Lehti 30: Liitto toi­mii 30/1994 vsk 49 s. 3088

Styrelsebeslut

Läkarförbundets styrelse sammanträdde den 21 september för att behandla bl.a. följande frågor:

Akava-OS

Styrelsen antecknade för kännedom att Akavas förhandlingsorganisation för den offentliga sektorn hade bildats den 7 september och att Läkarförbundet anslutits till förhandlingsorganisationen genom Läkarkartellen. Från och med nästa år kommer Akava att koncentrera sig på samhällspolitiska frågor och ekonomisk politik medan Akava-OS svarar för förhandlingar och avtal i den offentliga sektorn. Det nya förhandlingssystemet begränsar inte Läkarförbundets möjligheter till självständig intressebevakning.

Höstens avtalsförhandlingar

Styrelsen diskuterade förbundets mål under höstens löneförhandlingar. Förbundet siktar på löneförhöjningar och på förnyade jourersättningar. Lönekravet motiveras med den produktivitetshöjning som ägt rum i den offentliga sektorn och de sparåtgärder som vidtagits i kommunerna under de senaste åren. Kommunernas personalutgifter beräknas i år minska med 6,5 procent trots att målet i avtalen sattes till bara 2,7 procent.

Då jourersättningssystemet förnyas är några av de centrala målen att slippa orimligt långa arbetspass och ofta återkommande jourer. Samtidigt borde ersättningsnivåerna variera på ett sätt som sporrar arbetsgivarna att rekrytera fler läkare.

Nya särskilda kompetensområden

Diabetesvård och sjukhushygien godkändes som nya särskilda kompetensområden och styrelsen fastställde samtidigt utbildingsprogrammen för dessa. Förslaget rörande diabetesvården hade gjorts av endokrinologföreningen. Kompetensen är i första hand avsedd för specialister i inre medicin, barnsjukdomar och allmänmedicin, men kompetensen kan också förvärvas av läkare på andra medicinska verksamhetsområden.

Initiativet till en särskild kompetens i sjukhushygien kom från vederbörande förening och under-avdelningen Finlands mikrobiologer. Den särskilda kompetensen i sjukhushygien är avsedd för läkare med specialistbehörighet i inre medicin, klinisk mikrobiologi eller barnsjukdomar med grenspecialiteten infektionssjukdomar.

Ny lag om yrkesutövning

Styrelsen antecknade för kännedom den nya lagen och förordningen om yrkesutbildade personer i hälso- och sjukvården som trädde i kraft den 1 juli samt de nya författningarnas verkningar på läkarutbildningen. Från den 1 januari 1995 förutsätter självständig yrkes-utövning som som allmänläkare att läkaren genomgått två års särskild utbildning för allmänpraktiserande läkare. För att denna utbildning skall kunna ordnas krävs det 450 nya utbildningstjänster eller motsvarande arbetstillfällen. I nästa års statsbudget har 32 miljoner mark reserverats för ändamålet.

Lue myös

Sysselsättningsstöd för att lindra läkararbetslöshet

En arbetsgrupp inom förbundet hade gjort upp en promemoria i frågan. Styrelsen godkände arbetsgruppens synpunkter och rekommendationer med tillägget att arbetspraktikstöd utan arbetsförhållande inte kan tillämpas då det gäller läkararbete. Arbetspraktikstöd eller stöd för sysselsättning på eget initiativ kan endast i undantagsfall utnyttjas för läkare som arbetar med forskning.

Ersättningar för läkemedel

Den läkemedelsarbetsgrupp som styrelsen tillsatt hade avgett sin rapport. Styrelsen beslöt nu förlänga gruppens uppdrag till augusti 1995. Arbetsgruppen följer med vilka anvisningar myndigheterna utfärdar beträffande läkemedelsförsörjning och ersättning av läkemedel och förbereder förbundets ställningstaganden i dessa frågor. Dessutom skall arbetsgruppen i slutet av hösten arrangera ett seminarium om rationellt läkemedels-bruk för inbjudna deltagare.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030