Lehti 42: Liitto toi­mii 42/2018 vsk 73 s. 2438

Ulkomailla opiskelevien määrä kasvaa Pohjoismaissa

Pohjoismaiden lääkäriliitot tekevät paljon yhteistyötä koulutusasioissa. Haasteet ovat samankaltaisia.

Teksti Ja Kuvat Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

– Pohjoismaiset tilastot ja raportit palvelevat sekä muihin Pohjoismaihin töihin aikovia lääkäreitä että eri maiden lääkäriliittoja ja viranomaisia, toteaa Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Kuvituskuva 2

Lääkäriliitossa oli koolla SNAPS-työryhmä, joka tekee pohjoismaisia työvoimatilastoja ja -ennusteita erikoislääkäritilanteesta. Kuvassa työryhmän puheenjohtaja Hannu Halila, Lene Rybner (Tanska), Anders Taraldset ja Merete Dahl (Norja), Torbjörn Ledin ja Hampus Carlson (Ruotsi) sekä Peppiina Saastamoinen, Piitu Parmanne ja Sami Heistaro.

Pohjoismaiden lääkäriliittojen SNAPS-työryhmän (Samnordisk arbetsgrupp för prognos- och specialistutbildningsfrågor) vuosittainen kokous järjestettiin 4. lokakuuta Suomen Lääkäriliitossa. Työryhmä laatii pohjoismaisia työvoimaennusteita ja maakohtaisia raportteja erikoislääkärikoulutustilanteesta.

– Eri Pohjoismaissa on aika samantyyppiset tilanteet lääkärikoulutuksessa. Esimerkiksi ulkomailla lääketiedettä opiskelevien määrät ovat nousseet rajusti sekä Ruotsissa, Norjassa että Suomessa. Tämä alkaa olla ongelmallista, sillä lähtökohtaisesti jokaisen maan pitäisi kouluttaa itse omat lääkärinsä, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kertoo.

Suomalaisia ulkomailla lääketieteen tutkintoa suorittavia oli viime lukuvuonna jo yli tuhat. Norjan tilanne on hurjin: kotimaassaan lääketiedettä opiskelee tällä hetkellä 3600 ja ulkomailla lähes saman verran eli 3200 norjalaista.

Lue myös

– Toinen yhteinen trendi Pohjoismaissa on se, että samaan aikaan kun suuri määrä erikoislääkäreitä on eläköitymässä, on paljon nuoria lääkäreitä, joilla on hankaluuksia päästä erikoistumaan. Tämä on hankala yhtälö.

– SNAPS-yhteistyö on hedelmällistä tiedonvaihdon kannalta. Jos jossain maassa keksitään hyvä ratkaisu johonkin ongelmaan, voimme hyödyntää sitä muuallakin. On myös tärkeää, että on henkilökohtaisia kontakteja pohjoismaisiin kollegoihin; se tekee asioinnista helppoa, Halila toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030