1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Ulkomailla opiskelevien määrä kasvaa Pohjoismaissa
Liitto toi­mii 42/2018 vsk 73 s. 2438

Ulkomailla opiskelevien määrä kasvaa Pohjoismaissa

Pohjoismaiden lääkäriliitot tekevät paljon yhteistyötä koulutusasioissa. Haasteet ovat samankaltaisia.

Ulkomailla opiskelevien määrä kasvaa Pohjoismaissa Kuva 1 / 2
   

Pohjoismaiden lääkäriliittojen SNAPS-työryhmän (Samnordisk arbetsgrupp för prognos- och specialistutbildningsfrågor) vuosittainen kokous järjestettiin 4. lokakuuta Suomen Lääkäriliitossa. Työryhmä laatii pohjoismaisia työvoimaennusteita ja maakohtaisia raportteja erikoislääkärikoulutustilanteesta.

– Eri Pohjoismaissa on aika samantyyppiset tilanteet lääkärikoulutuksessa. Esimerkiksi ulkomailla lääketiedettä opiskelevien määrät ovat nousseet rajusti sekä Ruotsissa, Norjassa että Suomessa. Tämä alkaa olla ongelmallista, sillä lähtökohtaisesti jokaisen maan pitäisi kouluttaa itse omat lääkärinsä, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kertoo.

Suomalaisia ulkomailla lääketieteen tutkintoa suorittavia oli viime lukuvuonna jo yli tuhat. Norjan tilanne on hurjin: kotimaassaan lääketiedettä opiskelee tällä hetkellä 3600 ja ulkomailla lähes saman verran eli 3200 norjalaista.

Lue myös

– Toinen yhteinen trendi Pohjoismaissa on se, että samaan aikaan kun suuri määrä erikoislääkäreitä on eläköitymässä, on paljon nuoria lääkäreitä, joilla on hankaluuksia päästä erikoistumaan. Tämä on hankala yhtälö.

– SNAPS-yhteistyö on hedelmällistä tiedonvaihdon kannalta. Jos jossain maassa keksitään hyvä ratkaisu johonkin ongelmaan, voimme hyödyntää sitä muuallakin. On myös tärkeää, että on henkilökohtaisia kontakteja pohjoismaisiin kollegoihin; se tekee asioinnista helppoa, Halila toteaa.

Kirjoittajat
Teksti ja kuvat Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.