Lehti 9: Liitto toi­mii 9/1994 vsk 49 s. 955

Styrelsebeslut den 24 februari Försvarsmakten behöver egen specialsjukvård

Ett förslag angående rationalisering av militärsjukvården hade sänts på remiss till Akava som bett om förbundets utlåtande. En arbetsgrupp vid försvarsministeriet föreslår att verksamheten vid de specialiserade militärsjukhsuen inskränks betydligt och att den specialistvård garnisornerna behöver skulle ordnas som köptjänster.

I sitt utlåtande betonar Läkarförbundet att hälso- och sjukvården vid försvarsmakten måste svara för en mängd specialuppgifter som kräver särskild sakkunskap såväl i fredstid som under krisförhållanden. Förvarsmakten behöver därför en egen organisation för såväl allmän som specialiserad sjukvård. Beväringarna utnyttjar mer vårdstjänster än civilbefolkningen i samma ålder vilket måste beaktas vid kostnadsjämförelser. I princip är det ett riktigt mål att öka garnisonernas kostnadsmedvetenhet. Garnisonen är dock enligt förbundets uppfattning en alltför liten enhet för att den skall kunna utnyttja köptjänster rationellt och göra pris- och kvalitetsjämförelser.

Läkarförbundet anser att sam-arbetet mellan försvarsmaktens medicinalvård och samhällets övriga hälso- och sjukvård måste utvecklas med planmässighet och utnyttjande av tillräcklig sakkunskap. I försvarsministeriets utredning har uppmärksamheten alltför snävt riktats enbart mot ekonomiska omständigheter och förslaget utgör därför ingen lämplig grund för praktiska åtgärder.

Lokala förhandlingar

Styrelsen fick en redogörelse för hur de lokala förhandlingarna framskridit. Akava hade till dags dato behandlat förhandlingsresultat från 147 kommuner eller samkommuner. Merparten av avtalsförslagen hade Akava dock förkastat eftersom arbetsgivaren krävt löneförsämringar för de anställda utan kompensation i ledig tid.

I de avtal som accepterats har parterna nått enighet om att utebliven semesterpeng kompenseras av extra semesterdagar med lön eller att inbesparingarna uppnås genom att bevilja frivilliga tjänstledigheter. I många kommuner har läkarna stannat utanför det lokala avtalet då det inte motsvarat Läkarförbundets krav.

Var sin underavdelning för psykiatri och barnpsykiatri

Psykiatrerna och barnpsykiatrerna har hittills bildat en gemensam underavdelning av Läkarförbundet med drygt 800 medlemmar. Underavdelningen har föreslagit en uppdelning på två nya under-avdelningar: Finlands psykiatrer med närmare 700 medlemmar, och Finlands barnpsykiatrer med över 100 medlemmar. Styrelsen antog förslaget och fastställde de nya underavdelningarnas stadgar.

Utbildningsutskottets sektioner

Lue myös

Utbildningsutskottet har tillsatt en sektion för administrativ utbildning och en efterutbildningsektion. Styrelsen antecknade sektionernas sammansättning för kännedom. Sektionen för administrativ utbildning har följande sammansättning: Risto Ihalainen (ordförande), Raimo Anttila, Mats Brommels, Risto Heikkala, Hannele Heine, Mauri Isokoski, Hanna Mäkäräinen, Pauli Poutanen, Pekka Saukko, Leena Soininen, Seppo Tuominen och Unto Vuopala. Medlemmarna i efterutbildningssektionen är Ilkka Tierala (ordförande), Risto Ihalainen och Heli Lagus. Utbildningsplanerare Pirjo Kannisto är sekreterare i bägge sektionerna.

Verksamhetsunderstöd till FiMSIC

Styrelsen beviljade Medicinarförbundets internationella utskott FiMSIC ett understöd på 15 000 mk för att utskottet skall kunna sända representanter till IFMSA:s möte för utbytesverksamheten i Moskva och till IFMSA:s generalförsamling i Skopje i Makedonien.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030