joka järjestää vuosittain erittäin antoisia kongressitilaisuuksia eri puolilla maailmaa.

Jos olet uupunut ja loppuunpalanut ja käytät alkoholia tavalla, joka huolestuttaa sinua itseäsikin, tule toki mukaan! Älä petä itseäsi itselääkinnällä: bentsoilla tosin krapula hellittää, vieroitukseen kuuluvat ahdistus ja paniikkituntemukset laantuvat eikä henki haise, mutta et toki ole ihan parhaalla tavalla työkuntoinen. Altistat itsesi samalla uudelle riippuvuudelle. Beetasalpaajilla vapina lievittyy, samoin tykytykset, mutta varsinainen sairaus, alkoholiriippuvuus uuvuttaa henkisesti ja fyysisesti erittäin voimakkaasti.

Raittiina eläminen ei loppujen lopuksi ole lainkaan hassumpaa: aamulla ei särje päätä, ei hikoiluta, tietää, mitä on edellisenä iltana tehnyt ja ennen kaikkea: alkaa arvostaa itseään ihan uudella tavalla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030