Lehti 13: Liitto toi­mii 13/1993 vsk 48 s. 1261

Styrelsebeslut

Vid Läkarförbundets styrelsesammanträde den 1 april behandlades bl.a. följande ärenden:

Åtgärder mot läkararbetslösheten

På begäran av förbundets fullmäktige har ett principprogram utarbetats i syfte att lindra läkararbetslösheten fram till år 2000. Arbetsmarknadsprogrammet kartlägger olika metoder att begränsa ökningen av läkarutbudet, öka läkarefterfrågan och sysselsätta läkare i nya uppgifter. I programmet föreslås även åtgärder i syfte att effektivera förbundets arbetsförmedling och förbättra de arbetslösa läkarnas utkomstskydd och upprätthålla deras yrkeskunnande. Styrelsen beslöt sända programmet på remiss till förbundets lokalavdelningar innan det föreläggs fullmäktige för behandling på vårmötet den 7-8 maj.

Läkaravtalet

Enligt det nya kommunala huvud-avtalet som antogs i januari får läkarna efter den 1 november 1993 ett eget tjänstekollektivavtal. Förbundets intressebevaknings- och organisationsutskott har utrett frågan om vad avtalet borde innehålla och vilka organisatoriska för-ändringar ett läkaravtal kräver inom Läkarförbundet och Akava. Styrelsen godkände utskottens synpunkter som grund för frågans fortsatta behandling. Målet är att läkaravtalet för läkare, tandläkare och veterinärer skall bilda ett helt självständigt avtalsområde där övriga organisationer inte kan påverka löneutvecklingen.

Lokala förhandlingar

Styrelsen fick en rapport om sparförhandlingarna i kommuner och kommunalförbund. Över 90 procent av avtalen hade träffats i över-ensstämmelse med de mål som uppställts för förhandlingarna, dvs. semesterpenningen skall utbetalas till fullt belopp, antingen kontant eller i ledig tid. Avtalsronden hade emellertid varit mycket svår och styrelsen konstaterade att det knappast är möjligt att på samma sätt förhandla om de nya, mera omfattande sparkraven. Läkarförbundets mål är därför att man förhandlar centralt om de eventuella avtalsändringar som sparåtgärderna kräver och avstår från lokala förhandlingar om sparåtgärder.

Prioritering av hälso- och sjukvårdstjänster

En arbetsgrupp inom förbundet har utrett vilken service som borde hänföras till den grundtrygghet som samhället skall stå för och för vilka tjänster patienterna själva borde erlägga en gradvis stigande självriskavgift. Prioriteringsdis-kussionen kommer att fortsätta i samarbete med förbundets under-avdelningar och specialistföre- ningarna. Eftersom social- och hälsovårdens forsknings- och utvecklingscentral STAKES har startat ett motsvarande projekt under ledning av professor Jorma Palo, be-slöt styrelsen lägga ner förbundets egen utredning för att i stället er-bjuda STAKES prioriteringsprojekt sitt stöd. Förbundet kommer att per brev informera underavdelningarna och specialistföreningarna närmare om saken.

Chefsutbildning inom hälso- och sjukvården

En arbetsgrupp inom förbundet har gjort upp ett förslag till utbildningsprogram i ledarskap inom hälso- och sjukvården. Utbildning-en skulle utmynna i en examen på högskolenivå. Styrelsen beslöt sända förslaget på remiss till utbildningsutskottets sektion för administrativ utbildning samt till cheferna för sjukvårdsdistrikten. Dessutom beslöts om åtgärder i syfte att skaffa projektfinansiering för utbildningen.

Sibboprojektet

Styrelsen fick en redogörelse för situationen beträffande konkursboet efter Penttilä-bolagen som skulle bygga förbundets hotell och kurscenter i Sibbo. En del av bolagets fastigheter har sålts till så lågt pris att inteckningarna blivit värdelösa. På grund av den dåliga efterfrågan och den låga prisnivån har konkursförvaltningen inte haft någon brådska med att realisera fastigheterna. Vid tidpunkten för fullmäktigemötet i maj kommer det antagligen fortfarande att råda oklarhet om konkursboets situation och om förbundets möjligheter att få kompensation för att arbetena på kurscentret avbrutits.

Övriga ärenden

Lue myös

- Styrelsen godkände förbundets remissutlåtande till social- och hälsovårdsministeriet beträffande ett lagförslag om åtgärder för att minska rökning. I utlåtandet understödde förbundet de föreslagna åtgärderna.

- Underavdelningen för klinisk fysiologi hade föreslagit att namnet på specialiteten klinisk fysiologi ändras till "klinisk fysiologi och isotopmedicin". Styrelsen be-slöt att inte bifalla förslaget.

- Styrelsen beslöt sammankalla fullmäktige till ordinarie vårmöte den 7-8 maj samt beslöt om de ärenden som skall föreläggas fullmäktige vid mötet.

- Styrelsen beslöt justera förbundets direktiv för utfärdande av läkarintyg så att de motsvarar den nuvarande lagstiftningen. Änd-ringarna gäller avsnittet om be-stämning av invaliditetsgrad.

- En arbetsgrupp tillsattes för att förnya förbundets informationsrekommendation från år 1985. Rekommendationen har formen av ett avtal med Journalistförbundet. Till Läkarförbundets representanter i gruppen utsågs Juha Metso (ordf.), Santero Kujala och Maimu Halonen (sekreterare). Journalistförbundets representanter är Susanna Reinboth och Timo Vuortama.

- Styrelsen beslöt att inte bevilja reduktion av medlemsavgiften för i Finland bosatta läkare som arbetar utomlands och som inte är anslutna till vederbörande lands läkarförbund. Frågan har närmast aktualiserats av läkare som jobbar i Tornedalen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030