Lehti 11: Liitto toi­mii 11/1996 vsk 51 s. 1234

Lastenpsykoterapian ja lastenpsykoterapian kouluttajan erityispätevyydet perustettu

Suomen Lääkäriliiton hallitus hyväksyi 26.1.96 Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen ja Suomen lastenpsykiatrit -alaosaston yhteisen esityksen lastenpsykoterapian ja lastenpsykoterapian kouluttajan erityispätevyyksistä.

Jorma Piha

Tulevaisuudessa lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkärien koulutuksen tavoitteena tulee olla valmius ja kyky yhden psykoterapiamuodon itsenäiseen hallintaan. Tämä tavoite on kirjattu myös vastikään hyväksyttyyn lasten- ja nuorisopsykiatrian ja -psykoterapian erikoisalan koulutuksen eurooppalaista harmonisointia koskevaan asiakirjaan (European Training Charter for Medical Specialists, UEMS 1995). Tästä näkökulmasta tarkasteltuna lastenpsykoterapian erityispätevyyden perustaminen näyttää vain väliaikaiselta ratkaisulta, joka kuitenkin tässä vaiheessa on ilmeisen välttämätön erikoislääkärikoulutuksen kehittämiseksi.

Kysymys psykoterapian erityispätevyyksistä koskettaa valtaosaa lastenpsykiatrian erikoislääkäreistä. Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen vuonna 1991 suorittaman jäsenkyselyn mukaan yli 40 % kyselyyn vastanneista erikoislääkäreistä (121) oli hankkinut vähintään erityistason koulutuksen joko lasten, nuorten tai aikuisten yksilöpsykoterapiaan ja miltei 30 % koulutuksen perheterapiaan. Kysely todensi psykoterapiakoulutustoimikunnan mietinnön (1989:44) toteamukset, että psykoterapeuttinen osaaminen on keskeistä lastenpsykiatriassa ja että lastenpsykiatriassa psykoterapiaa käytetään vielä enemmän kuin aikuispsykiatriassa.

Erityisiä lapsiin keskittyviä psykoterapian koulutusohjelmia on tällä hetkellä psykoanalyyttisen yksilöpsykoterapian, ryhmäpsykoterapian ja perheterapian alueilla. Tämän vuoksi erityispätevyyksiä tulee voida myöntää näissä psykoterapiamuodoissa. Kognitiivisen psykoterapian käyttö lasten hoitomuotona on kansainvälisesti tarkasteltuna voimakkaasti lisääntymässä. On vain ajan kysymys, koska Suomessa järjestetään ensimmäiset erityisesti lasten kognitiiviseen psykoterapiaan liittyvät koulutusohjelmat; lasten kognitiivisen psykoterapian sisällyttäminen erityispätevyysjärjestelmään tuntui siten tarkoituksenmukaiselta.

Erityispätevyyksien vaatimukset on esitetty lyhyessä ja toteavassa muodossa, jotta ne soveltuvat yliopistolliseen käytäntöön. Tulevaisuutta ajatellen koulutusvaatimuksia ei ole sidottu kansallisiin koulutusrakenteisiin, jotta esimerkiksi lastenpsykoterapian koulutusohjelmien toteuttaminen kansainvälisenä yhteistyönä olisi mahdollista. Vaatimuksiin on myös sisällytetty suomalaisten koulutusjärjestelmien periaate koulutuksellisten umpikujien poistamisesta.

LASTENPSYKOTERAPIAN ERITYISPÄTEVYYS

Koulutusohjelman vaatimukset

Lastenpsykoterapian erityispätevyys voidaan myöntää lastenpsykiatrian ja erityistapauksessa myös muulle erikoislääkärille ja se voidaan hankkia psykoanalyyttisen psykoterapian, kognitiivisen psykoterapian, ryhmäpsykoterapian ja perhepsykoterapian alueella.

Tavoitteet

Erityispätevyyteen johtavan koulutuksen tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen erikoislääkäri valitsemassaan psykoterapiamuodossa

- hallitsee psykoterapiaa koskevan keskeisen teoreettisen viitekehyksen ja empiirisen tutkimustiedon,

- hallitsee psykoterapeuttisen diagnostisen hypoteesin laatimisen,

- pystyy itsenäisesti toteuttamaan psykoterapioita,

- pystyy toimimaan mielenterveyslaissa edellytetyllä tavalla hoitosuhteiden työnohjaajana,

- pystyy toimimaan psykoterapeuttisesti toimivan työryhmän ja hoitoyksikön johtajana.

Edellytykset

Koulutus edellyttää soveltuvuutta lastenpsykoterapeuttina toimimiseen, mikä yleensä on yhteydessä riittävään kokemukseen omakohtaisesta psykoterapiasta. Koulutusohjelman vastuulliset kouluttajat arvioivat koulutettavan soveltuvuuden ja psykoterapiakokemuksen koulutusohjelmaan hakeuduttaessa ja sen aikana.

Laajuus ja sisältö

Koulutusohjelma on prosessiluonteinen ja koulutettavan tulee koulutuksen aikana työskennellä sellaisissa olosuhteissa, että hänen on käytännössä mahdollista toteuttaa koulutukseen kuuluvia psykoterapioita.

Koulutusohjelman vähimmäiskesto on noin neljä vuotta ja se voi rakentua yhden tai kahden koulutusjakson muodostamasta koulutuskokonaisuudesta. Erikoislääkärin tutkintoon johtavana erikoistumisaikana hankittu, erityispätevyyden vaatimuksia vastaava koulutus voidaan hyväksyä osaksi erityispätevyyteen johtavaa koulutusta.

Teoreettisen seminaarimuotoisen koulutuksen vähimmäislaajuus on 400 tuntia ohjattua opetusta. Teoriakoulutukseen kuuluu yksin tai pienryhmässä tehty, kyseistä psykoterapiamuotoa koskeva, koulutusohjelman vastuullisen kouluttajan hyväksymä tieteellinen esitelmä.

Käytännöllinen koulutus koostuu välillisessä tai välittömässä työnohjauksessa tapahtuvasta omakohtaisesta psykoterapiatyöskentelystä koulutuspotilaiden kanssa. Työnohjaajia tulee olla ainakin kaksi, ja työnohjauksen vähimmäislaajuus on 120 tuntia.

Teoreettista koulutusta ja käytännöllistä koulutusta voi antaa lastenpsykoterapian kouluttajan erityispätevyyden tai vastaavan koulutuksen hankkinut kouluttaja.

Erityispätevyyden hakeminen ja myöntäminen

Hakemus lastenpsykoterapian erityispätevyyden myöntämiseksi osoitetaan Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen psykoterapian pätevyyslautakunnalle ja siihen tulee liittää todistus lastenpsykiatrian tai muusta erikoislääkärin tutkinnosta sekä koulutusyhteisön tai vastuullisen kouluttajan selvitys soveltuvuudesta psykoterapeuttina toimimiseen sekä teoreettisen koulutuksen suorittamisesta ja työnohjauksen riittävyydestä.

Psykoterapian pätevyyslautakunta päättää, täyttääkö hakija edellytetyt pätevyysvaatimukset. Lastenpsykoterapian erityispätevyyden myöntää Suomen Lääkäriliitto Lastenpsykiatriyhdistyksen pätevyyslautakunnan esityksestä.

LASTENPSYKOTERAPIAN KOULUTTAJAN ERITYISPÄTEVYYS

Koulutusohjelman vaatimukset

Lastenpsykoterapian kouluttajan erityispätevyys voidaan myöntää lastenpsykiatrian ja erityistapauksessa myös muulle erikoislääkärille ja se voidaan hankkia psykoanalyyttisen psykoterapian, kognitiivisen psykoterapian, ryhmäpsykoterapian ja perhepsykoterapian alueella.

Tavoitteet

Erityispätevyyteen johtavan koulutuksen tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen erikoislääkäri kykenee valitsemassaan psykoterapiamuodossa

- toimimaan itsenäisesti psykoterapian antajana ja työnohjaajana,

- toimimaan psykoterapian opettajana ja kouluttajana,

- toteuttamaan psykoterapian tutkimusta,

- toimimaan psykoterapiapalveluja tuottavan palveluorganisaation johtajana.

Edellytykset

Koulutus edellyttää soveltuvuutta lastenpsykoterapeuttina ja lastenpsykoterapian kouluttajana toimimiseen, mikä yleensä on yhteydessä riittävään kokemukseen omakohtaisesta psykoterapiasta. Koulutusohjelman vastuulliset kouluttajat arvioivat koulutettavan soveltuvuuden ja psykoterapiakokemuksen koulutusohjelmaan hakeuduttaessa ja sen aikana.

Laajuus ja sisältö

Koulutusohjelma on prosessiluonteinen ja koulutettavan tulee koulutuksen aikana työskennellä sellaisissa olosuhteissa, että hänen on käytännössä mahdollista toteuttaa koulutukseen kuuluvia psykoterapioita.

Lue myös

Koulutusohjelman vähimmäiskesto on noin kuusi vuotta ja se voi rakentua yhden tai kahden koulutusjakson muodostamasta koulutuskokonaisuudesta.

Teoreettisen seminaarimuotoisen koulutuksen vähimmäislaajuus on 600 tuntia ohjattua opetusta. Teoriakoulutukseen kuuluu kyseistä psykoterapiamuotoa koskeva, koulutusohjelman vastuullisen kouluttajan hyväksymä tieteellinen esitelmä.

Käytännöllinen koulutus koostuu välillisessä tai välittömässä työnohjauksessa tapahtuvasta omakohtaisesta psykoterapiatyöskentelystä koulutuspotilaiden kanssa. Työnohjaajia tulee olla ainakin kaksi, ja työnohjauksen vähimmäislaajuus on 200 tuntia.

Teoreettista koulutusta ja käytännöllistä koulutusta voi antaa lastenpsykoterapian kouluttajan erityispätevyyden tai vastaavan koulutuksen hankkinut kokenut kouluttaja.

Erityispätevyyden hakeminen ja myöntäminen

Hakemus lastenpsykoterapian kouluttajan erityispätevyyden myöntämiseksi osoitetaan Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen psykoterapian pätevyyslautakunnalle ja siihen tulee liittää todistus lastenpsykiatrian tai muusta erikoislääkärin tutkinnosta sekä koulutusyhteisön tai vastuullisen kouluttajan selvitys soveltuvuudesta lastenpsykoterapeuttina ja lastenpsykoterapian kouluttajana toimimiseen sekä teoreettisen koulutuksen suorittamisesta ja työnohjauksen riittävyydestä.

Psykoterapian pätevyyslautakunta päättää, täyttääkö hakija edellytetyt pätevyysvaatimukset. Lastenpsykoterapian kouluttajan erityispätevyyden myöntää Suomen Lääkäriliitto Lastenpsykiatriyhdistyksen pätevyyslautakunnan esityksestä.

SUOMEN LASTENPSYKIATRI-YHDISTYKSEN PSYKOTERAPIAN PÄTEVYYSLAUTAKUNTA

Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen hallitus nimittää kahdeksi vuodeksi kerrallaan psykoterapian pätevyyslautakunnan ja sen alaisena toimivat eri psykoterapiamuotojen asiantuntemusta edustavat jaostot. Yliopistollisen lastenpsykiatrian tulee olla edustettuna pätevyyslautakunnassa.

Psykoterapian pätevyyslautakunnan tehtävänä on

- vastaanottaa ja luetteloida erityispätevyyshakemukset ja toimittaa ne edelleen asianomaisen jaoston arvioitavaksi,

- todeta ja hyväksyä erityispätevyydet jaostojen lausuntojen pohjalta,

- tehdä erityispätevyyden myöntämistä koskevat esitykset Suomen Lääkäriliitolle, ja

- antaa suosituksia ja lausuntoja psykoterapian koulutusohjelmista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030