Lehti 10: Liitto toi­mii 10/1995 vsk 50 s. 1182

Lastenreumatologian erityispätevyys liiton jatkokoulutusjärjestelmään

Lääkäriliiton hallitus on kokouksessaan 13.10.94 hyväksynyt Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n esittämän lastenreumatologian erityispätevyyden ja siihen kuuluvan koulutusohjelman.

Lasten reumasairauksista etenkin vaikeimpien pitkittyvien artriittien sekä systeemisten sidekudossairauksien hoito on erityisosaamista vaativaa, ja se pyritään keskittämään. Erityispätevyyden avulla halutaan tarjota näiden potilaiden hoidosta vastaaville lastenlääkäreille mahdollisuus monipuoliseen kouluttautumiseen työhönsä.

Koulutusohjelman tavoitteet

Erityispätevyyteen tähtäävän koulutusohjelman tavoitteena on antaa lastentautien erikoislääkärille valmiudet lasten ja nuorten reumasairauksien (TULE-sairauksien) diagnostiikan ja hoidon toteuttamiseen yliopisto- ja erikoissairaalassa sekä alan kliinisen tutkimuksen suorittamiseen ja opetustehtäviin.

Koulutuksen rakenne ja sisältö

Käytännön palvelu

2 vuoden palvelusta 1 vuosi suoritetaan yliopistosairaalan lastenreumatologian yksikössä ja 1 vuosi Reumasäätiön sairaalan lastenosastossa. Palvelusta voidaan 3 kuukautta korvata toimimisella lastenortopedian yksikössä.

Työskentely sisältää:

- toiminnan lastenreumatologisella erityisvastaanotolla ja vuodeosastolla,

- kouluttajan johdolla tapahtuvan konsultaatiotoiminnan muissa lastentautien yksiköissä,

- perehtymisen lastenortopedian yksikön toimintaan,

- perehtymisen kuntoutustoimintaan, sekä

- osallistumisen koulutusyksikössä suoritettavaan tutkimustyöhön.

Toimipaikkakoulutus:

Osallistuminen koulutusyksikön pediatriseen ja reumatologiseen koulutusohjelmaan.

Teoreettinen kurssimuotoinen koulutus

Vaaditaan vähintään 30 tuntia teoreettista kurssimuotoista koulutusta, joksi luetaan koulutusohjelman vastuuhenkilöiden hyväksymät pediatrian ja reumatologian alan kotimaiset koulutustilaisuudet, ulkomaiset pediatrisen reumatologian kurssit ja kokoukset sekä kansainväliset reumatologian ja pediatrian kongressit.

Koulutusvirat

Yliopistosairaaloissa mahdollisuus käyttää suppeiden erikoisalojen apulaislääkärin virkaa (kiertävä useiden alojen virka) sekä apulaisopettajan virkaa koulutusvirkana. Apulaisopettajan virassa toimitusta ajasta puolet hyväksytään erityispätevyyteen tarvittavaksi koulutukseksi. Apulaislääkärin viran käyttömahdollisuus Reumasäätiön sairaalassa.

Kuulustelu

Koulutusohjelman vastuuhenkilöt nimeävät tarvittaessa valtakunnallisen kuulustelun järjestäjän tai järjestäjät. Kuulusteluun voi osallistua koulutuksen jälkimmäisen vuoden aikana tai sen jälkeen.

Kuulusteluvaatimukset

Kirja: viimeisin painos

Lehdet: 3:n viimeksikuluneen vuoden ajalta

Kirja:

1. Cassidy J, Petty RE: Textbook of Pediatric Rheumatology, 2nd ed.

Lehdet:

1. Arthritis and Rheumatism

Pediatrista reumatologiaa käsittelevät artikkelit seuraavista:

2. Journal of Rheumatology

3. Clinical and Experimental Rheumatology

4. Pediatric Clinics of North America

5. Scandinavian Journal of Rheumatology

Lue myös

6. Pediatrics

7. Journal of Pediatrics

8. Archives of Disease in Childhood

9. Acta Paediatrica Scandinavica

Erityispätevyyden myöntäminen

Lastenreumatologian erityispätevyyden myöntää Suomen Lastenlääkärinyhdistyksen - Barnläkarföreningen i Finland esityksestä Suomen Lääkäriliitto niille liiton jäsenille, jotka ovat suorittaneet vaadittavan kliinisen palvelun ja teoreettisen koulutuksen ja läpäisseet erityispätevyyskuulustelun.

Suomen Lastenlääkäriyhdistys-Barnläkarföreningen i Finland voi kolmen vuoden siirtymäaikana hakemuksesta esittää erityispätevyyttä niille lääkäreille, jotka ovat yliopisto- tai erikoissairaalassa toimineet lastenreumatologisesta toiminnasta vastaavina lääkäreinä tai toimineet vähintään 5 vuoden ajan päätoimisesti lastenreumatologian alalla.

Yhteyshenkilö

Dos. Pirkko Pelkonen

HYKS Lastenklinikka

00290 Helsinki

puh. (90) 4711

fax (90) 4714703

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030