Lehti 44: Liitto toi­mii 44/2018 vsk 73 s. 2584 - 2585

Päivystys puhutti luottamusmiehiä

Uusi työaikalaki ja erityisesti päivystyksen muutos olivat esillä valtakunnallisilla ­luottamusmiespäivillä.

Pauliina Pohjala
Kuvituskuva 1

Lääkäriliiton lakimies Heli Hartman-Mattila ja Akavan työelämän asiantuntija Miia Kannisto perehdyttivät luottamusmiehiä uuteen työaikalakiin.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Marjo Parkkila-Harju toivotti Lääkärikartellin luottamusmiehet tervetulleeksi. – Viestinne kentältä liittoon päin ovat tärkeitä. Kiitos, että olette olleet mukana monissa soteen liittyvissä valmisteluissa.

Luottamusmiesvaalit ovat tulossa keväällä. – Toivomme että valmisteluissa mukana olleet jatkaisivat myös ensi kaudella. Uusi työaikalaki tuo isoja muutoksia erityisesti päivystysjärjestelmään.

Parkkila-Harju kertoi päivystämisen jakavan jäsenkuntaa.

– Viestiä kentältä tulee, että päivystys kuormittaa ja sitä halutaan tehdä vähemmän.

Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm kertoi, että työaikalain muutos ja palkkausuudistus kulkevat rinta rinnan.

– Ensin pitää keskittyä työaikalakiin, jotta tiedämme miten sitä sovelletaan Lääkärisopimukseen. Uuden työaikalain on tarkoitus astua voimaan vuoden 2020 alusta lähtien.

Jaksaako sitä ja kuinka kauan?

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava puhui terveydenhuollon muuttuvasta päivystyksestä.

– Akuuttilääketieteeseen erikoistunut on kaikkien erikoisalojen akuuttialojen asiantuntija, kuvaili Rautava. Tälle ryhmälle päivystys on mieluinen työpaikka, ja päivystysten osaaminen paranee. Päivystysten kehittymisestä hyötyy lopulta koko terveydenhuoltojärjestelmä ja potilas.

Viime vuosina kiire päivystyksissä on lisääntynyt niiden keskittymisen vuoksi. Rautavan mukaan entistä tärkeämpää on ymmärtää, mitä varten päivystys on olemassa. Päivystyksessä hoidetaan tapauksia, joita ei voi lykätä seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Päivystys ei ole muiden resurssien paikkaamista, hän muistutti.

Pitäisikö 24 tunnin päivystykset kieltää? Kysyttäessä kuinka moni luottamusmiehistä päivystää 24 tunnin vuoroissa, muutama käsi nousi ylös.

– Palautumisen mahdollisuus pitää muistaa. Kun vuorot suunnitellaan huolella ja palautumisesta pidetään huolta, päivystyksessä voi tehdä koko erikoislääkäriuransa. Tosin etulinjan vastuun pitäisi vanhemmiten vähetä. Päivystystyössä oletuksena pitäisi olla normaali viikkotuntimäärä, Rautava sanoi.

Uusi työaikalaki vaikuttaa päivystykseen

Akavan työelämän asiantuntija Miia Kannisto ja Lääkäriliiton lakimies Heli Hartman-Mattila kertoivat uudesta työaikalaista. Kyseessä on pakottava lainsäädäntö, ja sitä sovelletaan julkisella ja yksityisellä puolella.

Lue myös

– Lain tavoitteena on edelleen työntekijän työaikasuojelun toteuttaminen eli enimmäistyöaikojen ja vähimmäislepoajan turvaaminen. Varallaoloaika työpaikalla on uuden lain mukaan aina työaikaa, eikä siitä voida sopia muuten, Kannisto kertoi.

– Tämä vaikuttaa myös lääkäreiden päivystykseen, kun ns. varallaoloa töissä ei enää uuden lain mukaan ole olemassa. Kaikki se aika, jonka lääkäri on työnantajan käytettävissä työpaikalla, luetaan uuden lain astuessa voimaan työajaksi, Hartman-Mattila täydensi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030