Lehti 8: Liitto toi­mii 8/1996 vsk 51 s. 836

Lääkärien toiminta ydinsotaa vastaan uudistuu

Lääkärit Ydinsotaa Vastaan -toimikunta on lakkautettu ja sen tehtävät on siirretty Lääkärin Sosiaalinen Vastuu -yhdistykselle. Organisaatiouudistuksen tavoitteena on tehostaa toimintaa ydinaseita ja -kokeita vastaan sekä tarjota kaikille asiasta kiinnostuneille lääkäreille ja opiskelijoille tilaisuus osallistua tähän toimintaan. Asia on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä vaarana on ydinaseiden leviäminen poliittisesti epävakaisiin maihin ja terroristijärjestöjen käyttöön.

Lääkärit Ydinsotaa Vastaan -toimikunta perustettiin vuonna 1981 professori Ole Wasz-Höckertin aloitteesta International Physicians for the Prevention of Nuclear War IPPNW -liikkeen suomalaiseksi jäsenjärjestöksi. Toimikunnassa olivat edustettuina kaikki suomalaiset lääkärit, hammas- ja eläinlääkärit sekä lääketieteen opiskelijat järjestöjensä kautta. Järjestön keskeisenä tehtävänä on varoittaa ydinsodan vaarasta lääketieteellisen asiantuntemuksen pohjalta, välttäen poliittisia kannanottoja. Liike sai alusta alkaen laajan kannatuksen suomalaisen lääkärikunnan keskuudessa. Esimerkiksi vuonna 1982 kerättiin yli 5 500 lääkärin nimet Tasavallan presidentille luovutettuun adressiin, jossa kehotettiin ulkopolitiikan johtoa lisäämään ponnistuk-siaan ydinaseidenriisunnan puolesta.

IPPNW:n jäsenmäärä on noussut nopeasti ja nykyisin siihen kuuluu noin 200 000 lääkäriä 80 maasta. Vuonna 1985 järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon tunnustuksena ydinsodan uhkaa koskevan tiedon välittämisestä. Uusina haasteina järjestön toiminnassa ovat mm. ympäristökysymykset. Erityistä huolta järjestön piirissä tunnetaan ydinkokeiden ja ydinasevarastojen aiheuttamista säteilyriskeistä sekä radioaktiivisen jätteen hautaamisesta mereen.

Lue myös

Lääkärit Ydinsotaa Vastaan -toimikunnan organisaatiouudistus Suomessa johtui toisaalta sen saaman valtionavun lakkaamisesta, toisaalta tarpeesta aktivoida toimintaa. Toimikunta on järjestänyt keskustelu- ja koulutustilaisuuksia joukkotuhoaseisiin liittyvistä kysymyksistä, mutta ongelmana toiminnassa on ollut aktivistien vähäisyys. Toimikuntaan on ollut nimettynä 14 eri lääkärijärjestöjä edustavaa henkilöä ja sitä on viime vuosina johtanut professori Tapio Rytömaa.

LYV-toimikunnan jäsenjärjestöihin on kuulunut Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry, jolle sodan uhan ehkäiseminen on keskeinen tavoite. Neuvottelujen tuloksena päädyttiin LYV-toimikunnan tehtävien siirtämiseen LSV:lle ja sen nimeämiseen IPPNW:n suomalaiseksi jäsenjärjestöksi. LSV on avoin kaikille lääkäreille, hammas- ja eläinlääkäreille sekä näiden alojen opiskelijoille.

IPPNW:n toiminnasta kiinnostuneet voivat kysyä LSV:ltä myös mahdollisuuksia osallistua järjestön maailmankongressiin 24.-28.7.1996 Worcesterissa Yhdysvalloissa. Lisätietoja antavat Kati Juva, puh. 90-8575 7883 (t), 90- 492 069 (k) sekä Lena Hyppönen, puh. 90-47441 (t).

Marit Henriksson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030