Lehti 11: Liitto toi­mii 11/1995 vsk 50 s. 1324

Sydänanestesiaan erityispätevyys

Jouko JalonenMarkku Hynynen

Anestesiologia on yksi niistä spesialiteeteista, joissa ei ole suppeita erikoisaloja. Käytännössä kuitenkin anestesiologiassakin on osa-alueita, joissa mitä ilmeisimmin tarvitaan yleisanestesiologian tietojen ja taitojen lisäksi erityisosaamista. Sydänanestesia on yksi tällainen alue. Sydänanestesiologi tarvitsee lisäksi tietoa ja taitoa huolehtia sydänleikkauksiin liittyvästä keinoverenkierrosta.

Niinpä Suomen Anestesiologiyhdistys on hakenut sydänanestesiaan erityispätevyyttä, ensimmäiseksi anestesian erityisalueeksi. Suomen Lääkäriliiton hallitus ja koulutusvaliokunta ovat hyväksyneet esitetyt pätevöitymisvaatimukset 9.2.95. Nämä vaatimukset on esitetty ohessa.

Koulutusohjelman suunnittelussa on noudatettu yleiseurooppalaiseen pätevöitymiseen tähtäävien koulutusvaatimusten mallia. Huomioon on otettu niin UEMS:n (Union Européenne Des Médicins Spécialistes) kuin EBCP:n (European Board of Cardiovascular Perfusion) muotoutumassa olevat koulutuksen ja tentin vaatimukset. UEMS:n koulutusohjelma on tarkoitettu yleisanestesiologiaan ja UEMS:ssa on vasta alustavasti keskusteltu anestesian osa-alueista. Suomen Lääkäriliitto on nimennyt kaksi anestesiologia UEMS:n anestesiologian sektioon. Keinoverenkierron osalta erityispätevyyden koulutusohjelma pyritään hyväksyttämään EBCP:n vaatimukset täyttäviksi. Suomalaista sydänanestesian erityispätevyyden koulutusta edistää ja valvoo käytännössä Suomen Anestesiologiyhdistyksen Sydänanestesia -alajaos, jolla on edustus EBCP:ssä.

Jokaisen aloittavan koulutusohjelman on saatava riittävästi päteviä opettajavoimia käynnistyäkseen. Tämän vuoksi sydänanestesian erityispätevyyttä voi siirtymäaikana (3 vuotta) anoa alalla pitkään (5 vuotta) päätoimisesti työskennellyt ja päteväksi kouluttajaksi katsottava anestesiaerikoislääkäri. Hyväksyttyjen koulutusvaatimusten mukaan Suomen Anestesiologiyhdistyksen Sydänanestesia -alajaoksen toimikunta esittää myönnettäväksi siirtymäkauden pätevyyksiä. Näiden hakemista varten tullaan levittämään Suomen sydänanestesiologien keskuudessa yksityiskohtaista ohjetta. Mainitusta ohjeesta ja muista erityispätevyyttä koskevista asioista voi kysyä seuraavilta henkilöiltä: dos. Markku Hynynen, anestesiologian klinikka, HYKS, 00290 Helsinki, puh. (90) 4711, fax (90) 471 4017; dos. Juha Perttilä, anestesiologian yksikkö, TYKS, 20520 Turku, puh. (921) 611 611, fax (921) 613 960; dos. Jouko Jalonen, anestesiologian yksikkö, TYKS, 20520 Turku, puh. (921) 611 611, fax (921) 613 960.

Sydän-anestesiologian erityispätevyys Koulutusvaatimukset

Erityispätevyyteen tähtäävä koulutusohjelma on tarkoitettu kaikille anestesiologian erikoislääkärin oikeuden omaaville Suomen Lääkäriliiton jäsenille. Erityispätevyyden myöntää Suomen Lääkäriliitto Suomen Anestesiologiyhdistys ry:n Suomen Sydänanestesia-alajaoksen toimikunnan esityksestä vaatimuksiin kuuluvan käytännön ja teoreettisen koulutuksen ja hyväksytysti suoritetun kuulustelun jälkeen. Koulutusta valvoo Sydänanestesia-alajaoksen toimikunta.

Suomen Sydänanestesia-alajaoksen toimikunta voi hakemuksesta esittää, koulutusneuvottelukuntaa kuultuaan, kolmen vuoden siirtymäaikana erityispätevyyksiä niille lääkäreille, jotka ovat toimineet vähintään viimeiset 5 vuotta itsenäisesti päätoimisina sydänanestesiologeina ja/tai joiden alajaoksen toimikunta arvioi saavuttaneen allamainittujen tavoitteiden mukaiset kliiniset ja teoreettiset tiedot ja taidot.

Tavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on, että anestesialääkäri koulutusohjelman suoritettuaan

1. on perehtynyt sydänanestesiologian alalla tarvittavaan teoreettiseen tietoon

2. pystyy toimimaan itsenäisesti sydänanestesiologin tehtävissä

3. pystyy huolehtimaan itsenäisesti sydänleikkauksen perfuusiosta ja siihen läheisesti liittyvistä tehtävistä

4. kykenee toimimaan asiantuntijana oman alansa ja reuna-alueiden erityiskysymyksissä

5. kykenee erikoisalan kehittämis- ja opetustyöhön

Koulutuspaikat

Alajaoksen toimikunta myöntää hakemuksesta sydänanestesiolo-giaan erikoistuneelle yksikölle oikeuden toimia koulutuspaikkana. Koulutuspaikkaa hakevan yksikön tulee hakemuksen yhteydessä esittää suunnitelma koulutuksen järjestämisestä ja sisällöstä. Koulutuspaikan tulee nimetä koulutuksesta vastaava henkilö. Vastaavalla henkilöllä ja koulutusta antavalla henkilöllä on oltava sydänanestesiologian erityispätevyys.

Käytännön koulutus

1. Koulutettava voi aloittaa koulutusohjelman anestesiologian erikoislääkärin oikeuden saatuaan

2. Joko 2 vuotta päätoimista palvelua ohjatussa toimessa tai 1 vuosi ohjatussa toimessa ja 2 vuotta itsenäistä toimintaa sydänanestesiologiaan erikoistuneessa yksikössä.

3. Kliinistä palvelua voidaan korvata korkeintaan puoli vuotta tieteellisellä työskentelyllä aihepiiriin kohdistuvassa tutkimusprojektissa.

4. Koulutuksen tulee muodostaa mielekäs, suurimman osan sydänanestesiologian alan osa-alueita kattava kokonaisuus. Sen tulee kuitenkin sisältää vähintään 100 perfuusiota ja 100 sydänaneste- siaa.

5. Koulutukseen tulee kuulua perfuusiokoulutusta, jonka tulee mukailla soveltuvin osin European Board of Cardiovascular Perfusion -koulutusvaatimuksia.

6. Käytännön koulutukseen tulee sisältyä kliinistä ja teoreettista toimipaikkakoulutusta.

Teoreettinen kurssimuotoinen koulutus

Lue myös

Teoreettista kurssimuotoista koulutusta tulee hankkia 60 tuntia. Opetus voi olla alueellista, valtakunnallista tai kansainvälistä. Järjestäjänä voivat olla joko yliopistollisten sairaaloiden, keskussairaaloiden tai yksityissairaaloiden sydänanestesiologiaa harjoittavat yksiköt tai muut Suomen Sydänanestesia-alajaoksen toimikunnan hyväksymät tahot. Teoreettista kurssimuotoista koulutusta ovat mm. Sydänanestesia-alajaoksen, Suomen Kardiologisen Seuran, Suomen Rintakirurgiyhdistyksen, Society of Cardiovascular Anes-thesiologists-yhdistyksen (SCA), European Association of Cardio-thoracic Anaesthesiologists-yhdistyksen (EACTA) ja World Association of Cardiac, Thoracic and Vascular Anesthesia-yhdistyksen (WACTVA) järjestämät koulutustilaisuudet, sekä muut koulutustilaisuudet, joissa käsitellään sydänanestesiaan ja perfuusioon liittyviä kysymyksiä.

Kuulustelu

Suomen Sydänanestesia -alajaoksen toimikunta nimeää 3-henkisen asiantuntijaryhmän (koulutusneuvottelukunnan) kolmen vuoden toimikaudeksi kerrallaan. Koulutusneuvottelukunta järjestää vuosittain (tarvittaessa) valtakunnallisen kuulustelun. Koulutusneuvottelukunta huolehtii kuulustelijoiden valinnasta. Kuulustelijalla tulee olla sydänanestesiologian erityispätevyyden lisäksi dosentin pätevyys. Kuulusteluun voi osallistua, kun pätevöitymiseen hyväksyttävä käytännön ja teoreettinen koulutus on suoritettu tai viimeisen pätevöitymisvuoden aikana.

Kuulustelussa vaadittava kirjallisuus

Kirjallisuudesta päättää alajaoksen toimikunta koulutusneuvottelukunnan esityksestä.

Kirjat (uusin painos):

1. Cardiac Anesthesia; Joel A Kaplan (toim.), 3. painos, W B Saunders Company, Philadelphia, 1993

2. Cardiopulmonary Bypass: Principles and Practice; Gravlee GP, Davis RF, Utley JR (toim.), Williams & Wilkins, Baltimore, 1993

Ammattilehdet (kolme viimeistä vuosikertaa)

1. Journal of Cardiothoracic and Vascular Anesthesia

2. Anesthesiology (sydänanestesiologiaa käsittelevät artikkelit)

3. Anesthesia and Analgesia (sydänanestesiologiaa käsittelevät artikkelit)

4. British Journal of Anaesthesia (sydänanestesiologiaa käsittelevät artikkelit)

5. Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery (soveltuvin osin)

Sydänanestesiologiaa koskeva lainsäädäntö ja ohjeisto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030