Lehti 28: Liitto toi­mii 28/1994 vsk 49 s. 2821

MIC-tietopankin käyttö FiMnetissä

MIC (Medicinska Informationscentralen) on KIBICIN (Karolinska institutets bibliotek och informationscentral) ylläpitämä tietopankki FiMnetissä. MIC-tietopankkiin pääsee nykyisin LP3:lla erittäin helposti. Kun tietokannat-painiketta on osoitettu, pääsee suoraan MIC vaihtoehdon valittuaan MIC-tietopankkiin eli Medlars-at-MIC. Perinteisiä tietokantoja MIC:ssa (Tukholmassa) on 13, ja Gatewayn kautta pääsee Bostonissa sijaitseviin 26 tietokantaan.

Käyttö helppoa ja edullista

MIC:n käyttö on helppoa ja nopeata. Yhteydenotto ja tiedostoon pääsy tapahtuu noin 30 sekunnissa ja tarvittavat hakuajat vaihtelevat 2-3 minuutista 15-20 minuuttiin käyttökerralta. Henkilökohtaisesti olen tehnyt hakuja tautiryhmittäin, lääkeaineittain, kirjoittajien nimien mukaan tai käyttämällä yksittäisiä hakusanoja sekä näiden erilaisilla kombinaatioilla. Jonkin verran haittaa aiheuttaa toisinaan hakutulosten osumien suuri määrä. Jos näitä on yli 300, erillisiä abstrakteja ei ole mahdollista tulostaa. Tämän vuoksi haku on tehtävä spesifisemmäksi lisäämällä hakusanoja, mikä joskus jättää osan halutuista tiedoista pois. Kannattaa myös aina muistaa, missä tietokannassa ollaan, koska mukana on kerrallaan vain kolme viimeistä vuotta. Käyttöliittymästä löytyy tosin komento MFS, jolla voi automaattisesti selata kaikki Medline-tietokantoja peräkkäin.

Karoliininen kirjasto julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää lehteä, Micnytt, joka on lähetetty maksutta käyttäjille. Lehti sisältää tietoja uusista tietokannoista ja kertoo MICin käyttömahdollisuuksista yleensä esimerkein. Lisäksi siinä on yleisempiä aiheita, kuten esimerkiksi modeemin käytöstä kertova artikkeli viime numerossa. MICin käyttäjille on järjestetty myös vuosittain kokous, jossa keskustellaan ajankohtaisista asioista. Viimeksi huhtikuussa 1994 aiheena oli Internet ja sen käyttömahdollisuudet. Osallistujia oli noin 100.

Mahdollisuus seikkailla Internetissä

Nyt kun MICin käyttö sisältyy FiMnetin perusmaksuun, on sen käyttö todella edullista. Medlarsin käyttö MICin kautta on kokonaisuudessaan helppoa ja tarvittavat komennot oppii hyvin helposti. Verrattuna Data Stariin on sen käyttö huomattavasti helpompaa, nopeampaa ja halvempaa.

Lue myös

Uusinta uutta MICissä on mahdollisuus seikkailla Internetissä Gopherin kautta. Komennolla ph-KIBICS-Gopher saa esimerkiksi yhteyden Funetiin, johon kuuluvat suomalaiset yliopistot ja korkeakoulut. Mahdollista on valita myös esimerkiksi yhteys New York University Medical Centeriin, josta näkee ko. yliopiston koulutusohjelmat ja haettavissa olevat apurahat ym. Lisäksi NYU:ssa on Virtual Hospital -ohjelma, jonka kanssa voi keskustella esimerkiksi potilaan hoitoon liittyvistä ongelmista, lääkkeistä tai muista kiinnostavista asioista. Tiedot perustuvat tuoreisiin lääketieteen oppikirjoihin ja näitä voi USA:ssa käyttää hyväkseen esimerkiksi CME (continuous medical education) -pisteiden keruussa.

Tiedon hankkiminen MICin kautta vaikuttaa tänä päivänä uskomattoman rajattomalta ja ainoa, mikä hillinnee tätä massiivisen informaation tulvaa, on sen käyttäjän rajoitettu aika, onneksi.

MIC Medline pikaopas


Taulukot
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030