1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Ulkomailla opiskelevien määrä kasvaa Pohjoismaissa
Liitto toi­mii 42/2018 vsk 73 s. 2438

Ulkomailla opiskelevien määrä kasvaa Pohjoismaissa

Pohjoismaiden lääkäriliitot tekevät paljon yhteistyötä koulutusasioissa. Haasteet ovat samankaltaisia.

Ulkomailla opiskelevien määrä kasvaa Pohjoismaissa Kuva 1 / 2
   

Pohjoismaiden lääkäriliittojen SNAPS-työryhmän (Samnordisk arbetsgrupp för prognos- och specialistutbildningsfrågor) vuosittainen kokous järjestettiin 4. lokakuuta Suomen Lääkäriliitossa. Työryhmä laatii pohjoismaisia työvoimaennusteita ja maakohtaisia raportteja erikoislääkärikoulutustilanteesta.

– Eri Pohjoismaissa on aika samantyyppiset tilanteet lääkärikoulutuksessa. Esimerkiksi ulkomailla lääketiedettä opiskelevien määrät ovat nousseet rajusti sekä Ruotsissa, Norjassa että Suomessa. Tämä alkaa olla ongelmallista, sillä lähtökohtaisesti jokaisen maan pitäisi kouluttaa itse omat lääkärinsä, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kertoo.

Suomalaisia ulkomailla lääketieteen tutkintoa suorittavia oli viime lukuvuonna jo yli tuhat. Norjan tilanne on hurjin: kotimaassaan lääketiedettä opiskelee tällä hetkellä 3600 ja ulkomailla lähes saman verran eli 3200 norjalaista.

Lue myös

– Toinen yhteinen trendi Pohjoismaissa on se, että samaan aikaan kun suuri määrä erikoislääkäreitä on eläköitymässä, on paljon nuoria lääkäreitä, joilla on hankaluuksia päästä erikoistumaan. Tämä on hankala yhtälö.

– SNAPS-yhteistyö on hedelmällistä tiedonvaihdon kannalta. Jos jossain maassa keksitään hyvä ratkaisu johonkin ongelmaan, voimme hyödyntää sitä muuallakin. On myös tärkeää, että on henkilökohtaisia kontakteja pohjoismaisiin kollegoihin; se tekee asioinnista helppoa, Halila toteaa.

Kirjoittajat
Teksti ja kuvat Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Blogi
Työtä vuorotta?

Pääsin testaamaan toisenlaista työaikaa ja huomasin nopeasti eron, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Tieteessä
Väitös: Sote-uudistus ei onnistu ilman yhteisiä tavoitteita

Väitöstutkija ehdottaa luovan hallinnan mallia, jonka avulla voidaan johtaa ja kehittää alueellisia sote-palvelutuotannon arvoverkkoja.

Tieteessä
Nielemisvaikeus on monen sairauden oire

Potilaan huolellinen haastattelu auttaa erottamaan jatkoselvittelyjä vaativat tilat.

Tieteessä
Nuoruuden vakava mielenterveyden häiriö jättää jäljen työuraan

Mielenterveyden takia sairaalahoidossa alle 25-vuotiaana olleilla on muita heikommat näkymät työmarkkinoilla, osoittaa tutkimus.

Tieteessä
Yksinkertainen tietokonemalli voi ennustaa vamman jälkeisen nivelrikon

Menetelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi arvioitaessa päätyykö potilas leikattavaksi.