Lehti 12: Liitto toi­mii 12/1996 vsk 51 s. 1353

WMA:n julistus potilaan oikeuksista Maailman lääkäriliiton Lissabonin julistus potilaan oikeuksista

Suomen Lääkäriliiton hallitus vahvistanut suomennoksen 28.3.1996 liiton jäseniä koskevaksi ohjeeksi. Julistus on julkaistu englanninkielisenä Lääkärilehdessä nro 32/95.

Hyväksytty Maailman Lääkäriliiton 34. yleiskokouksessa Lissabonissa,

Portugalissa syys-lokakuussa 1981 ja muutettu 47. yleiskokouksessa

Balilla, Indonesiassa syyskuussa 1995

Johdanto

Lääkärien, potilaiden ja yhteiskunnan suhteessa on viime aikoina tapahtunut merkittäviä muutoksia. Lääkärin tulee aina toimia omantuntonsa mukaan ja potilaan edun mukaisesti. Yhtä tärkeää on myös potilaan itsemääräämisoikeuden ja oikeudenmukaisuuden varmistaminen. Tässä julistuksessa esitetään joitakin niistä potilaan keskeisistä oikeuksista, joita lääkärikunta puolustaa ja edistää. Lääkärit ja muut terveydenhuoltoalalla toimivat tahot ovat yhteisesti vastuussa näiden oikeuksien tunnustamisesta ja ylläpidosta. Mikäli potilailta evätään nämä oikeudet lainsäädännöllisin tai hallinnollisin toimenpitein, lääkärien tulee ryhtyä asianmukaisiin toimiin niiden varmistamiseksi tai palauttamiseksi.

Ihmiseen kohdistuvassa biolääketieteellisessä tutkimustyössä mukaan lukien myös sellainen tutkimus, jolla ei ole hoidollista merkitystä - tutkittavalle kuuluvat samat oikeudet ja samanlainen kohtelu kuin kenelle tahansa hoidossa olevalle potilaalle.

PERIAATTEET

1. Oikeus laadukkaaseen terveydenhuoltoon

a. Jokaisella on oikeus asianmukaiseen terveydenhuoltoon ilman syrjintää.

b. Jokaisella potilaalla on oikeus sellaisen lääkärin antamaan hoitoon, jonka hän tietää voivan tehdä kliinisiä ja eettisiä ratkaisuja ilman ulkoista painostusta.

c. Potilasta on aina hoidettava hänen parastaan ajatellen. Hoitotoimenpiteiden on oltava yleisesti hyväksyttyjen lääketieteellisten periaatteiden mukaisia.

d. Laadunvalvonnan pitäisi aina olla osa terveydenhuoltoa. Erityisesti lääkärien tulisi ottaa vastuu terveydenhuollon laadusta.

e. Silloin kun on tehtävä valinta rajoitetusti tarjolla olevaa hoitoa tarvitsevien potilaiden kesken, on valintamenettelyn oltava oikeudenmukainen. Valinnan on perustuttava lääketieteellisiin näkökohtiin ja sen on tapahduttava ilman syrjintää.

f. Potilaalla on oikeus jatkuvaan terveydenhuoltoon. Lääkärillä on velvollisuus toimia yhteistyössä muiden potilasta hoitavien tahojen kanssa lääketieteellisesti aiheellisten hoitotoimien koordinoimiseksi. Lääkäri ei saa lopettaa potilaan hoitoa niin kauan kuin hoitoon on vielä aihetta antamatta potilaalle riittävästi apua ja mahdollisuuksia hankkia vastaava hoito muualta.

2. Oikeus valinnanvapauteen

a. Potilaalla on oikeus vapaasti valita lääkärinsä ja hoitopaikkansa sekä vaihtaa näitä riippumatta siitä, ovatko palvelut yksityisiä vai julkisia.

b. Potilaalla on oikeus pyytää toisen lääkärin mielipide milloin tahansa.

3. Itsemääräämisoikeus

a. Potilaalla on itsemääräämisoikeus, oikeus tehdä vapaasti itseään koskevia päätöksiä. Lääkärin on kerrottava potilaalle tämän päätösten seurauksista.

b. Henkisesti toimintakykyisellä aikuisella potilaalla on oikeus suostua tutkimustoimenpiteisiin tai hoitomuotoihin tai kieltäytyä niistä. Potilaalla on oikeus tietoihin, joita hän tarvitsee päätöksensä tekemiseen. Potilaan tulisi pystyä ymmärtämään selvästi kunkin tutkimuksen tai hoidon tarkoitus, tulosten merkitys ja mitä tutkimuksesta tai hoidosta kieltäytymisestä seuraisi.

c. Potilaalla on oikeus kieltäytyä osallistumasta lääketieteelliseen tutkimukseen tai lääketieteen opetukseen.

4. Tajuton potilas

a. Jos potilas on tajuton tai muuten kykenemätön ilmaisemaan tah- toaan, tulee oikeudellisesti merkittävissä tilanteissa tietoon perustuva suostumus hoitoon hankkia hänen toimivaltaiselta edustajaltaan aina kun se on mahdollista.

b. Jos toimivaltaista edustajaa ei ole saatavilla mutta potilas tarvitsee kiireellistä hoitoa, potilaan voidaan olettaa suostuvan hoitoon, ellei hänen aikaisemman tahdonilmaisunsa tai vakaumuksensa perusteella ole ilmeisen selvää, että hän kieltäytyisi hoidosta tuossa tilanteessa.

c. Lääkärien tulisi kuitenkin aina yrittää pelastaa itsemurhaa yrittäneen tajuttoman potilaan henki.

5. Vajaavaltainen potilas

a. Jos potilas on alaikäinen tai muuten vajaavaltainen, oikeudellisesti merkittävissä tilanteissa hoitoon tarvitaan hänen toimivaltaisen edustajansa suostumus. Potilaan on kuitenkin saatava osallistua päätöksentekoon kykyjensä mukaisesti.

b. Jos vajaavaltainen potilas pystyy tekemään järkeviä päätöksiä, hänen päätöksiään on kunnioitettava ja hänellä on oikeus kieltää itseään koskevien tietojen luovuttaminen toimivaltaiselle edustajalleen.

c. Jos potilaan toimivaltainen edustaja tai potilaan valtuuttama henkilö kieltää hoidon, joka lääkärin mielestä on potilaan etujen mukaista, lääkärin on haettava päätöksen kumoamista tuomioistuimelta tai muulta asianmukaiselta viranomaiselta. Hätätilanteessa lääkärin on toimittava potilaan parhaaksi.

6. Potilaan tahdon vastaiset toimenpiteet

Potilaan tahdon vastaisiin tutkimus- tai hoitotoimenpiteisiin voidaan ryhtyä vain poikkeuksellisesti, jos se on laissa nimenomaisesti sallittu ja lääkärin etiikan mukaista.

7. Tietojensaantioikeus

a. Potilaalla on oikeus saada it- seään koskevat tiedot sairauskertomuksestaan. Potilaalle on avoimesti kerrottava hänen terveydentilastaan ja siihen liittyvistä lääketieteellisistä seikoista. Potilaan sairauskertomuksessa olevia toista henkilöä koskevia luottamuksellisia tietoja ei kuitenkaan saa antaa potilaalle ilman tuon henkilön suostumusta.

b. Tietojen saanti voidaan poikkeuksellisesti evätä potilaalta silloin, kun on syytä epäillä, että tiedot voisivat vakavasti vaarantaa potilaan hengen tai terveyden.

c. Tiedot on annettava paikalliseen kulttuuriperinteeseen sopivalla tavalla ja siten, että potilas ymmärtää ne.

d. Potilaalla on oikeus kieltäytyä tietojen saannista, ellei tiedon antamiseen ole tarvetta toisen henkilön elämän suojelemiseksi.

e. Potilaalla on oikeus päättää, kenelle tiedot annetaan hänen sijastaan, tai kieltää tietojen antaminen.

8. Oikeus luottamuksellisuuteen

Lue myös

a. Kaikki tunnistettavissa olevat tiedot potilaan terveydentilasta, sairaudesta, diagnoosista, ennusteesta ja hoidosta ja kaikki muut henkilökohtaiset tiedot ovat luottamuksellisia myös potilaan kuoleman jälkeen. Jälkeläisillä voi poikkeuksellisesti olla oikeus saada tietoja, jotka koskevat heidän terveyteensä kohdistuvia riskejä.

b. Luottamuksellisia tietoja voidaan luovuttaa vain potilaan nimenomaisen suostumuksen mukaisesti tai jos laissa on tätä koskeva nimenomainen säännös. Muille terveyspalvelujen tuottajille voidaan antaa vain sellaisia tietoja, jotka ovat potilaan hoidon kannalta tarpeellisia, ellei potilas ole antanut nimenomaista suostumustaan muunkinlaisen tiedon luovuttamiseen.

c. Kaikki tunnistettavissa olevat potilastiedot on suojattava. Suojaustavan on oltava tietojen tallennustapaan sopiva. Ihmiskudos, josta voidaan saada tunnistettavissa olevaa tietoa, on niin ikään säilytettävä suojattuna.

9. Oikeus terveyskasvatukseen

Jokaisella on oikeus terveyskasvatukseen, joka auttaa häntä tekemään tietopohjaisia ratkaisuja omaa terveyttään ja saatavilla olevia terveydenhuoltopalveluja koskevissa kysymyksissä. Terveyskasvatukseen tulee kuulua tietoja terveistä elämäntavoista sekä sairauksien ehkäisystä ja varhaisesta toteamisesta. Jokaisen yksilön vastuuta omasta terveydestään tulee painottaa. Lääkäreillä on velvollisuus osallistua aktiivisesti terveystiedon levittämiseen.

10. Oikeus ihmisarvoiseen kohteluun

a. Potilaan oikeutta säilyttää arvokkuutensa ja yksityisyytensä sekä hänen kulttuuritaustaansa ja arvojaan on aina kunnioitettava terveydenhuollossa ja lääketieteen opetuksessa.

b. Potilaalla on oikeus nykyaikaiseen lääketieteellisen tietämyksen mukaiseen kivun lievitykseen.

c. Kuolevalla potilaalla on oikeus humaaniin saattohoitoon ja kaikkeen apuun, jotta kuolema olisi mahdollisimman ihmisarvoinen ja tuskaton.

11. Oikeus uskonnolliseen tukeen

Potilaalla on oikeus saada hengellistä ja moraalista lohtua, mukaan lukien oman uskontokuntansa papin tuki, tai kieltäytyä siitä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030